Akud

Akud

23.02.2015 21:45
#1
Lugesin ostu-müügi kuulutuste juures kuulutust

Kuulutus ostu-müügiks
Müüa uus akulaadija CTEK MXTS40, 12V;40A. Nn tark 8-astmeline laadimine kõikidele võimalikele matkaauto akutüüpidele - geel, AGM, Caltcium, mis vajavad 100% täislaadimiseks 14,4-14,8 V. Reeglina annab auto generaator sõidul 13,7V ja sisseehitatud 220V laadijad samuti 13,7V kanti, mis pole aga piisav eelpoolnimetatud akude 100% laadimiseks.
ja
Minu Fiata Ducato Adrial üle 14V ei tule elamu akudele mingi valemiga.
Sees kaks Cal/Cal akut mis tahavad laadimiseks 14,6V ja rohkemgi.
Sellest tingituna olid akud kogu aeg 75% peal.
Ainult päikepaneelidega sain 14,4V ja üle, mis laadivad 100%-le.

Mulle tundub, et on lihtsalt reklaamiga ja on midagi lahti laadimisega või akudega.

Ma pole küll elektroonikaga sina peal aga saan natuke aru. Generaatoril on pingeregulaator, mis juhul kui aku on tühi, laeb akut suurema pingega ja kui saab juba rohkem täis, siis laeb väiksema pingega.Sama on ka akulaadijaga. Seda siis selleks, et kaitsta generaatorit ja akut. Ka pole minul olnud sellist probleemi aku laadimisega, kui aku on tühi. Lihtsalt aku laadimisega läheb kauem aega. Seda siis generaatori puhul ja ka 220v kasutamisel. Mingit eraldi kasutatavat akulaadijat pole vaja olnud.

Akudest.Leidsin majanduslikult kasulikuma kasutada tavalisi akusid ( süvatühjenemise võimalusega ) geelakude ja AGM akude vastu. Vahetan tavaakud iga 2 aasta jooksul välja. Geelaku ja AGM eluiga on ca 3-4 aastat. Vahetades tavaakud iga 2 aasta jooksul välja, olen majanduslikult ikka kasumis.

Starterakust. Ca 5 aastat tagasi kulutasin akud looduses tühjaks. Akud ei olnud enam nii head kui arvasin. Panin siis selle startaku külge ja midagi ei aidanud. Akud olid tühjad ja eelsüüteküünlad võtsid kogu voolu ära. Ainuke võimalus oleks olnud ühendada juhtme otse starteri külge ja teine massi, võib olla siis oleks kasu olnud. Paraku sellel TööriistaMarketist ostetud startakul olid juhtmed ca 20-30 cm pikkad.Ja startaku oli juba selleks hetkeks tühi. Maksis kuskil 200 eurot. Soovitan siis sellisele võimalusele lootma mitte jääda. Plaanin hetkel sellel aastal osta autonoomse generaatori. Mitte, et teda väga vaja oleks, aga tahan kindlust.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Akud

24.02.2015 00:34
#2
Neid aku teemasid on juba siin mitu: www.matkaauto.com/forum/elekter-paikesepatareid

Sobiv oleks näiteks siin aku teemas arutelu jätkata: www.matkaauto.com/forum/elekter-paikesepatareid/57-aku?limitstart=0 - siin on igatepidi aku teemat arutletud.

Aga sellega täitsa nõus, et odavam on pidada happeakut, kui neid teisi. Lihtsalt ise tuleb olla hoolikas ja regulaarselt silma peal hoida, peaks ikka 4-5 aastat vastu pidama. Küll need AGM- ja geelakud on samamoodi ilma hoolitsuseta varem otsad andnud.
Klubi Eesti Karavan liige nr 652

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev