Ukraina ja Rumeenia

Ukraina ja Rumeenia

30.08.2017 01:38
#1
Otsus minna Ukrainasse tuli täiesti spontaanselt ja igasuguse ettevalmistuseta. Poolast (Chelm) läksime üle Dorohuski piiripunktist, küsiti passe, juhiluba, auto dokumente ja rohelist kaarti. Piirilõigu alguses anti valge paber ja piirilõigu lõpus korjati ära. Piiril läks u 40min, kõigi kontrollidega. Rekka järjekord oli väga pikk. Esimene suur tankla paremat kätt oli üks asjalikumaid UA-s. Sealt tuleb kohe ära osta ka kaart(kaardid), sest kungi ei tea, kust võiks saada jälle kaarte osta. Sõitsime linna Kovel, seal sai süüa ja ujuda (keset linna jões ujumise koht). Tee viis edasi Kiievi poole. Võtsime suuna Kiievist põhja Lyutizh (Лютіж), kuna kaardil oli kuurordi märk ja lootsime vee äärde saada. See külake oli suvilate rajoon ja mõnusat olemist polnud loota. Hea inimese juhatusel saime jõe/jv äärde. Külakesest läbi (põhja poole), enne metsa tankla juurest tuli keerata vasakule ning 6-7 km sõita. Meie leidsime mändide all liival kena kohakese, aga mõni teeots eespool olevat võimalus ka veeni sõita. No umbes seal: www.google.ee/maps/place/50%C2%B042'25.8%22N+30%C2%B023'49.7%22E/@50.70716,30.3960016,261m/data=!3m2!1e3!4b1!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d50.70716!4d30.397144 .
Kiiev oli närvilisi autosid täis ja kohati kitsas, siis otsustasime vaatamisväärsused teiseks korraks jätta. Siia juurde arvestada 35C kuumust, siis autost välja ei kippunud.Linna põhja osas käisime poes ja tänavaturul. Ukrainas nähtust oli see kõige asjalikum (siis ju ei teadnud). Kioskid olid korralikud ja puhtad, asjad ka ok.
Suundume Odesasse. Kiievist välja 70km oli tee (M5, E95) korralik, siis läks järjest kehvemaks- isegi tagasi pöördumise mõte tuli pähe. Pärast, u 250km, hirmasat teed loksumist ja vasakul rajal sõitmist läks juba paremaks. Teeäärne sashlõki "müügitänav" leevendas ka loksumist. Enne Odessat, u 100km, algasid kõrrepõllu põlengud, hiljem nägime ka viljapõllu põlengut.
Odessa. Veel närvilisem liiklus ja palju avariikesi ning politseisid. Odessas otsisime randa ja leidsime selle delfinaariumi juurest. Auto saime jätta isetekkelisse parklasse (Holovna Alley, 1 Odesa 46.477110, 30.762299). Enne delfinaariumit on ilusad väravad ja nendest vasakule, üle tee pargis oli tivoli. Kallakust sai alla jalutada, delfinaariumi juures oli tasuline parkla (vist 1€ 30min). Delfinaariumi juures oli väga-väga palju rahvast. Algul oli pikalt betoonserva (kai/ lainemurdja), kust paljud sügavesse merre hüppasid ja siis liivane rand (minu meelest väga lühike riba). Vette ei tahtnud minna, tundus väga räpane. Mere äär on hotelle täis ehitatud ja niisama ligi ei saa. Kohalike soovitusel sõitsime mõnusasse randa, see jääb linna põhja ossa- Luzanovka Park (Парк Лузанівка www.google.ee/maps/@46.5526436,30.7648499,278m/data=!3m1!1e3 ). Saime sõita merele päris lähedale väikese tasu eest, oli kõik mis vaja- park(paljud telkisid), väga auklik ja väike parkla, rand, jetid, karusell, kardid, kohvikud, kole kemps, jne. Päris palju rahvast oli pealelõunase kelaaja kohta (17:00). Meri puhtam ja saime ujuma. Tundus, et see oli odessalaste suvituskoht, tramm viis ka peaaegu randa. Võib-olla oleks leidnud ilusama ja rahulikuma paiga, kui oleks sõitnud natuke veel põhja poole. Odessas käisime ka turul (65023, Torhova St, 26, Odesa, Odessa Oblast)- suur ja täielik putkamajandus. Seal on kõike- liha- ja kalatooted, puu- ja juurvil, riided, jalatsid, jne, pole tööstus- ja elektrikaupu. Turu juures oli järgmine kiosk, kust oli võimlik kaart osta. Auto saime panna lähedal oleva kino juurde (valge sammastega maja). Odessas on tasuline parkimine ja vilgas ööelu. Infoks: Odessa suurim veekeskus asub linnast väljas- lõuna pool, tundus väga suur ja võimas (Avanhard, Odessa Oblast, Ukraine, 67806, aga gps võiks panna: Ovidiopol's'ka Road, Odesa-selle tee lõunapoolses otsas. Veekeskuse lähedal suur ja uus kaubanduskeskus erinevate poodidega, ühest uksest sisse ja teisest otsast välja, lõpus kassa.
Meie leidsime ilusa ranna ja mõnusa olemise Odessast lõunasse u35-40km. Kohake, Sanzhiika Санжійка, tee M22 (Sanzhiika, Odessa Oblast, Ukraine, 67851). Meie mõistes on see RMK koht. Kõrge kalda peal parkimise koht, trassist tuleva veega kraan, dush, peldikud, prügikastid. Alla jalutades mõnus liivarand, läheb normaalselt sügavaks. Seal oli ukrainlasi Kiievist, Odessast, jne. Kohalikud telkisid, oli ka 1 matkahaagis ja -auto. Telkimisel oli kõik vajaminev kaasa võetud: laudadest, linadest ehitati varjualuseid; oli uuemaid ja nõukaaegseid telke. Lähedal Panoraami kohvik, poekesed, majakas. Meres ujusid kaldavees vetikad, aga nendest läbi sumades oli vesi puhas, meie allergikut sügelema ei ajanud. Kogu reisi lemmikrand. Üks ööpäev maksis meie autole 100grivnat e. 3,33€. Seal nägime/tundsime ka äikesetormi. Kui merel õhtul sähvib, siis öösel on kohal- võiks uus vanasõna olla. Rannas käisid edasi-tagasi kauplejad- müüdi saiakesi, krevette ja väga head suitsukala. Merevesi oli soe, väga soe, aga 2 päeva tugevat maatuult suutsid sooja vee ära viia, st Eestis pole vesi sel suvel nii soojaks läinudki, kui seal oli külm merevesi.
Kuidas sinna sõita: Odessast välja lõuna poole, Chornomorsk (Чорноморськ)`ist mööda, siis tänavavalgustuspostide küljes tuled, kus lainel delfiin- neid järgides jõuate kohale, loomulikult roheliselt plinkiv majakas ja kolme delfiiniga kuju juurest vasakule keerata.
Sealt suundusime Rumeenia poole. Teele jäi maakitsus ja kuurortlinnake Zatoka (Затока), seal mõlemal pool teed hotellid, rand, müügikioskid, tundus mõnus kohake olevat. Nägime aknast ka kahte matkaautot mere ääres puhkamas olevat. Jõudsime linna Bilhorod-Dnistrovs'kyi (Білгород-Дністровський), seal suur ja võimas kindlusmuuseum. Selles linnas lasime matkaautot pesta, loomulikult polnud neil hinnakirjas sellist olevust ja maksime kaubiku pesu eest 80grivnat e 2,66€. Autol pesti ja poleeriti kõik kohad üle, ka seest kui oleks lastud. Tee jätkus 15km kõige hullemat UA teed mööda, st kuni Sarata (Сарата) linnani, sealt edasi tavaline kehva tee piirilinna Bolhrad`i (Болград).
Kokkuvõte UA-st: teed kehvad (kui gps näitab sõiduaega 3h, siis arvesta min 5H-ga); mustus ja prügi igal pool; turistidele pole mõeldud (mitteühtegi teeviita- kaardil kindlus on, aga kuidas sinna jõuda...); suur kioskimajandus, samas on tekkinud suuri ja uusi kaubanduskeskusi; väga raske on gps`i ladina tähestik ja nimed kokku viia kirillitsaga; kaarte vähe saada; inimesed sõbralikud; kõik on odav 1€= 30grivnat. Meie pere läheks kindlasti tagasi, aga peaks ka eeltööd tegema.
Kuna UA-st otse RU ei saa, siis tuli sõita läbi Moldova. UA-st väljudes ei olnud piiril probleeme ja toitu ei pidanud ära andma ja ette näitama. Moldova piiril sooviti samuti passe, auto dokumente ja rohelist kaarti. Moldova piirivalve oli viisakas, aga ebameeldiv. Riigis maksime 4€ teemaksu, aga UA teed olid MD teede kõrval head. Sõitsime öösel tühjal teel 60km 2,5tundi, lapse telefon väitis öösel olevat 23 000sammu teinud.
RO piirivalve oli väga meeldiv, viisakas ja erudeeritud, otsiti autost relvi ja kontrabandet. Teemaksu vinjeti saime maksta ka eurodes, kurss oli 1€= 4või 4,5LEI, olenes kohast ja inimesest. RO teed väga head, ümbrus puhas. RO on keelebarjäär, aga kuidagi saab ikka hakkama. Olime Constanta linna põhjaosas kämpingus Camping Pirivoli La Mal; Bulevardul Mamaia, Năvodari 905700, Romania; campingpirivoli.com. Kämping on mõeldud kõigile- telkijad, majakesed, jne. Vesi, dush, kohvik, eraldatud rand- olemas. Seal lähedal veel igasuguseid parkimise ja kämpimise võimalusi. Meilt küsiti 20€ ööpäeva eest. Rannas varjualused, puidust lamamistooli kate maksis 15lei e.3,75€ ühele. Merevesi soe ja läheb aeglaselt sügavaks. Ranna servas pikk promenaad ja kohvikud.
Teetööd olid Deva ja Oradea vahelisel teelõigul (E79), sõita sai ja vaated ilusad mägedes. Rumeenlased toredad, ei pea kartma, et mustlased.

Lisatud failid:

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Ukraina ja Rumeenia

30.08.2017 10:50
#2
Kas Ukrainasse sisenemisel passikontrollis enam altkäemaksu ei nõutud?
2011. aastal tagasi ei lastud kedagi enne riiki sisse, kui ei olnud pere peale 20 € või $ (Venemaalt tulijad) passi vahele pandud, passikontrolli töötaja käsi oli nagu mustkunstniku käsi kaarditrikis, raha liikus imelise osavusega passi vahelt ametniku salavarrukasse.
Raiskasime tookord mitu tundi enne, kui asjale pihta saime, et tuleb raha maksta, edasi saime veerand tunniga kõik korda ja üle piiri.
Klubi Eesti Karavan liige nr 652

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Ukraina ja Rumeenia

30.08.2017 14:33
#3
Saile kirjutas: Sõitsime öösel tühjal teel 60km 2,5tundi, lapse telefon väitis öösel olevat 23 000sammu teinud.

See võis ikka omaette kogemus olla :(
Tervitades,
Priit Peljo
Klubi Eesti Karavan liige nr 748
★★★ Mobile office on road ★★★
www.teeseeise.ee/et
Tel 53315713

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Ukraina ja Rumeenia

30.08.2017 19:03
#4
Meil seoses Ukrainaga väga head mälestused, olime möödunud ja ülemöödunud suvel. Piiril ei mingit altkäemaksu kõik suhtusid väga hästi. Kiievis kolm päeva ja ööd.Esimene öö kesklinnas pargis jõe ääres, kaks päeva äärelinna poolenisti tegutsevas kämpingus, mis maksis 3 euri ilma elektrita, oli vesi ja WC. päeval sõitsime probleemideta kesklinnas ja parkisime otse Maidaanil. Kiiev-Odessa trass oli suht korralik. Kõige paremad muljed on Karpaatidest ja Taga karpaatidest.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Ukraina ja Rumeenia

31.08.2017 00:33
#5
2010 Poolast minnes oli piir väga OK. Noored mehed, viisakad jne. Tuttavate sõnul olevat äsja enam-vähem pool koosseisu välja vahetatud. Altkäemaksule polnud minimaalsetki vihjet. Lihtsalt saba oli pikk ja sellekandi bardakk. Piiripunkt oli Ustilug.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Ukraina ja Rumeenia

31.08.2017 14:34
#6
Meil läks piiril kõik ladusalt, natuke ootamist ainult. Mingisse kontrolli kutsuti meid (eestlasi) esmajärjekorras. Igal pool olid kirjad, et nad/ametnikud/UA on korruptsioonivabad, viimase ilmnemisel helistada .... telefoninumbril.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev