Uued liikmed

Heippa-hei foorumlased

Heippa-hei foorumlased

17.08.2017 14:32
#1
Tervist kõigile uutele ja vanadele karavaanlastele

Selle aasta veebruaris võtsime vastu perega (2 täiskasvanut ja 3 aastane) autoga Hispaania lõunarannikule kolida. Esimest korda väikese lapsega nii pikale matkale minnes olime natuke hirmunud, kuidas poiss vastu peab. Päevane läbisõit oli kuskil 700km kandis, ööbimised Airbnb või Booking.com vahendusel, üks pikk lõunapaus ja jalasirutus ning 1-2 kiiremat tanklapeatust.

Suveks tulime tagasi Eesti aga hammas jäi verele ja juba planeerime sügisest uuesti Marbella kanti sõita, aga seekord väikese muudatusega. Nimelt avastasime youtube ja sotsmeedia vahendusel vanlife liikumise, kus inimesed ehitavad ringi tavalise kaubiku ja mõtted sinna poole nüüd liiguvadki. Kaubiku hinnaklass jääb max 5000€ + juurdeehitus.

Kuna oleme aktiivsed, siis kaubiku tingimuseks oli, et see mahutaks meie longboardid, jalgrattad, lumelaua varustuse ja poisi väikese elektrilise mootorratta. Lisaks isiklikud asjad ja toidutegemine. Oluline on, et kogu varustus mahuks autosse sisse.

Elektri osas olen planeerinud 2 akut + autoaku, laadimine toimuks kas päikesepaneelide, sõitmise ajal auto geneka pealt või võimalusel saaks juhtmega seinast. Igapäevasel kasutame telefone, sülearvutit ja kaamerat, et dokumenteerida meie läbielamisi Instagrami ja Youtube vahendusel. Olen nädalaid lugenud ja uurinud, kuidas välja selgitada voolutarbivus, üles loetlenud seadmed, laadijate võimsused ja ajad, aga täit selgust siiani pole veel saanud. Ehk siin kohal saavad teadjamad aidata/suunata?

Vee plaanin bussi tuua kahe kanistriga (puhas ja "hall" vesi) ja käsipumbaga kraan. Esialgu elektrilist pumpa ei plaani aga tuleviku mõttes peaks arvestama elektrisüsteemi puhul ka sellega. Hetkel planeerides üritame saavutada 3-4 päevast autonoomsust, teadjamad oskavad soovitada ehk, kui suure puhta vee paagiga peaks arvestama? Pesemine jääks autost välja, inglise keeles on selle nimi "solar shower", kus täidad koti veega ja jätad selle päikese kätte soojenema.

WC´d ei plaani kaubikusse teha, tänasel päeval on igal pool lahedalt tanklaid/kohvikuid ja eks rohkem üritame olla ööd looduses. Väikses ruumis elamine ja samas kohas "asjatamine" tundub esmaspilgul ebamugav, rääkimata, et pärast seda tühjendama ka.

Toidutegemise kohapealt kasutaks 3in1 külmikut, mis seistes jookseks gaasi pealt ja sõiduajal 12v autogeneka pealt. Pliidiks teisaldatav gaasipõleti, mida vajadusel saaks kaubikust välja piknikulauale asetada. Siinkohal sooviksin kindlasti küsida teilt, kuna olen näinud varasemalt sellist lahendust. Kus külmik ja pliit jooksevad LPG gaasi pealt ja balloonil on vastav otsik, et saab ka tanklas tankida vajadusel gaasi juurde. Kas kellelgi on sellise süsteemiga kogemusi?

Kütteosas plaanin kasutada Webasto diiselsoojendit, mis jookseb otse paagist ja on juba paljudele töökaubikutele juurde lisatud. Kuna autosse on planeeritud LPG paak, siis olen leidnud ka selle pealt jooksvaid soojendajaid, aga esialgu kaalun diislit.

Isolatsiooni osas olen näinud ränka vaeva ja uurinud/lugenud/arvutanud kõikvõimalikke lahendusi. Väga populaarne valik inimestel on selline materjal nagu Reflectix, aga sellel peab jääma üpris suur õhuvaru kaubiku seina ja materjali vahele, et ta töötaks korralikult. Selleasemel plaanin seinad ja lae XPS plaatidega soojustada, millel mõlemal küljel foolium. Liimiga otse seina ja vahed täidan vahuga. Kuidas teie suhtute niiskustõkkesse? Olen lugenud, et isegi väga korralikult paigaldades on sattunud niiskus vahele ja selliselt on kuivamine oluliselt raskem, parem jätta ära. Soojustuse peale otse viimistlus, voodrilaud vist teeb kaubiku jube raskeks, ilmselt mingid kergemad variandid on tänapäeval olemas.

Voodi lavats bussi tahaotsa piisavalt kõrgele, et jalgrattad ja mootorratas alla mahuvad. Mina 180 pikk ja bussid enamjaolt taga 170-175 laiad, üritaks magamise risti bussiga teha, hoiab ruumi kokku. Kaubiku vasakusse serva tasapind kraanikausi ja kõige muuga. Vastu vaheseina ehitaks "diivani", millel laekad all ja poiss saaks magada kui padjad eest ära võtta. Kaalusin ka vaheseina eemaldamist, aga olen lugenud, et kinnise vaheseinaga hoiab bussi tagaosa paremini temperatuuri.

Sai vist praegu kõik üles loetletud, nagu näha, siis eeltöö on tehtud, kindlasti ehitamise käigus tuleb nüansse, millele hetkel ei oska mõelda, aga selle pärast sai ka see teema tehtud siia, et kogenumad juhiksid tähelepanu.

Loodetavasti jõuan ka septembris Hiiumaale, kahtlen kas enda buss selleks hetkeks valmis on, aga kollektiiviga kohtuma ja ideid ammutama tuleme perega hea meelega.

Uute seiklusteni

Eero perega

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

18.08.2017 01:31
#2
Kui sõidu ajal külmikut genekast toidad võib akude laadimine kannatada. Pluss veel pidev jahmerdamine. Algul proovisin ka gaasi kokku hoida aga varsti lõin käega. Mugavus eelkõige.
Esimese bussi ehitasin ka ise ja WC jätsin kõrvale. Lapsed juba suured ja täiskavanud saavad ilma hakkama. Aga nüüd väikeste lastega ei tahaks ilma WC-ta variandist kuuldagi. Katsu sa lapsele keset kiirteed seletada, et kannata natuke, järgmine parkla/tankla on 10 km pärast. Looduses pole alati öösel soe ja mõnus. Vahel lausa pime ja metsahääled lisaks.

Hiiumaal saad teiste tehtu üle vaadata. Oleks isegi õigem enne seda oma bussi ehitamisega mitte kiirustada.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: eeromikk

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

18.08.2017 08:47 - 18.08.2017 08:48
#3
Sõidu ajal külmiku jooksutamine gaasi pealt ei ole kuidagi pärsitud? Praegu müüdavate külmikute gaasitarbivus tundub isegi ökonoomsem kui seda elektri pealt toita.
Sõiduautoga kevadel käies sai lapsega ka "pissipudel" ära proovitud. Ühel hetkel see peatumine muutus tema jaoks mänguks ja siis olid ainult "valehäired". Pärast seda enam iga ütlemise peale ei peatunud.
Viimati muutis: 18.08.2017 08:48 eeromikk.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

18.08.2017 09:21 - 18.08.2017 09:32
#4
Kui genekas piisava võimsusega, pole külmiku käitamine mingi probleem. Ca 80A genekas suudab kõik ära teha- laadida akusid ja hoida külmik külmana- külmiku tarbimine on 100-150W piires, suuremat nagunii kuuti ei mahuta. Ja kui elamus pole elementaarseid mugavusi kasvõi vee ning tualeti näol, siis pole mingit mõtet poolikut asja ehitada, eriti lapsega reisides (ehk tuleb ka teine laps kunagi?).
Mina küll ei viitsiks peale ärkamist kohe autost välja ronida ning kõmpida mingi kämpsi või bensuka 50m kaugusel asuva tualeti suunas ja eriti "mugav" on sinna veel last saata, sest number kahte on vist raske pudelisse toppida. Neid pissiseid pudeleid ka ei taha eriti kuskil ladustada. Meil kulub umbes kolme-nelja päevaga 100l vett (sõltub näiteks ka nõudepesust) ja kui lugeda lumelauavarustuse ja solar showeri kohta, siis lumistel aladel on vist vähe keerulisem seda vett seal kilekotis soojendada? Palavates piirkondades muidugi lihtsam- seal soovikski vähe jahedamat vett pähe kallata. Aga proovi kodus ära paari kanistri ja kilekotiduššiga elamine, siis saad teada, mis ees ootab.
Ja kas selle raha eest leiab taolise kaubiku, mis vastab ruumivajaduse tingimustele ning ilma suurema tehnilise hoolduseta (esmane rahakulu peale ostu) kannataks pikemaid sõite ette võtta?
Viimati muutis: 18.08.2017 09:32 Arvo.A.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

18.08.2017 09:54
#5
Külmiku osas vaatasin sellist mudelit. Selle noorem vend külmetab 25 kraadi alla ümbritseva, see peaks kirjade järgi 30 kraadi alla ümbritseva. Ja kuna 40 kraadisesse kõrbesse pole plaanis minna, siis tundub, et sellest meile piisab. Gaasitarbimine on 10,5g/h, 12V ja 220V peal 85W.

www.automaailm.ee/et/Eshop/Product/1777/s135rc2200/dometic_combicool_kulmik_40l

Lumelaua varustuse puhul lisandub veel hunnik niisket riietust, seega ilmselt selleks ajaks võtaks mingisuguse elamise. Pigem arvestan ehitamise käigus, et pikad asjad mahuksid sisse. Liustikul õues pesemine ka just ei kutsu, aga suurem osa ajast siiski soojas, mitte lumel.

Töö juures Hispaanias on mõlemal pesemise võimalused olemas ja mingisugune jõusaali kaart kah veel variant.

Kodus proovimist olen juba mõelnud, lasen 35L kraaniga paagi vett täis ja üritan nõudepesu, kohvi, joogivee ja hambapesu selle pealt teha, hiljem skaleerin.

Olen käinud vaatamas paari, 2001-2004 Transit, Jumper, VW on kättesaadavad. Võidab see mille tehniline seisund kõige parem.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

18.08.2017 14:57
#6
Minul on selline külmik pikematel sõitudel matkaauto 100 liitrisele originaalkülmikule lisaks kaasas. Jahutab küll, isegi külmetab natukene. +30 kraadi juures hoiab igatahes õlle jaheda. Aga pead arvestama seda, et erinevalt integreeritud külmikust, mis kasutab gaasi peal töötades välisõhku, võtab selline külmik õhu ruumist kus ta asub ja eraldab tekkiva kuuma õhu samasse. Kuumeneb tagant gaasipõleti juurest üsna tublisti, seega ei tohi läheduses olla kergesti süttivaid asju. 12 ja 220v peal toimetab muretult.
Sori siin foorumis ringi, leiad mitu huvitavat ja põhjalikku juttu taolisest iseehitamisest.
Edu soovides!
Ära sõida kiiremini, kui su kaitseingel lennata suudab.
Klubi Eesti Karavan liige nr. 700
Illar Algma
EuraMobil 2004
Tel: 5072560
Tallinn, Kristiine.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

21.08.2017 17:08 - 21.08.2017 17:08
#7
Kütte kohapealt niipalju, et Webasto võib küll sõiduajal olla lisa soojendajaks, aga seistes elamiseks see ei sobi.
1 olenevalt tuulesuunast, võib enda elamise vingu täis ajada.
2 Platsidel ajab selle undamine naabrid üles ja lisaks ka vngu probleem teistele.

Igal juhul kohe korralik gaasikas peale.
Viimati muutis: 21.08.2017 17:08 Rein.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

21.08.2017 17:29
#8
Rein kirjutas: Kütte kohapealt niipalju, et Webasto võib küll sõiduajal olla lisa soojendajaks, aga seistes elamiseks see ei sobi.
1 olenevalt tuulesuunast, võib enda elamise vingu täis ajada.
2 Platsidel ajab selle undamine naabrid üles ja lisaks ka vngu probleem teistele.

Igal juhul kohe korralik gaasikas peale.

Vaidlen kategoorliselt vastu. 10 aastat Webasto kütet kasutanud bussil (vesi+õhk). Seni pole müra ja ving muret teinud. Ei mulle ega naabrile. Tõepoolest on müra ja ving tuntavamad käivituse hetkel. Kui soovitud temperatuurid on saavutatud, siis ka seadme töö intensiivsus väheneb ehk müratase langeb ning ving samuti. Pole mitte kunagi tuppa vingu tundnud.

Suur argument on gaasiballoonidega tegelemisest vabanemine.
See on ka põhjus, miks paljud oma gaasi süsteemi välja viskavad ja Webasto asemele panevad.
Eriti vinge vahe on talvel pakasega, kui gaasiseadmekasutajatel tekib korstna ümber jääkuhi :laugh:

Me vahetame gaasiballooni korra aastas, elame bussis ca 2 kuud.
Klubi Eesti Karavan liige nr 652

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

21.08.2017 17:34
#9
Tänud Rein soovitusest. Planeerime oktoobri kuus hakata lõunasse sõita, esimese hooga tahaks sõita Kreekasse ja sealt järgemööda Hispaaniasse. Päevasel ajal ilmselt soojakraadidega probleeme ei tohiks olla, aga kuidas öösel? Kuuldavasti võivad ka seal temperatuurid alla 10 langeda talvel, siis ei julge nagu päris ilma kütteta minna.
Sisuliselt on mul kaks varianti, kas kütta propaaniga või diisliga. Mis kogemused teistel on? Ja arvamused?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

21.08.2017 17:53
#10
Hispaania on suur ja lai. Kuhu?
Erinevatel aastatel võib olla talve aeg seal väga erinev. Eelmise aasta jaanuaris sadas Benidormi lähedal ligi meeter lund maha. Uudistes oli näha, et autod olid tagatuledeni lumes parklas. Õnneks saime mõned päevad varem enne lund läbi. Talve aeg oli lõunarannikul (Malaga ja Marbella vahel) see aasta üsna külm võrreldes varasemate aastatega.
Loodame see aasta tuleb parem.

Diisliga on ikka väga mugav. Tankimas käid autot nagunii. Ei pea kunagi mõtlema, kas gaasi on. Gaasi kasutajad lõbustavad ennast öösiti pudelivahetustega. Me magame samal ajal.
Klubi Eesti Karavan liige nr 652

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

21.08.2017 17:56
#11
Nu kui see on spetsiaalne Webasto, mis on kuudile mõeldud, siis võib olla miskit teisiti. Põlemistemp. kõrgem, müra summutus tõhusam..... Kas siin kunagi isegi mingi teema läbi ei jooksnud, et platsidel ei lubata diisliga kütta?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

21.08.2017 18:15
#12
Jääb ka veel kolmas võimalus,panna statsionaarne gaasitank,siis pole vaja muretseda,et poole öö pealt tühjaks saab.Kui seier näitab,et on vaja minna tankima,lähed tanklasse ja täidad ära.Mina täidan kevadel ja pole muret. Paagi mahtuvus 40 liitrit.Igatahes jõudu ehitamisel !!!

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

21.08.2017 21:10
#13
See kevad olime Marbella ja Fuengirola kandis, kuna töö seal olemas siis arvatavasti samasse kanti.

Rema, nägin YouTube'is ühel kutil sellist süsteemi, kus paak oli tanklas täidetav ja jooksutas pliiti ja soojendit selle pealt. Aga ei ole Eestis leidnud sobivat LPG pealt jooksvat küttekeha, kas oskad suunata mind?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

21.08.2017 22:22
#14
Ivar Kalev kirjutas: Diisliga on ikka väga mugav. Tankimas käid autot nagunii. Ei pea kunagi mõtlema, kas gaasi on. Gaasi kasutajad lõbustavad ennast öösiti pudelivahetustega. Me magame samal ajal.

Ivar, pudelivahetus öösel on ammu juba ajalugu :laugh: Selleks on ammu juba vahendid välja mõeldud :whistle:
Gaasi või Webasto küte on nagu, kellele ema ja kellele tütar :woohoo:
Ise küll ei tea kedagi, kes oleks gaasi pealt Webasto peale läinud :dry:
CARTHAGO CHIC E-LINE I 50 YACHTING EDITION
Klubi Eesti Karavan liige nr. 670; 999

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

21.08.2017 22:32
#15
Samas ma tean reisilisi, kes lähevad talvel 5 ballooniga Eestist :laugh: Ma lähen ühega.
Klubi Eesti Karavan liige nr 652

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

22.08.2017 00:08
#16
Gaasiballooni öisest vahetamisest päästab ümberlülitaja. Teine jama on siis kui õhtul päevaselt tripilt tulles avastad, et külmik on 5 tundi sulanud, sest gaas sai otsa.

Diisli kasuks räägib aurustumissoojus. Olen näinud gaasiballooni kraele kütteelementi. Nimelt nõuab gaasi aurustumine soojust ja öösel miinuskrradidega võib balloon lihtsalt ära jäätuda ja ongi tuba külm.

Suvised kasutajad saavad ka LPG balloonile mõelda. Balloon on ise kallis aga mugav.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

22.08.2017 00:19 - 22.08.2017 00:20
#17
Külmumise vastu aitab propaani, mitte propaani-butaani segu kasutamine.
CARTHAGO CHIC E-LINE I 50 YACHTING EDITION
Klubi Eesti Karavan liige nr. 670; 999
Viimati muutis: 22.08.2017 00:20 Imre.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

22.08.2017 08:40
#18
Imre kirjutas: Külmumise vastu aitab propaani, mitte propaani-butaani segu kasutamine.

Minu loogika ütleb,et LPG peaks olema külmakindlam (sõidavad ju gaasiautod ka talvel) ja reduktori võib paigutada soojemasse keskkonda.Minu liikuril on reduktor õues ja olen kütnud salongi miinus 20 kraadiga,kõik töötas.
Seda,kas gaasiseadmed on LPG-l ja palloonigaasil erinevad ei oska kindlalt öelda aga arvan,et vahet ei ole.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

22.08.2017 09:24
#19
REMA kirjutas: Minu loogika ütleb,et LPG peaks olema külmakindlam (sõidavad ju gaasiautod ka talvel)...
Gaasiautode reduktor on jahutusvedeliku pealt soojendusega, muidu külmuks kohe ära.
5o9279o

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

22.08.2017 09:43
#20
LPG ja propaan/butaan on ükssama kraam kõik- peamiselt naftatöötlemise kõrvalprodukt. Ainult CNG on ehtne maagaas.
Minu sõidukal lükkab gaasile ümber kui jahutusvedeliku temp on 25 kraadi, sinnani kütab bensiiniga. Aga vene ajal külmusid enamike gaasiautode karbussid ka suvel ära. Rohkem topiti neid süsteeme vist veokatele, ise sõitnud ZIL-130 kõrvalistmel, kui Tallinn- Tartu maanteel pidas juht auto kinni ning ootas, kuni karbussi jalg härmatisest puhtaks sulas.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

22.08.2017 09:58
#21
Mul matkakal peal see 12v reduktori soojendus, talvekindlatele matkakatele.
Ükskord kogemata lülitasin suvel sisse, pärast oli reduktor ja ballooni kraan üsna tuline.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

22.08.2017 10:05
#22
Tahtsin öelda seda,et pole suurt vahet kas balloonigaas või LPG.Autos on aurustuv gaasi hulk kordades suurem ja seega temperatuur tunduvalt madalam ning soendus hädavajalik.Igatahes matkakas toimib LPG laitmatult(ilma soenduseta).

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

22.08.2017 10:12
#23
Mul oli kunagi Opel Rekord. Vist aasta 1993. Hollandist toodud ja gaasitank pagassis. Käivitasin bensiini pealt ja siis lükkasin lüliti gaasi peale. On meelde jäänud, et sain ka gaasi pealt käima. Aga ei garanteeri, et nii oli.

Tänasel päeval stardib mootor ikkagi bensiiniga. Lüliteid enam pole. Gaasi peale lülitub automaatselt. Töökaaslase väitel on tal mootor suvel 65 ja talvel 80, kui gaasi peale läheb.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

22.08.2017 10:19
#24
REMA kirjutas:
Imre kirjutas: Külmumise vastu aitab propaani, mitte propaani-butaani segu kasutamine.

Minu loogika ütleb,et LPG peaks olema külmakindlam (sõidavad ju gaasiautod ka talvel) ja reduktori võib paigutada soojemasse keskkonda.Minu liikuril on reduktor õues ja olen kütnud salongi miinus 20 kraadiga,kõik töötas.
Seda,kas gaasiseadmed on LPG-l ja palloonigaasil erinevad ei oska kindlalt öelda aga arvan,et vahet ei ole.

Mulle on jäänud mulje, et suuremate miinuskraadidega pole mõtet LPG-ga jännata. Just siis kui reduktor õues ja soojenduseta. Mul parasjagu dilemma, et mida kasutama hakata. Koos bussiga sain 2 Soome ballooni, mida siin täita ei saa.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Heippa-hei foorumlased

22.08.2017 10:46
#25
Siin juba puhta teine arutelu välja kujunenud :) Äkki mode tõstab selle gaasi teema alla?
CARTHAGO CHIC E-LINE I 50 YACHTING EDITION
Klubi Eesti Karavan liige nr. 670; 999

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev