Itaalia ringreis 19.03.-27.03.11

Itaalia ringreis 19.03.-27.03.11

06.04.2011 19:41 - 20.05.2011 11:25
#1
Mainin kohe ära et reis ei toimunud minu oma sõidukiga!
Sõit läbis kokku 8 riiki, Läti-Leedu-Poola-Tsehhi-Austri ja Itaalia, Vatikan, San Marino. Eesti piiril tehti kohvipaus ja suitsuminutid, Läti sai ühe auruga läbi sõidetud ning suitsu-pissipeatus tuli Leedu-Poola piiril. Peldik oli tasuta ja seest nägi välja ka nagu peldik, mina sinna rohkem ei tahaks minna. Läti-Leedu maanteed kannatab kuidagi veel läbida positiivses meeleolus siis Poola suhtes seda öelda ei saa, "Kurat kes selle Poola välja mõtles!" Olin õnnelik, et ise roolis ei pidanud istuma, sain vähemat kohvi juua ja midagi nosida. Poolas pole ju kiirteesi ja maanteed sellises vormis kui meli, seda ju ka pole, seal rohkem kahe alevi vaheline tee ja vahel ka alevi sisetee. Poola söögikohas veendusime, et poolaks lööb toiduportsionitega jalust maha, peale söögiminuteid vaarusime ägades bussi tagasi ja sõit võis jätkuda. Lõuna oli hinnalt sama kui Eestis kuid koguselt poole suuem, seal kus einestasime maksid salati eest taldriku suuruse järgi mitte salati kaalu eest. Poolas WC oli enamuses kohtades tasuta ja kliendile alati tasuta.
Poola 3tärni hotell oli täitsa ok, mööbel korralik ja terve, kõik tehnika toimis, millegist puudust polnud, isegi internet toimis vabalt ja pilte sain üles laadida, see oligi ainuke võimalus kogu reisil. Teenindajad lahked ja abivalmid, oskasid isegi vene ja inglis keeles (minule oli see üllatus)suhelda. Poola hotellis oli hommikusöök õigel ajal valmis, nagu nad olid lubanud, kaetud peaaegu rootsilaud, pea kõik võileivale, söö palju jaksad. Poolas ja Tsehhis teedel ikka meeletud rekkade hordid ning lõppu ei paistnud kusagilt, ühes piiripunktis (oli vist Tsehhis) oli treilerveokite uputus, buss sõitis nende vahelt läbi slaalomit. Tsehhis kiirteel sõites rappus buss nii et asjad laealt alla sadasid ja mõned said nendega pähe ka.
Tsehhis ostkeskustes ostelda odavam kui meil ja kehakergendamine tasuta.
3tärni hotell Tsehhi ei jätnud ka head muljet, sisustus oli vist nõukaajast või lihtsalt seda stiili ja nägi väsinud välja. Muidu tehnika ja teenindus toimis,ainult et meie toas oli telekapult jalutama läinud ja seda tuli käsitsi ohjata. Hommikusöök oli õigeaekselt valmis ja ega sealgi peale väikese saia ja viineri midagi polnud, noh teed anti ka. Hommikumurusid sai ka hapukoore või siis maitsetajogurtiga, ka huvitav kogemus. Kui nüüd Austriat mainida siis kiirteed ikka viimasepeal ja vaade aknast mägiselt kaunis. Teisalt sõit läbi Austri kiirteel on kui sõit Muti metroos,tunneleid radamisi ja pikimad mida mina nägin pea 3,3km aga pikim vist oli üle 5km. Austrias kõik WC tasulised 0,5euri ja see kus mina käisin lausa säras. Itaalia kiirteed samuti viimasepeal ja aknast vaade algul vetsa mägine, hiljem laugem, kuid seevastu kevadiselt õitsev. Minnes õõbisime Poolas-Lomsas, Tsehhis-Brnos, neli ööd kohapeal Itaalias-mingis Terme kuurortküla hotellis, Toscana maakonnas. Itaalia linnadest külastasime Romat, Vatikani, Firencet, Riminit, San Marinot, Pisat, Veneziat, kultuuri ja ajaloo huvilisel oli seal vaadata ja imetleda küllaga.
Itaalia 3tärni hotell jäi kõvasti soovida, kuulsime et osad toad külmad, santehnika(meie toas ei toiminud korralikul) ja mööbel kuidagi räämas ja üldine pilt oli kuidagi väsinud ning hotelli teenindaja tuli koguaeg usagilt otsida, internet toimis key-ga ja ainult vastuvõtulaua lähistel, piltide üles laadimist võis vaid unistada. Hommikusöök Itaalias oli väike sai või viil keeksi moosi või pähklivõiga ja kõrvale teed või morssi. Pakuti veel mingeid hommikumurusid kuuma piimaga, mis oli ka kummaline kogemus. Hommikusöök lubati kl.7-ks aga saime sööma kl.7.20, kaotatud aeg tuli peatuste arvelt tagasi võtta, karm aga nii see oli. Kogu päev oli eelnevalt täpselt planeeritud ja aega polnud raisata. Itaalia suurlinnas välikohvikus/ restoranis einestades saime omal nahal tunda(olime varem kuulnud giidilt) kuidas sealne teenindus toimib ja mõtlesime et mis siin Eestis viga kõik käib kiiresti ja muretult. Samas kohalk toit mida meiegi teame ja arvame,et oleme ka oma kodus teinud siis tegelt olid maitsed koduse toiduga võrreldes väga erinevad, pastal oli hoopis teine mekk ja pizza oli palju maitsvam. WC enamuses kohtades 0,5euri või siis laual oli lihtsalt taldrik kuhu tuli omaäranägemise järgi natuke raha jätta, meile õeldi et 0,2-0,5euri on piisav. Oli ka ükikuid kohti kus WC oli kliendile tasuta.
Kui nüüd valgustada kultuui- ja vaatamisväärsusi siis need olid ikka võimsad ja suured küll. Usk ja võim oli sellajal mil need hooned rajati ikka väga tugev ja võimas. Inimene ise oli ikka selle kontekstis väike mutukas ning kõik muu oli suur, vägev, võimas.
Esimesel päeval Itaalias kohapeal tutvusime Roomaga, alustasime Colosseumiga. Tõeliselt suur ehitis, võib lihtsalt teineteist silmist kaotada kuna turiste on tohutult, sissepääs tasuline ja elavasjärjekorras. Sealt järgnes hulk teisi kauneid hooneid, mis nimepidi meelde ei jäänud, läbi Rooma kesklinna Vaikani. Vatikan ise on juba omaette uurimist ja tutvumist väärt linnriik. Seal on mitmeid huvitavaid ja ainulaatseid hooneid mida tasub külastada väikse tasu eest, see on seda raha väärt. Kõik külastamist väärt kohad on avatud teatud ajani nii et imetlemiseks on aeg piiratud ja aega tuleb arukalt kasutada sest hiljem võib juhtuda et aeg saab enne ümber kui ole jõudnud kõik meelepärased kohad üle vaadata. Erinevate hoonete või vaatamist väärivate kohtade vahel tuleb suhteiselt kiiresti liikuda, et võimalikult paljudesse kohtadesse jõuda, päev lipsab uskumatult kiiresti käest ja äki avastad et kell on juba 18.00 ning uksed hakkavad sulguma, ongi päev õhtas.
Keda sealsed vaatamisväärsused täpsemalt huvitavad siis interneist on sellest lugeda ja vaadata küllaga.
Mind lõi pahviks hoopis sealne (Itaaliale omapärane) liiklus ja täpsemalt autojuhtide mootorrolleristide ning jalakäiate omavaheline viisakus/arvestamine.
Roomas jugeks küll kinniste silmadega ülekäigurada ületada ilma et peaks kartma et keegi otsa sõidab. Seal kesklinnas jalutasime inimassi servas, osaliselt sõiduteel ja linnibuss ei üritnudgi meist üle ega läbi sõita. Signaali muidugi antakse kohe kui satud kellelegi teele ette jääma, seda aga mõtega, et "Ettevaatust ma tulen, vaata siia", mitte nagu meil, et tuutu antakse ja vihaselt näidatakse rusikat ja endamisi sõimatakse.

Hetkel pilte bussiaknast ja natuke mujal ka...
live.hot.ee/gallery/show_gallery?id=2060283
Mõtle roheliselt, sõida gaasiga!

www.usaraud.ee/?id=5_5_20_1276
Viimati muutis: 20.05.2011 11:25 Gulfstream.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev