Autoelamu kongi ehitamine.

Autoelamu kongi ehitamine.

21.01.2022 22:15 - 04.02.2022 09:59
#1
Alustame näiteks küsimusest kui suur peab olema voodi ja lae vaheline kõrgus. Sama küsimus tekib ju kahe voodi vahelisest kõrgusest. See küsimus tekib siis (tegelikult ei teki ennem, kui ebamugav magada), kui kasutatakse kahekordset nari. Mul oli esimesel bussil just selline mure. Mina magasin alumisel voodil ja ei teadnud sellisest probleemist midagi. Läksime sõbraga ükskord soome ja ta ei saanud öö läbi magada. Ütles, et lagi liiga lähedal. Seda autot enam pole, et saaks mõõta.
Järgmine küsimus oleks tualeti ja dussiruumi suurus. Olen näinud neid igasugustes mõõtudes, aga milline mõõt oleks enam-vähem optimaalne. Suur on muidugi mugavam, aga ruumi võtab palju, vähe ruumi võttev võib aga olla äärmiselt ebamugav. Õkonoomseim lahendus oleks vast kaks ühes. Ilmselt siis mitte 1+1, vaid võib olla natuke pisem.
5o9279o
Viimati muutis: 04.02.2022 09:59 Motamees.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

22.01.2022 00:44
#2
Lisan siia ka mingi mõtte kongi sisust. Üks ruut on 10cm, no nii enam vähem.



 
5o9279o

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

22.01.2022 07:16
#3
Mina teeksin nii, nagu mulle meeldib ja sobib ja kui on keegi, kes kogu aeg kaasa reisib, küsiksin ka tema arvamust. Aga alati võib teha ka nii, nagu tänapäeval kombeks- kuulata suunamudilasi ja sisutühjuse loojaid või teha üldse IKEA stiilis- kõigil ühtemoodi.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

22.01.2022 09:46
#4
Loomulikult teen ma nii, nagu mulle on jõukohane ja kuidas meeldib. Samas aga kuulaksin (loeksin) ma eriarvamusi. Kui ikka vastuväited on põhjendatud, nagu see voodi vahe kõrgus, siis pole nii ju mõtet teha. Samas on paljudel võimalik seda voodi vahet mõõta ja nad teavad, kas tal on probleem või pole.
Sellepärast ongi oodatud kõik põhjendatud arvamised. Põhjendamata vastuväited panevad mind kahtlema, aga kohe ümber ei veena. Näiteks dussivee korduvkasutus on mul siiani lahtine. Samas Korvimees soovitavs soojalt diiselsoojapuhurit ja selle ma ostsin kohe ära. Kuigi mul on põrandaküte Webasto pealt ja tuppa tuleb õhksoojuspump. Tuba peab soe olema, sest külmas ei saa elada, olgu siis muud lahendused nii hääd kui tahes. Eks näis, milline neist lõpeks "võidab".
5o9279o

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

22.01.2022 11:16
#5
Tere!
Tegelikult väga paljudele täiskasvanutele ei meeldi magada kitsas ruumis nagu matkaka allalastav voodi aga eriti alkoovis, tunne on tõesti natuke ahistav, ka minu jaoks oli. Põhjus võib olla järgmistes asjades.
Kunagi sai tehtud üks kahenädalane reis Norrasse kus mina pidin magama alkoovis...esimesed päevad ikka ka ei tahtnud kuidagi magada aga leidsin lahenduse. Keerasin pea sinnapoole kus oli alkoovi küljeaken nii et sain magama jäämisel välja piiluda, samuti ei tõmmanud ette katuseluugi pimendusrulood. Minu jaoks oli see lahendus.

Aga asja juures on üks teine asi mis ilmselt suurt rolli mängib. Nimelt kui on natuke rohkem inimesi matkakas/haagises, siis kuna inimese poolt väljahingatav õhk on niiske, küllaltki kõrge CO2 sisaldusega ja soe, siis kipub see õhk kogunema lae alla, eriti aga alkoovi sisse ja tagajärjeks on inimese normaalne reaktsioon- "õhk on paks ja siin on umbne", ei taha seda nagu sisse hingata ja uni muutub rahutuks. 
Mul endal LMC autoelamu allalastava voodiga, seal on tehase poolt kohe paigaldatud õhutusega läbipaistev katuseluuk, tekib avaram tunne, saab tähti vaadata ja ka õhk on värske (vajadusel saab luugi veel magamise ajaks natuke lahti teha).

Niipalju veel, et kõigil kaasaegsetel LMC naridega haagistel on alumisel naril õhutusasendiga aken, ülemisel naril peaotsis väike aken ja lisaks veel laes õhutusluuk.

Valgus ja värske õhk peaks aitama!
Toredat ehitamist!

Urmas
+372 5100717 

 

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

22.01.2022 13:56
#6
Allalastav nari ei kõlba (vähemasti talvel). Mul MBees oli. Nari tõstetakse üles koos madratsi ja tekiga. Sellest tekib lisaisolatsioon ja soe ei pääse välisseinani. Külm aga tuleb väljaspoolt sisse. Õhtul magama minnes on voodi külm, nagu õues. 2-3 tundi ennem magama minekut tõmbasin voodi 45kraadi alla. Siis sai natuke soeneda ja kuivada voodi. Kui unustasid, ronisid külma voodisse.
Aitab, kui teha kahekordne sein, kus vahel liigub toaõhk. Siis vähemasti ei ole voodi külm, niiske ikkagi. Selle peale aga peab mõtlema juba ehitades. Praegu ongi plaanis teha voodi kõrval olev sein õhuvahega, kuigi mul ei tule ülestõstetav voodi. Samas on ebamugav ikkagi külma seina vastu minna ja padja/teki/madratsi koha pealt hakkab tekkima muidu sama effekt, mis ülestõstetud voodiga.
Olen hommikul tõusnud nii, et padi oli seina külge külmunud. Samas tuba oli soe.
5o9279o

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

23.01.2022 10:15
#7
Mina olen see "lollakas" kes omale madala voodiga bussi ostis (tegelt oleks pidanud 1000 euri körge voodi eest juurde maksma diisel küte puhul) kuna ma nooremaks ei jää ja 50cm (+madrats)körge voodi tundub mulle piisvalt körge.  Aga ma saan voodis istuda ja riietuda istudes nii et ma ennas kapiukse vöi luugi vastu siniseks ei tao. Enamus täna saksa turule toodetud autodest on suure "keldri" pärast voodiga kus ei ole vöimalik istudagi. 

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

23.01.2022 20:57
#8
Ma teeks teoorias voodi ja lae ning voodi ja voodi vahelise kõrgus sellise, et mahub istuma. 
ja kui ei mahu nii tegema siis kompromissina vähendaks seda vahet niivähe kui võimalik 
sirge seljaga ja kaelaga voodisse minna ja tulla on ikka mugavus omaette
samas rohkem nagu poleks ka vaja 
see muidugi eeldab seda vahet pea meeter olema
kui kahte vahet meetri peale ei kannata siis ühe ikka see alumine mille peal saab istuda nagu diivanil või sedasi 
mis viib mõttekäiguni umbes nii 
alumise madratsi peale maast 40cm, vahe meeter teeb 140cm, madratsi paksus ütleme 15 cm teeb teise nari madratsi peale juba 155 mis jätaks 2 meetrisest kõrgusest alles vaid 45 cm mis pole kindlasti mugav enam. 
Võimalus oleks viia alumine madrats põrandale ja see tooks oma 25 cm lisa ruumi ülesse mis oleks juba ok. 
Samas siis poleks enam istutav.

Äkki siis hoopis teha nari teine korrus mitte seina peale lapitavaks aga näiteks paraleelselt otse üles lae alla tõstetav/tõmmatav nii, et jääb üles ka õhutuse vahe ?
 

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

23.01.2022 22:28
#9
Muidugi on voodi peal kena istuda, aga siis peaks olema vahe kõrgus 90cm. Seda võimalust aga pole. Siis jääb üle teha mate tekstülesanne. Kui magamistoa kõrgus on 190cm, alumise voodi kõrgus on 30cm ja ülemise voodi paksus 20cm, siis palju jääb vaba ruumi. Minu matemaatika ütleb, et vaba ruumi jääb 140cm. Jagame selle kahe voodi peale, saame 70cm.
Ivecos kasutasin seda nippi, et ülemine voodi oli kõrguses veidi liigutatav. Enam ei saa mõõta, kui palju, aga no umbes 15cm. Kui keegi üleval ei maganud, siis oli kõrgemal. Eks midagi sellist peab nüüdki tulema. Kahe inimese puhul peab leppima tekstülesande vastusega. Lohutan ennast sellega, et voodi peal ei peagi istuma. Istumiseks on toolid köögis ja tugitoolid elutoas. 
5o9279o

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

24.01.2022 11:52
#10
Tükk aega ei tahtnud kommenteerima hakata aga ei saa ütlemata ka jätta.
Vaadates seda ruudulisel paberil joonist, tundub et kongis on liiga palju vaba ruumi, sellest ka sellega raiskamine.
Ma ei tea, mitu tundi on plaanis istuda tugitoolis ja vaadata TV. Kindlasti aga vähem, kui uneaega. Kas siis poleks mõtekam asendada tugitolid kerge lahti käiva diivaniga? Omal ajal sai üks selline osta lapsele vähe kasutatuna ja see osutus nii kergeks, et nii kaua otsisime, kuni leidsime mööblimajast samasuguse uue mudeli ka vanatädile korterisse. Väga hea kerge oli 5 korrusele vedada. 2 tugitooli tundusid sama rasked ülesse viia.

Kuidagi palju tundub ruumi ka WC ja dušširuumi jaoks. Kui juba nii palju ruumi raisata, siis juba teha eraldi WC ja eraldi pesuruum. Viimase saaks teha kumera dušši aluse ümber. Jääb ruumi natuke rohkem vabaks.

Kas köögis on ikka vaja eraldi söömiskohta, ehk saab kuidagi ühendada selle laua puhkeruumi ossa? Haagissuvilad on ju paljud nii lahendatud ja tihti sööd ikkagi hoopis õues.
WC laius on tavaliselt vanemat tüüpi kasset WC laius ja vahel veel 10-15 cm riba  laiuses juurde. Sinna lisaks kraanikauss poti vastu ja soovi korral ka dušši alus, kuigi eraldi oleks siiski parem. Eriti minu kaalu ja kubatuuri juures, kui 150 kg tuleb ära mahutada.

 
Bussisõit kaitseb keskkonda

.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

24.01.2022 19:21
#11
Laud, teler, tugitoolid... milleks ehitada kitsuke nari kui võib vabalt teha kaks lahtiklapitavat voodit, üks näiteks teleka kohale, teine tugitoolide kohale ja kui uudised vaadatud, siis voodi seinast lahti lasta ning pikali visata. Midagi sarnast.
 

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

24.01.2022 20:10
#12
Hea, et pakkumisi tuleb. Viimased pakkumised aga mulle ei sobi.
Kitsukest nari ei tule. 80cm voodi on täiesti normaalne. Seina peale tõstmisest on juba eelnevalt räägitud, külm on.
Kodus on ikka enamusel inimestel magamaistuba ja ka teleka tuba. Kokku pannakse nad siis, kui ruumi ei ole. Nagu aga EAVP juba mainis, siis ruumi paistab ülearu olema. Ruumi nagu oleks jah, aga vilets on see, et ruum on pikk "soolikas". Nii aga on ja peab sellega leppima.
Nagu ütles üks mu sõber, siis voodi peab olema alati valmis, nagu pioneer. Tahad pikali visata, viska ja tee tuku. Selleks ongi hää, kui ta on eraldi teistest.
Söögituba on ka hää asi, sest söömine on ainuke tegevus, mis toidab. Ja kui palju ma seal aega veedan, ei teagi veel. Kui ringi sõitmist on, siis kogu selle aja. Vahepeal aga peab ka masin kuskil seisma. Võin parkida ta oma metsatuka alla ja seal aastaringi elada.
Kui kelder valmis, siis saab juba päriselt mõõtma hakata, kuhu WC ja kuhu duss. Veel pole välistatud mingid variandid. Kokku või lahku, selgub siis.



 
5o9279o

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

26.01.2022 10:47
#13
Ma vaatan, aga ahju ei paistagi?
Raivo Koppel
729

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

26.01.2022 11:40
#14
"Kamina" õhurest ju paistab. :*)

"Ahjusi" on praegu selles autos kolm tükki. Need aga peidetud. Üks läheb välja ja üks, võibolla kaks, tuleb asemele.
5o9279o

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

27.01.2022 10:58 - 27.01.2022 11:02
#15
Tellisin bussi kuudi jaoks kaks voodiks käivat istet, magamisosa laius 62,5 cm. Plaanisin 2 voodi vahele kitsast vahekäiku. Üks voodi on juba üle aasta paigas aga seal magades on oma probleemid. 62,5 cm on tõsiselt vähe. Teiseks, seina ääres on külm, sest metallosad on veel fliisimata.

Praegu on igatahes mugavamaks osutunud haagisest võetud 80cm laiune voodi poroloonmadrats põrandale panduna, mis on oma laiuse poolest osutunud palju optimaalsemaks. Üllataval kombel sai kirstunaelaks ka Eberi soojendus. Originaal on 3,5 kW võimsusega, tänu volkarile toodetud ajule ja lahjema tootlikkusega pumbale. Ainult juhtimine, mis ka volkari tehtud, on tunduvalt viletsamate võimalustega, kui originaal.

Hetkel asendatud see aju 4kw isendi omaga ja ka pump on sobiv.

Kui nüüd aga 0 kraadiga õues magada katsetasin ja katla kiirema sooja huvides 35 kraadi peale puhuma panin, siis tahtis varbaid ära kõrvetada. Päästis ainult tungraua kasti ette tõstmine.
Soojaks igatahes kuudi sain aga põrandale otse kere külge liimitud siinid (Avestark)  jäävad ikka kõige külmemateks asjadeks.

Kui keegi oskab juhatada, kust saaks tellida oma kujundusega auto vaipa, et osa vaibast saa siini pealt  vajadusel lapina ülesse keerata,  oleksin väga tänulik.
 
Bussisõit kaitseb keskkonda

.
Viimati muutis: 27.01.2022 11:02 eavp.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

27.01.2022 11:52
#16
Vaiba teemal saab abiks olla foorumlane Pikk :)
Tervitades,
Priit Peljo
Klubi Eesti Karavan liige nr 748
★★★ Mobile office on road ★★★
www.teeseeise.ee/et
Tel 53315713

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

27.01.2022 19:29
#17
Mistra Raasikul ja Wentextil Vändras. Vändrast olen ise tellinud. Kui neil sobivat sablooni pole, võtavad ise kilega õige kuju ja teevad valmis. Sama teema peaks Raasikul ka olema

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

28.01.2022 08:35
#18
Tänud. Raasiku olin ma täiesti unustanud, kuigi üks lastest juba paar aastat elab Raasikul.
Bussisõit kaitseb keskkonda

.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

28.01.2022 23:33
#19
eavp kirjutas: ... Teiseks, seina ääres on külm, sest metallosad on veel fliisimata...

 
Parem näida korra lollina, kui jäädagi selliseks... Mismoodu käib metallosade fliisimine?
Sellise külma vastu ongi mul jäetud voodi kõrvale tühi vahesein.Alla ja üles tuleb õhutusava.
5o9279o

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

29.01.2022 10:04 - 29.01.2022 10:04
#20
VW T5 puhul on raske topeltseina teha, muidu oleks ehk mõni tehasetootja selle ära teinud. Kõige rohkem topelt seina moodi on ehk California mööbel, mis on küll ainult 3mm plaadist, aga sooja peaks hoidma.

Kaubikute eluruumi seest veniva kangaga katmist kasutavad eriti inglased aga ega ka sakslased maha ei jää.

Üks video on siin

 
Bussisõit kaitseb keskkonda

.
Viimati muutis: 29.01.2022 10:04 eavp.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Autoelamu kongi ehitamine.

03.02.2022 00:06
#21
Lähen siit sujuvalt probleemidelt üle lahendusteni.
Olen juba veidi aega olnud auto omanik ja igatsorti asju on juhtunud. Regasin siis auto oma nimele ja hakkasin kohe ehitama. Kuna ehitamise ajal masinaga ei sõida, siis pole teinud ka kindlustust. Natukese aja pärast potsatas mulle e-kirja aga kopsakas "trahv". Nemad nimetavad seda sundkindlustuseks, aga kuu aja eest küsiti terve aasta summa. Võimalus oli ka protestida, mida ma ka tegin. Loomulikult ei arvestatud mu argumentidega, sest nende meelest on toimitud õigesti. Ma ei hakka sellise asja pärast ka kohtusse põõrduma, mis oleks järgmine võimalus. Maksin trahvi ära ja pean edasi elama.
Enne eelmist jama tegin ma transpordiametisse ümberehituse avalduse, millele ka stampvastuse. Igastahes ümberehitus käib.
Kongist rääkides... seal on termoisolatsiooniga sein ja kongis kaks soojendust. Termokongid on tavaliselt 2,6m laiad, mis kuidagi ei lahterdu sõiduautoks. Sõiduauto max laius on 2,5m. See oli üks põhjustest, miks just selle masina ära tõin. Valida oleks olnud palju kergemaid toomise variante (omapärane seiklus) ja odavamad ka veel pealekauba. 
Põrandaküte on Webastoga vesiküte. Kolm erinevat sektsiooni, mida saab eraldi reguleerida. Nagu ikke, seade ei toiminud. Pika pusimise peale sain asja käima. Praegu hoiab automaatselt 10 ja 12 kraadi vahel sooja. 
Kongi õhküte/jahutus on TermoKing. Ma teadsin, et need diiselmootoriga värgindused on külmutused. Tuli aga välja, et nad võivad nii külmutada kui ka soojendada. Põhimõtteliselt peaks ta olema nagu tavaline õhksoojuspump. Esialgu arvasin, et ma saan seda autonoomse soojendusena kasutada. Kui ma ta lõpuks käima sain, siis tegi kongi soojaks küll. Kasutamisest aga ei saa rääkida. Kongis on müra liiga suur ja tuul ei puhu mitte juukseid püsti, vaid lausa peast ära. Selle pärast teen paleepöörde, kuningas läheb erru ja asendan selle poes müüdava õhksoojuspumbaga. Volvo sisse tuleb Mitsubishi.
Põhimõttelise elamu projekti ma juba avaldasin. Nüüd käib soojustamine. Proovisin seinu modellerida arvutis. Sain enam vähem rahuldava tulemuse. Niiskus, mis tekib seina, kuivab suvel kuu ajaga ära. Seesmine foolium likvideeriks selle täielikult, aga see läheks liiga keeruliseks. Mitte foolimi panek, vaid liitekohtade hermetiseerimine.
Tavaline sein siis



 



Voodi kõrval olev sein sai väheke teise lahenduse



 



Lae soojustan väljastpoolt hoopis. Mul läks kogu kongi kõrgust vaja.



 
5o9279o

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

03.02.2022 09:03
#22
Kindlustamiseks piisab1 päevane kindlustus aastas, siis aasta jooksul keegi ei tülita. Mul on palju sõidukeid nii.
Klubi Eesti Karavan liige nr 652

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

03.02.2022 23:00
#23
Ajutiselt arvelt maha võtmine ei maksa midagi, tehtud on hetkega. Sama kiirelt saab arvele tagasi ka. Ja keegi ei tüüta.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

03.02.2022 23:49
#24
Tänan soovituste eest, aga takkajärgi es maksa need midagi. Loomulikult saadeti mulle trahv koos seaduste selgitustega.
Kong aga areneb tasapisi. Selline sai magamistoa ja dussiruum/WC ala.



 


Seal all aga on keldriosa. Vetrumise vältimiseks panin sinna tugipostid.



 


Tagumine pool aga areneb nii.


 
5o9279o
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Priit Peljo

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Probleemid kongi ehitamisel.

04.02.2022 11:45
#25
Huvitav oleks teada, kas see pealtnäha tavaline plastaken ka sõiduga tekkivat vibratsiooni vastu peab ja pärast ikka kinni -lahti ka veel käib? Kas mitteavatav poleks kindlam lahendus olnud? Või siis tublisti väiksemad ja mitu tükki.
Bussisõit kaitseb keskkonda

.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev