Alde vedelikuvahetus (DIY)

Alde vedelikuvahetus (DIY)

14.01.2024 23:44
#1
Tere.

Võtsin ette Alde küttevedelikuvahetuse, sest esinduse hind pidi olema krõbedavõitu. Põhilised lähtekohad:
- Kui vedelikku ei vaheta, roostetab ühel hetkel boiler läbi ja see on halb, sest vanematel mudelitel pole varuosi saada. Seega veidi sunnitud käik.
- "Sinisel" vedelikul on 2-aastane välp (korrosioonikaitse), Alde "roosal" 5-aastane. Sinise võib vabalt vahetada roosaks, klimpi ei lähe.
- Roosa "ametlik" Alde vedelik on G13 jahutusvedelik, Alde ise jälgib VW standardeid. Kui vedelik vastab VW TL 774-J nõuetele, on see sobilik Alde süsteemis kasutamiseks. Valisin uueks vedelikuks febi bilsteini kontsentraadi (vt manust).
- Kontsentraat tuleb lahjendada de-ioniseeritud veega, et ei oleks sees mineraale, mis võiksid hakata korrosiooni osas mõju avaldama. Valisin esimese saadaoleva vee (foto manuses kuid pakun, et Fixusest saab seda vett suvalise teise nime all).
- Veel läks vaja: akutrelli ja selle otsa käivat pumpa (valisin sellise, mis ise ennast "üles tõmbab", vt manust). Netirahvas on vist kasutanud ka uputatavat pumpa. Läbipaistvat voolikut ja elektrikuteipi, et vooliku ümbermõõt sobitada küttevooliku omaga (vt manust). Paar tühja kanistrit segu segamiseks ja vana vedeliku kogumiseks. Paberkäterätikuid.

Töö käigust järgmises postituses (fotode arv on täis).

Terv

K

Lisatud failid:

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Alde vedelikuvahetus (DIY)

15.01.2024 00:05 - 19.01.2024 00:02
#2
Jätkan Alde vedelikuvahetuse teemat.

Töö käik:

1. Sega valmis küttevedeliku segu, vastavalt juhendile. Mul läks 3 osa G13 ja 2 osa vett, et saada -52 vedelk.
2. Tühjenda pumba abil paisupaak ja võta torud küljest ära.
3. Tee teibi abil voolikud "piisavalt paksuks", et saaks pressida lahtiste torude otsa. Pumbaga voolik läheb roosasse ämbrisse, tavalise vooliku kaudu saad kätte vana sinise vedeliku (vt manust).
4.. Süsteemi mahutavus on ca 13l (oleneb, kas on põrandaküte, mitu radikat jne), lased niikaua roosat vedelikku sisse, kuni väljatuleva värv muutub roosaks ja oled rahul. Mul läks ca 10l.
5.. Kui oled rahul, võid õhu eemaldamiseks panna väljuva vooliku pumba juurde, lase nii tsirkuleerida. Mina seda ei tenud, kasutasin hiljem ringluspumba kõige kiiremat astet ja see toimis edukalt.
6. Ühenda tagasi paisupaak ja täida pooltühjad torud. Vajadusel eemalda süsteemist õhk.
7. Pane küte tööle ja veendu, et kõik toimib.
8. ...
9. Tehtud (vt manust).

Kogemused:
- Teibitud ühendused tuleb suruda sisse päris kõvasti, pumbal on küllaltki vihane surve. Mul hakkas rõhupool alguses lekkima ja tuli veidi paberiga ümbrust pühkida.
- Järgmisel korral pole värvivahet näha ja kavatsem lihtsalt 12-13l läbi lasta. 5l kankudega on mugav arvestada.
- Rahaline kulu oli minul ca 70 eur G13, ca 8 eur vesi, 10 eur voolik, 15 eur pump. Ehk tiba üle 100 eur. Kindlasti saab G13 odavamalt kätte aga vist mitte palju. Ehk keegi on töökoda hiljuti külastanud ja paneb hinnainfo vastusesse.
- Pläkerdamine tekib kui hooletult voolikuid ümber tõsta.
- Paari-kolme tunni töö, kui jupid on olemas. Järgmine kord ilmselt veel kiiremini.

Ehk tuleb kellelegi kasuks.

Tervitades

K

Lisatud failid:

Viimati muutis: 19.01.2024 00:02 kedambarai.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Motamees

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Alde vedelikuvahetus (DIY)

15.01.2024 10:36 - 15.01.2024 10:41
#3
Miks nii palju solberdadaja rohkem raha kulutada- tegemist on täiesti tavalise auto jahutusvedelikuga (täpsemalt jah VW soovitab just G13 standardit oma uuematele autodele, aga sobib kõigile) mis müügil valmissegatuna -36 või -38 kraadi. Milleks teha -52 kraadine segu? Ja see peene nimega deioniseeritud vesi on eesti keeli tavaline destilleeritud vesi.
Viimati muutis: 15.01.2024 10:41 Arvo.A.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Alde vedelikuvahetus (DIY)

15.01.2024 22:58
#4
-52 tundub küll ülepingutatud. Meelerahu huvide ju võib. Jääb võimalus pärast väikest leket asja veega täita.
Samas ma ei usu,et sa -25-30 külmaga reisile lähed. On küll võimalik aga kas seda naudid ka?
Minu teada juhtub lahjema seguga nii, et sisse tekkivad jäänõelad ja võib ummistada. Lõhki ei külmu.
 

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Alde vedelikuvahetus (DIY)

16.01.2024 00:11 - 16.01.2024 00:13
#5
Muidugi sobib valmissegu :) See lihtsalt maksab rohkem (sama lliitrihind, mis kontsentraadil). Destilleeritud või mineraalivaba vee olemuse üle võib mõni teine kord arutleda, praegune tuli soodsam. See vist ikka ei ole destilleeritud, lihtsalt kuidagi filtrist läbi lastud. Pealiskaudselt enne ostu guugeldasin ja ei leidnud erilist funktsionaalset vahet. Arvan, et ka dest vesi sobib hästi.

Temperatuuridest: 1:1 segu pidi andma -36C; 3:2 -52C. Läksin kangema teed sest olen -36C Eestis kogenud ja ei viitsi muretseda. Vana vedelik oli juunis mõõdetud -44. Hea teada, et lõhki ei külmu, väärt info. Tänud.

Matkamises asi niiväga polegi, kui teoreetilises võimaluses, et tuleb superkülma korral minna talvel parklasse haagist kütma sest muidu võib katel kahjustada saada. Vahetuse välp 5a siiski, ei tea mis kliima selleks ajaks on 

K
Viimati muutis: 16.01.2024 00:13 kedambarai.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Priit Peljo

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev