Rootsi-Saksa-Holland-Belgia-Prants.-Hisp.-Itaalia

Rootsi-Saksa-Holland-Belgia-Prants.-Hisp.-Itaalia

03.10.2010 20:56 - 04.10.2010 11:10
#1
Olles eelmisel aastal käinud Budapestis, Balatoni ääres, Viinis ja Prahas, otsustasime sel aastal ette võtta pikema reisi.
Kuna niikuinii oli vajadus minna Rootsi, tuli mõte minna alla lõuna poole kuni Itaaliani. Aega planeerisin umbes 2,5 - 3 kuud. Planeerides oma reisi tekkis mõte minna vaatama Põhja merd ja Atlandi ookeani, edasi Hispaania ja Portugal. Sõidu käigus jätsin Portugali ära ja Hispaaniast tuli ainult Barcelona.
Olnud 5 päeva Rootsis oma lapselapsi vaatamas, alustasime oma reisi mööda Euroopa lääneserva.
Rootsis käisime Lysekil'is, kus on ilus kaljune rand ja nendel kajludel oli ka päikesevõtmise koht. Ööbisime Varberg'is Apelviken kämpingus 1öö.
Rootsist Saksamaale sõitsime laevaga Trelleborg-ist Travemündesse, kusjuures ülesõit kestis 7,5 tundi ja maksis ainult 115EUR. Hinna sees oli kuut+2 inimest+kajut. Jäid ära üle Taani sõit ja kallid 2 silda.
Sealt edasi tegime peatuse Hamburgis kämpingus KNAUS Campingpark Hamburg, hind 20EUR ööpäev. Asub IKEA poe juures ja linnapeale minna oli väga lihtne – IKEA bussi ja metrooga.
Hamburg oli nagu linn ikka ja paar päeva veetsime seal.
Edasi võtsime suuna Hollandi poole.
Sõites Hollandi poole peatusime saksa väikelinnas Weener, kus peatusime 2 päeva samanimelises kämpingus 17.40EUR päev. Jalutasime ka väikelinnas, kus oli ääretult rahulik ja mõnus, nimelt käib suurlinn peale aga väikelinn on vaikne ja hubane.
Hollandis oli plaan külastada põhja osa, sõita üle tammide ja tutvuda kuulsate liivaluidetega(düünidega). Sõites üle 32km pikkuse ja 90m laiusega tammi olimegi varsti Den Helderis. Peatusime kämpingus De Donkere Duinen 2 päeva 25.40EUR päev. Hea oli nii Põhja merd vaadata, kuidas mõõnad ja tõusud käivad ning ka Den Helderis ringi kolada. Liivaluited (düünid) olid muljetavaldavad, pidime ka nende vahele ära eksima, kuna nii jalgratta- kui ka jalakäiateed ristusid siin ja seal ning pikkust oli nendel kilomeetreid.
Hollandis olid teed muidugi super, sõiduteed ja jalgratta teed on ikka väga hästi ehitatud ja kanaleid on seal igal pool. Vaatad eemalt, et mööda põldu sõidab äkki laev ja kui jõudsid lähemale, siis selgus, et keset põldu on ka kanal.
Hollandist läks tee Belgia poole, kus peatusime Westendes kämpingus Poldervallei, kus olime 4 päeva 24,60EUR päev. Kämping asub kohe rannapromenaadi läheduses, jalgsi 10min. See rannapromenaad jättis võimsa mulje koos oma ehitustega, pikkuse ja kõigi suvituskohtadele iseloomulike atraktsioonide ja kaubandusega. Selle osa rannapromenaadi pikkus oli umbes 60km ja seal sai liikuda trammiga ühest kohast teise. Meri oli taas oma mõõnade ja tõusudga meile vaatamisväärsusja paistab, et kogu Belgia puhkab seal kandis.
Edasi läks sõit Prantsusmaa poole ja just mööda Atlandi ookeani äärt. Esimene peatus oli kämpingus Le Rompval 26,50EUR, 1päev, koht oli Mers-les-Bains. Seal nägime rannas ainult lainelaudade fänne. Kõik käisid erinevate suurustega lainelaudadega ja meres oli ikka sagimist küll.
Edasi läks tee lõuna poole ja peatusime 3 päeva kämpingus Municipal La Garenne 15EUR ööpäev, mis asub Port-des-Barques. Seal nägime fantastilist pilti, kuidas kõik laeva seisid muda sees merepõhjas kinni ja ootasid mere tõusu. Lõuna aeg hakkaski meri tõusma ja siis oli umbes 3-4 tundi, kus kõik kasutasid võimalust surfamiseks, purjetamiseks, paatidega sõitmiseks. Õhtupoole kella 6-7 vahel oli taas meri kadunud ja taas seisid laevad mere põhjas kinni. Siis panid prantslased kummisaapad jalga, võtsid ämbrid ja läksid sinna muda sisse merikarpe ja muid molluskeid otsima. Tagasi tulid nad alati täis ämbritega. Ja nii iga päev. Kilomeeter eemal on saar i'lle Madam, kuhu saab ainult mõõna aeg nii jalgis kui ka autodega. Käisime ka seal saarel ära ja kogu matk oli umbes 8 kilomeetrit.
Edasi sõitsime ikka atlandi äärde ja järgmine peatus oli kämpingus Municipal de Montalivet 21,12EUR ööpäev, kohaks Montalivet-les-Bains. Seal olime 7 päeva ja nautisime atlandi hõngu, päikest ja laineid. Rand oli mõnus aga see ookeanilt puhuv pidev tuul tüütas lõpuks ära ja otsustasime edasi minna vahemere äärde. Plaanis oli üks pikem vahemereäärne puhkus sellises prantslaste kuurordis Argelès-sur-Mer, kuid kõige kuumemal puhkuste ajal ei saanud planeeritud kämpingusse kohta ning otsustasime siis ära käia Barcelonas. Barcelona juures peatusime mägikämpingus El Vedado 35EUR ööpäev, 4 päeva, kohaks Vallromanes. Hea rahulik kämping ja buss läks Barcelona kesklinna otse kämpingu väravast.
Peale Barcelonat läksime uuesti Argelès-sur-Mer'i kämpingukohta vaatama ja saimegi. Nimelt siis hakkasid kehtima ka juba ACSI kaardi soodustused. Kämpinguks oli Les Pins (10 päeva) 13,88EUR ööpäev. Väga heas kohas, rand umbes 200m eemal, ilus liivane ja puhas ning soe Vahemeri. Kämpingu restoranis oli igal õhtul ansambel esinemas. Rannapromenaad kilkomeetreid pikk ja üritusi suurel laval (tantsuõhtu, tsirkus, teatrietendused jne.) oli igal õhtul ja see juba kohaliku valla poolt. Keskuses kees elu, laste ja noorte melu oli igal pool. Meil oli planeeritud seal olla rohkem aega. Kuid siis tuli augusti lõpp ja 2 päevaga läksid ära enamus lapsi ning noori. Asemele ilmusid kohe pensionärid ja vaikus oligi kohal. Kuigi ise oleme pensionärid, tundsime kohutavat puudust sellest melust – elu teevad elamisevääriliseks ikka lapsed ja noored. Nukraks tegi küll, kuna olime ju kaua olnud noorte hulgas reisi algusest peale. Nii otsustasime edasi sõita Nizza poole ja peatusime kämpingus Le Colombier 16EUR ööpäev, 2päeva, kohaks Cagnes-sur-Mer. Edasi sealt juba San Remo ja kämping Villaggio Dei Fiori 15EUR ööpäev, 2 päeva. San Remo ei pakkunud midagi erilist peale Nizzat ja nii sõitsime Milaano poole. Milaanos peatusime kämpingus Città di Milano 28EUR ööpäev, 2päeva. Linnad on nii nagu ikka, kõike vaadata ei jõua. Järgmine koht oli Garda järv ja Bardolino ja Garda vahel asuv kämping Serenella 15EUR ööpäev, 5 päeva. Garda järv ja kogu selle ümbrus oli ilus. Sõitsime laevaga Malcesinesse, kust läks üles 1760 meetri kõrgusele köisraudtee ja klaasgondlid viisid üles Monte Baldo mäele 10 minutiga. Ülevalt oli kogu Garda järv nagu peo peal – ilus!!!
Järgmine koht oli Veneetsia ja kämpinguks Rialto 15EUR ööpäev, 2päeva. Väga hea bussiühendus Veneetsiaga. Veneetsia oli huvitav, bussiliinide asemel laevaliinid, taksoks on paat, politsei sõidab paadiga, kiirabi ka paadiga. Kogu liiklus on ainult vee peal ja ainult jalakäijad saavad käia mööda kitsaid tänavaid. Veneetsia oli ka väga palju vaadata.
Edasi viis meie tee Gradosse, kämpingusse Tenuta Primero 15EUR ööpäev, 2 päeva.
Pärast Gradot keerasime auto nina kodu poole ja sõitsime Salzburgi poole. Teel peatusime kämpingus Seecamping Berghof 18,80EUR ööpäev, 1päev, koht Villach/Landskron. Ilus järv ja mäed.
Edasi mööda ilusaid Alpe - kämping Campingplatz Kastenhof 15EUR ööpäev, 1päev, koht St. Johann im Pongau. Väga ilus alpi küla, ümber mäed, kuid vihm rikkus natuke muljet. Hommilkul ärgates oli kämpingu vastas mäel juba lumekübar peal.
Ja siis Salzburg - Campingplatz Nord-Sam 17EUR, 2 päeva. Sellel järgnes 2 päeva Innsbruckis kämpingus Campingplatz Ferienparadies Natterer See 19,30EUR ööpäev, 2 päeva. See oli 5* kämping, kus klaasuksed, mis viis wc-desse ja duððiruumidesse avanesid automaatselt, igalpool mängis muusika, meeste pesuruumis olid ka tualettlauad föönidega, olid koerte pesukohad jne. Lisaks väga ilus loodus – mäed, järv.
Nii Salzburg kui ka Innsbruck on linnad, kus tasub ära käia.
Edasi aga Saksamaa ja kohaks Schwangau, kus on 2 imetlusväärset lossi: Hohenschwangau ja Neuschwansteini lossid. Veetsime 2 päeva lossides ja nende ümbruses ning see oli seda väärt. Väga ilus koht muinasjutulise ümbrusega. Kämpinguks hea bussiühendusega Campingplatz Bannwaldsee 24,90EUR ööpäev.
Edasi aga juba kodu poole ja 3 päeva pärast olmegi tagasi.
Kogu reisi pikkuseks kujunes 2,5 kuud.
Toidukaubad olid kõikjal üldiselt samas hinnas (kui vaatad hinda ka), mis eestis ja isegi mõned asjad odavamad.
Kõige kõrgemad hinnad olid Itaalias.
Prantsusmaal oli näiteks Aldi Market'is (saksa odavmüügipood nagu Lidl) väike õlu 0,22EUR, suur 0,5l 7,8% õlu 0,49EUR. Punane vein Cabernet Sauvignon 5 liitrit 6,99 EUR. Tavaline juust oli kogu euroopas odavam ja parem kui eesti juust 3,99-4,99EUR kg. Punane lauavein maksis Lidl'is 1,19EUR 1,5liitrit. Vorstid, viinerid, kotletid, kananuggetid, singitaskud olid palju odavamad kui eestis.
Puuviljad maksid aga rohkem, kui eestis.
Prantsusmaal tasub peatuda munitsipaalkämpingutes, need on palju odavamad ja neid on kõikjal palju üle kogu maa.
Kasutasin kämpingutes soodustuste saamiseks ACSI kaarti.
Läbisõit oli 8500 km, Reis kestis 2,5 kuud. Autoks Ford Rimor 1996a.
Kui on mingeid küsimusi, siis vastan meeleldi, tel 5014761.
Viimati muutis: 04.10.2010 11:10 Valdur.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:Rootsi-Saksa-Holland-Belgia-Prants.-Hisp.-Itaalia

05.10.2010 20:28
#2
Mõnus jutt, hea oli lugeda!
Kuidas liiklusvahend vastu pidas?
Klubi Eesti Karavan liige nr 652

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:Rootsi-Saksa-Holland-Belgia-Prants.-Hisp.-Itaalia

06.10.2010 10:49
#3
Auto pidas hästi vastu, töötas nagu kellavärk. Mägedes jäi jõudu väheks aga ega mul kuhugi kiiret ei olnud.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:Rootsi-Saksa-Holland-Belgia-Prants.-Hisp.-Itaalia

13.10.2010 22:09
#4
Tore lugeda, mitmed maad ja kohad tuttavad enda hiljutistest reisidest, tekkis hea äratundmise feeling !

Kas Prantsusmaa munitsipaalkämpingutes mustlasi ei kohanud ?


Antsk3

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:Rootsi-Saksa-Holland-Belgia-Prants.-Hisp.-Itaalia

14.10.2010 09:42
#5
Mustlasi küll kämpingutes ei näinud, seal olid ju kõik kämpingud peaaegu lõpuni täis. See aeg oli ju kõige kuumem puhkuste aeg. Üldse tundus munitsipaalkämpingutes turvaline. Nendes, kus meie olime olid turvamehed väravates ja ööseks isegi mitu koos koeraga. Vaatamata sellele, et noori oli palju, olid ööd väga rahulikud ja vaiksed.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev