Kämpingus elektri võtmise asendamine päikesepaneelidega
- Arvo.A
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
Re: Kämpingus elektri võtmise asendamine päikesepaneelidega
28.03.2026 08:49Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
28.03.2026 09:53 - 28.03.2026 11:23Saan ma õigesti aru, et vendikad on probleemsetele nõrkadele? Aga minu külmikule on tõesti see nõrkus tehases paika pandud. Inimaruga.Pole minu kummalgi matkaautol olnud sundventi, üldjuhul on need ise paigaldatud leevendamaks/peitmaks muid probleeme.
729
Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.
- Arvo
-
- Pole saidil
- Administraator
-
28.03.2026 12:14Arvo, klubi liige nr. 691
Hymer BMCI 550
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
28.03.2026 13:03 - 28.03.2026 14:21Kui sa hakkad külmikuga 90 km/h ringi sõitma, siis võid ventilaatori välja võtta. Kuni see päev pole käes, lase tal hingata.
Nii et kokkuvõttes: Ventilaator ei ole luksus. Ventilaator on füüsika päästerõngas, neile, kes füüsikaga tüli ei soovi.
Jahutada tuleb jahutusradiaatorit, mitte küttekeha.
729
- Ivar Kalev
-
Teema autor
- Pole saidil
- Moderaator
-
29.03.2026 01:46Panin gaasi peale 24h, temperatuur langes 12 pealt 7 peale. Gaasi kulus balloonis 5 %.
Tagasi 220V peale ja temperatuur kapis taas 12.
- Arvo
-
- Pole saidil
- Administraator
-
29.03.2026 08:401. 7 kraadi gaasiga, võiks olla OK?
2. Ilma külmkapi elektritarbeta peaks 300W lapitavaid paneele üldjuhul piisama.
3. Kui täpne on see 5%, ehk siis 20 päeva ballooniga, minu kogemustel peaks balloon vastu pidama kuu, lisaks olen nõdepesu vett ka soojendanud. Eks see muidugi oleneb palju kapi uks lahti käib. Tegelikult, kui suure % ajast gaas põles selle 24 tunni jooksul?
küsimused, mis jäävad.
1. Miks ei saavuta kapp sama temperatuuri 220 pealt, kuidagi tundub, et see probleem on suht uus, ei tundu et väga vaikselt ligi hiilinud?
Mul pole aimugi kui kestev kapi tehnoloogia on, kas see on nn. loomulik väsimine? Kui on selline hiiliv, siis aitab mingiks ajaks tõesti lisaventilaator, enne aga peaks üle vaatama kas kõik ventilatsiooni rajad on ikka avatud.
Arvo, klubi liige nr. 691
Hymer BMCI 550
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
29.03.2026 10:50Absorptsioonkülmikute tööpõhimõte ongi “rohkem soojust → rohkem külma” .Kui kondensaator on liivane, siis külmik töötab nagu villastes sokkides maratonil. Puhastamine aitab rohkem kui palvetamine.Aafrikas, pane gaasile ja ära vaata tagasi.
729
- Telgivai
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
29.03.2026 14:37Need külmikud arendati kõigepealt töötana gaasiga ja elektrilised võimalused tulid alles palju aastaid hiljem.
Gaas ongi esmane valik.
12v lisati, et sõidu ajal hoida kappi jahedamana ja 230 lisati võimalusena peatuspaigas kasutada voolu kui keskkonna temperatuur seda võimaldab ja või näiteks kui gaas on otsas vms.
gaasi otsene küttmis võimekus on suurem tehnilistest eripärast tulenevalt.
kui on soov ikkagi kasutada elektrit külmkapi toimimiseks võiks vaadata esmalt kompressor külmiku poole või tegeleda olemasoleva kapi modifitseerimisega.
Näiteks tagumise radika jahutamise parandamine lisa ventilaatoriga aga nii, et soojust sealt kapi tagant saaks ka päriselt ära minna, täiendav kesta isoleerimine ja miks mitte ka väike ventilaator kapis sees temperatuuri ühtlustamiseks kui kapp on liialt täis laotud.
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
29.03.2026 19:13 - 29.03.2026 19:19Gaas ~500 W, 230 V ~300 W, 12 V tihti ainult ~150–250 W suurusjärgus
Soovides võtta teatud riske, siis 12V puhul on muidugi võimalused integreerida lisaküttekeha.
Kui sa paned lisaküttekeha, siis pead võtma akust rohkem ampreid (20–30 A asemel juba 40–60+ A) termostaadid, juhtplokk, kaitsed ei pruugi olla mõeldud selleks koormuseks ja ohutus lendab aknast välja.
729
- Ivar Kalev
-
Teema autor
- Pole saidil
- Moderaator
-
29.03.2026 23:45Gaasiga on see jama, et ühel hetkel saab balloon tühjaks ja mismoodi sa seda siis vahetad siin kämpingus. Marokos gaasijaamad puuduvad. Mingi mehike küll aegajalt käib ja pakub vahetust aga siis tuleks GASBANK balloonipank laiali lammutada ja 3-ks päevaks balloon kaasa anda (ühe korra hädaga küll tegin nii, enam ei taha tegeleda sellega).Mis siis järeldused?
1. 7 kraadi gaasiga, võiks olla OK?
2. Ilma külmkapi elektritarbeta peaks 300W lapitavaid paneele üldjuhul piisama.
3. Kui täpne on see 5%, ehk siis 20 päeva ballooniga, minu kogemustel peaks balloon vastu pidama kuu, lisaks olen nõdepesu vett ka soojendanud. Eks see muidugi oleneb palju kapi uks lahti käib. Tegelikult, kui suure % ajast gaas põles selle 24 tunni jooksul?
küsimused, mis jäävad.
1. Miks ei saavuta kapp sama temperatuuri 220 pealt, kuidagi tundub, et see probleem on suht uus, ei tundu et väga vaikselt ligi hiilinud?
Mul pole aimugi kui kestev kapi tehnoloogia on, kas see on nn. loomulik väsimine? Kui on selline hiiliv, siis aitab mingiks ajaks tõesti lisaventilaator, enne aga peaks üle vaatama kas kõik ventilatsiooni rajad on ikka avatud.
Külmkapi kasutusel gaasiga saab balloon tühjaks ca 3 nädalaga, selle testi ma tegin siin 2013.a.
5 % on täis kogusest ca 21l ehk ca 1l.
Viimasel testil 24 h jooksul gaasiga gaasi enda põlemise aega ei oska hinnata.
Kuna söögid ja joogid ei mahu kuidagi tavalisse külmikusse, siis plaan on tulevikus kompressorkast lisaks hankida, garaazis ruumi on!
Hinnad on head, 55 l ca paarsada €.
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
30.03.2026 04:09 - 30.03.2026 07:00Tervitades Londoni lähistelt.
.
729
- Telgivai
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
30.03.2026 08:22Ei ole kompressoriga külmkapid/kastid mingid surematud igiliikurid nagu Rambo või Terminaator Ka nemad vajavad oma tööks vajalikke tingimusi.
Ja kõige tähtsam on samuti ümbritseva keskkonna temperatuur.
Paljude toodete review d on õiged ja ongi head tooted aga peab silmas pidama et need on kirjutatud tava tingimustele vastavalt. Kui planeerid ekstreemsetemas tingimustes midagi kasutada peab natuke rohkem uurima.
Vihjan et selline 200 eur kast ei pruugi olla sobib toimima nendes tingimustes. Võib olla liiga õhuke isolatsioon ja nõrk kompressor et nt.välistemperatuuridel 40...50C hakkama saada.Võib esineda pideva töö ülekoormust jms.
Ma sellisel juhul uuriks nt. Austraalia matkajate foorumeid ja kogemusi. Seal on tingimused kuumad ja samas on matkajate kultuuri ja kogemust palju.
- Ivar Kalev
-
Teema autor
- Pole saidil
- Moderaator
-
30.03.2026 14:35Mitme aasta eest oli lahenduse hind ca 1300+km, nüüd kindlasti palju kõrgem. Ei tasu kunagi ära.Ivar, sinul ruumi on lase panna suur balloon, näiteks 93 l gaasimahuga. Gaznet annab sooduskaardi ka. Puhtalt isikliku kogemuse pealt. No ok, sõiduautole. Elmaril oli matkaautol.
Tervitades Londoni lähistelt.
.
Lisaks minu jaoks halb idee - vahetad matkaautot ja kõik läheb tuulde. Gaspank gaasipanga tõstad järgmisesse bussi, investeering säilib.
- punkel
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
30.03.2026 14:51Kuidas sa näitusid vaatad? Gasbanki müüa sokutas mulle Livello, mis ei sobi sellega, Laki tänvalt sain uue senderi(paremalt vasakule) aga see hakkab hakkab alles pool tühja pealt näitu saama, no asi seegi.Gaspank gaasipanga tõstad järgmisesse bussi, investeering säilib.
- Ivar Kalev
-
Teema autor
- Pole saidil
- Moderaator
-
30.03.2026 15:28Mis on temperatuur seal panipaigas kuhu plaanid selle panna?. Kas see on ventileeritud?
Meil on hästi suur garaaz bussil, kus temperatuur on stabiilselt ca 20 kraadi.
- Ivar Kalev
-
Teema autor
- Pole saidil
- Moderaator
-
30.03.2026 15:29Kasutan kvaliteetseid Mopeka andureid.Kuidas sa näitusid vaatad? Gasbanki müüa sokutas mulle Livello, mis ei sobi sellega, Laki tänvalt sain uue senderi(paremalt vasakule) aga see hakkab hakkab alles pool tühja pealt näitu saama, no asi seegi.
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
30.03.2026 15:52 - 30.03.2026 16:01piisav päikesepaneelide võimsus (300–400 W ja üles), korralik 200 Ah LiFePO4 aku (mitte 80 Ah plii “loodame parimat”), normaalne puhas siinus inverter, mis peaks olema vähemalt 600–800 W puhas siinus, et käivitusvool ära kannatada
näidisvariant: www.euronics.ee/kodumasinad/kulmikud/sugavkulmikud-ja-kirstud/fc184d4awlye/hisense-142-l-laius-62-5-cm-valge-sugavkulmkirst
729
- punkel
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
- meelis
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
31.03.2026 00:25Ainuke mure suure paagiga on see õue temperatuur. Standardina pannakse neid suuri kusagile kõhu alla. Ja see mulle ei meeldinud.
Siin eespool tuli jälle jutuks külmiku ventilaator. Kunagi aastaid tagasi sai seda teemat siinsamas foorumis korralikult lahatud. Kes viitsib, otsib selle vana teema üles.
Igal juhul tuleb panna ventikas või kaks. Igasugune teooria, et nii pole mõeldud ei päde. Loeb siiski ainult see, kas kapp on soe või külm. Külm = ventilaator. MOTT
- Ivar Kalev
-
Teema autor
- Pole saidil
- Moderaator
-
31.03.2026 02:35Gasbank kergmetall.Hm, ma sain aru, et komposiidile neid panna ei saa, kas sul on kergmetall või komposiit?Kasutan kvaliteetseid Mopeka andureid.
GasBank 11kg DUO kergmetall täidetav balloon
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
31.03.2026 09:15 - 31.03.2026 12:56www.rde.ee/products/ee/217/1410401/sort/5/filter/0_0_0_0/CCHH-100E-s%C3%BCgavk%C3%BClmik.html?_gl=1*ko8v1n*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=CjwKCAjwvqjOBhAGEiwAngeQnW6mrCSns_iIzI5mRcJSGIeeYmGWUeXAn-h0UBBiP5lkOdzrEvMQgRoC2S8QAvD_BwE&gbraid=0AAAAADi4GazpeHKwOTAl1YrhE9rkMb8CC
Kui näed lahendust, mis: töötab kuumas, ei nõua gaasi, ei ole kapriisne kalde suhtes, hoiab joogid jahedad ka siis, kui auto on nagu päikeseahi ja maksab vähem kui mõni matkaauto varuosa,…siis tekibki tunne, et “kuule, miks mul endal seda pole”.
Raamatus on öeldud, et: " Sa ei pea mitte himustama asja, vaid loogilist lahendust, mis sobib sinu mõtteviisiga — lihtne, praktiline, töökindel".
Mitte kõik ei pea olema “matkaauto-spetsiifiline” ja kolm korda kallim, vahel on tavaline kodukülmik just see, mis teeb elu lihtsamaks, eriti kui ollakse pikalt ühes kohas ja tingimused on sobivad.
Energiakulu – mida reaalselt arvestada?
Odav 100 L kirst: tootja ütleb tihti ~150–200 kWh/a → paberil, see on ~0,4–0,55 kWh/päev (toatemperatuuril)
40 °C juures on aus arvestada pigem 0,7–1,0 kWh/päev
Kui kasutad seda mitte sügavkülmana, vaid “jaheda kastina” (näiteks +2…+5 °C, ):
kompressor töötab oluliselt vähem
tarbimine võib jääda sinna 0,6–0,8 kWh/päev kanti ka kuumas
Absorptsioonil on mõte gaasil seistes, mitte 230 V või 12 V pealt “jõuga elus hoides".
729
- Navigator
-
- Pole saidil
- Noor foorumlane
-
04.04.2026 21:30 - 04.04.2026 21:30Töötab ja külmetab 12V väga hästi ja mõlemad autod kus ta mul kaasas käib on toodud akult Andersoni pistikuga toide garaazi ja tiksub, tavaliselt kasutangi sügavkülmana
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
04.04.2026 22:29 - 05.04.2026 07:23Jaapanlased muidugi oskavad. Isegi nii, et arugi ei saa.Minul kasutusel lisa külmikuna see Makita oma: www.makserv.ee/toode/aku-kulma-ja-soojakast-makita-cw001gz/
Töötab ja külmetab 12V väga hästi ja mõlemad autod kus ta mul kaasas käib on toodud akult Andersoni pistikuga toide garaazi ja tiksub, tavaliselt kasutangi sügavkülmana
Jaapan ei tee siin oma füüsikat — lihtsalt Makita pani kompressori väikese kasti sisse ja küsib selle eest Makita hinda.
Jaapanlane käis CCCP-i saavutustega tutvumas. Lahkumisel ütles, et lapsed on teil ilusad, aga kõik, mida kätega teete, see ei kõlba küll kusagile.
729
- Navigator
-
- Pole saidil
- Noor foorumlane
-
05.04.2026 17:09Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.
- kaminahi
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
Eile 20:30 - Eile 21:26bobilverden.no/fa-kontroll-pa-gassfyllingen-nar-du-er-pa-langtur/?fbclid=IwY2xjawRAy_dleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFNT3M2ekZuOWVOOHhFeTdkc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHnlQ7mDYaFIAdipjv3zt_PjKhsAjur0bM9dLgX8UMpvA6UHtQgeR7YdaEG8__aem_3qzkNKUKQuqhzD6d3qq_uw
Tegelikilt tuleb meil Paunkülas matkatehnika seminar.
729