Inglise haagissuvila veekahjustuse remont, kas on mõtet?

Inglise haagissuvila veekahjustuse remont, kas on mõtet?

27.05.2019 10:59 - 27.05.2019 12:03
#1
Kirjutan siia ülevaate sellest, kuidas läks minu haagissuvila veekasjustuse remont.
Alati räägitud, et niiskuskahjutusega haagissuvilat ei tasu osta, et see töö nii suur jnejne.
Kui mina hakkasin endale haagissuvilat otsima siis tegin eelnevalt eeltööd ka nende niiskuskahjustuste kohta. Sisuliselt ainus, mis info leidsin, oli see, et alati on niiskuskahjustus tunduvalt suurema ulatusega kui esmapilgul tundub. Küll aga puudus konkreetne detailne info, kuidas mida teha võiks.
Sellepärast panen enda remondi ka siia üles, endale oleks see teema ilmselt abiks olnud küll, ehk siis abi kellegil teiselgi sellest.
Läksin minagi "õnge" ja tõin koju endale mädadenud esiosaga haagissuvila. Suvila oli seisnud mõned aastad ühe kohapeal, esmapilgul vaadates, loksudades tundus olema suhteliselt jäik, kuid oli näha et ühest servast vett sisse tulnud on. Olenemata sellest sobis see suvila meile hästi. Sai koju veetud, esimene suvi sai katsetatud üsnagi ebanormaalsetes tingimustes, ronides kohtadesse, kus kord suvila tagumik oli vastu maad ja rattad õhus, kord jälle kreenis nagu põhjaminev lootsik. Tänu nendele ekstreemsetele tingimustele muutus suvila esiosa üsna kiiresti "lödiks".
Sai planeeritud esiosa remont. Otsustasin remondi kasuks just seepärast, et mõnd korraliku ja kallimat suvilat ei raatsiks nagunii metsades järgi lohistada selliselt.
Kui planeerid sellist remonti, siis soovitaks kindlasti leida kuiv koht, kus seda teha. Saab suvel ka õues kuid kui vahepeal sajab ja liistud liimist lahti siis vesi jookseb sisse ja rikub tööd. Kindlasti veel, kui sul veel ei ole, mine soeta endale multitööriist www.ehituseabc.ee/ee/multitooriist-bosch-pmf-1900-e (täiesti asendamatu aparaat igasuguste lõigete tegemiseks kuhu ühegi muu asjaga ligi ei saaks, samuti vanade liimide jm eemaldamiseks kui kasutada peitelnoa pead jne).

Kogu üldine pildi galerii nähtav: drive.google.com/drive/folders/1B0OqWuvNvelZ9c_-8RFSlMPlF_dcOp_s?usp=sharing

Mööblit välja lammutama hakates, leidus järjest rohkem viiteid, et olukord ikka väga halb.
Seina oli selle suvega juba pragugi tekkinud:

Suurem osa mööblit väljas, siis hakkasin järjest rohkem aru saama, et tööd palju:

Näha oli, et remonti vajab ka põrand, parem esiseinal kõik roovid seest mädadenud, vasakul küljel oli sein vajunud põrandast eemale. Kiirelt sai selgeks, et kuudi esiosa juba ära vajunud, kiiresti toed sisse ja diogonaalid tagasi paika:



Esisein välja ja alustasin põranda remondiga (ei hakanud ennem seinasid täitsa laiali lammutama, isu oleks ilmselt otsa saanud).
Kõiksugu liimimiste jaoks kasutasin Würth'i liim+tihendusmassi:

Kõik puit detailid ja hiljem ka terves ulatuses põrand nii seest kui väljas sai immutatud miski öko immutusvahendiga:
www.bauhof.ee/et/viimistlusmaterjalid/suvaimmutusvahend-holz-bio-3l-pruun-442497
Plaatide liimimiseks ja muude süvendite täitmiseks kasutasin Würth'i PU-Liimvahtu (0892 152 125).
Kohad, kus liimi kandsin otse alumiiniumi peale, sinna panin ka vastava krundi (hiljem muidugi mõtlesin, et tundus suhteliselt priiskamine).
Sai asutud seinte kallale, alustasin esmaslt hullemast ehk parema külje lammutamisega. Katte maha sain siis mädaniku ulatus oli üsna suur, vaja oli uus teha ka aknaraam. Boileri ja akukasti "raamistik" oli originaalis tehtud lihtsalt pisikestest liistudest, mis tundus ebanormaalselt õrnuke lahendus, ajakulu kokkuhoidmiseks sai pandud liimpuit plaat.



Karkassid tehtud siis plaadid peale. Originaalis vineer, mis kaetud vinüüli vms viimistlus kihiga kuid antud momendil, ei leinud ma täiesti valget tooni. Samuti selle vineeri hind oli ka ebanormaalselt kõrge. Mina kasutasin HDF-plaati, mis on siis kõrge tihedusega puidkiud-plaat. Tundus piisavalt tugev ja sobiv selle jaoks. Usun, et kui ka lekked puuduvad siis ei juhtu sellega midagi. Liimimiseks jällegi Würth PU-liimvaht + servad liim-tihendusmassiga. Seda HDF-plaati saab suure tahvliga (lõikavad ka väiksemaks) Rocca Bauhaus'ist. Antud plaat koos väiksemaks lõikamisega läks maksma 22eur ja sellest piisas kogu esiosa katmiseks.

Kõik väised alumiinium liistud sai liimitud selleks ettenähtud butüül-massiga SikaLastomer 710. Matkasuvilad.ee'st saab valget (reaalsuses selline pisut beezikas), kui värv tähtsust ei oma siis musta leidnud rohkemates kohtades ja ilmselt ka pisut soodsamalt:
Peale pikki nädalavahetuste päevi sai lõpuks kokku tagasi panema hakata, hakkas pisut huvitavam periood, kus oli ka silmaga näha, et miski areneb:

Liistudeks kasutasin samuti Bauhaus'ist leitnud kummist nurgaliistu. Müüakse siis nagu teibirulli, ise saad lõigata vastava pikkuse ja liimida vajaliku nurgaga seina.


Kaotatud said ka slaavi-pärased kardinad, koos nende liistudega, mis kapi all jooksid. Sai asendatud tavalise MDF-liistuga, mis sobib väga kenasti. Tavalistel kardinatel otstarvet ei näe kui rulood olemas, koguvad lihtsalt tolmu. Vajadusel kõik originaal osad lihtsasti tagasi paigaldatavad.


Valgustuse kohapealt oli soov üle minna ledide peale. Sai katse-eksitus meetodida tellida ebay'st miskid led-moodulid. Ei soovita, antud moodulid liiga võimsad ja läksid päris tuliseks, pikka pidu nendega poleks!

Sai kasutatud lihtsalt led-ribasid, mis sai pandud siis originaal lampide sisse, vägagi okei tulemus:


Lisaks tilu-lilu, mis näitab aku laetavust ja saab vahel ka telefoni laadida usb'ga:

Ja kõige lõpuks ka uus vaip maha... tuttav soomest tõi ja nimetavad seda mattoks, sellised tugeva põhjaga ruudud, millega kaetakse enamasti kontorite põrandaid. Üli lihtne paigaldada, kinnitama ei pea kuna mööbel hoiab ise ilusti paigas. Talveks saab põranald lihtsasti üles korjata ja kui laps peaks mõne ruudukese kapitaalselt tuksi keerama siis ei pea vahetama tervet vaipa vaid piisab ühest ruudukesest:


Remont läks mulle maksma 250-300eur ja üsna palju hindamatut vabaaega, suurem osa summast liimid ja tihendusmassid (vaip ja palju muud olid omast käest võtta).
Kokkuvõttes minu seisukohalt tasus remont ette võtta, sai kogetud tööd, mida varem teinud pole, kindlasti tekkis selles valdkonnas palju kogemusi ja teadmisi.
Peale selle hetkeks nüüd on kokkuvõttes hea hinnaga haagissuvila, mis endale sobib ideaalselt ja millega pole kahju ronida pisut ekstreemsematesse kohtadesse kui mõne kallimaga.
Viimati muutis: 27.05.2019 12:03 puukas.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Motamees, Ivar Kalev, Kanakuudi Aadu, Priit Peljo, koljamba, Cado, Rainer, Loksikas

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Inglise haagissuvila veekahjustuse remont, kas on mõtet?

27.05.2019 19:15
#2
Edu Sulle! Soovitan selle inglasega siiski kirjeldatud ellujäämiskatseid edaspidi vältida. Nagu Sa kord juba veendusid, pole nad selleks ikkagi loodud ja milleks nüüd head maanteeasja meelega taas lõhkuda. Kohtumiseni!
Raivo Koppel
729

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Inglise haagissuvila veekahjustuse remont, kas on mõtet?

27.05.2019 20:43
#3
Tubli töö, puukas!
Piltide järgi vaadates kolme kuu mõnedki nädalavahetused sinna oled pannud.
Tubli töö ja eeskujuks ning inspiratsiooni andjaks teistele!
Tervitades,
Priit Peljo
Klubi Eesti Karavan liige nr 748
★★★ Mobile office on road ★★★
www.teeseeise.ee/et
Tel 53315713

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Inglise haagissuvila veekahjustuse remont, kas on mõtet?

21.07.2019 16:54
#4
Väike update!

Eelpool mainitud rullina müüdav kummist nurgaliist ei vasta siiski ootustele. Paigaldusel ei venitanud seda vaid pigem surusin veel kokku nii palju kui sai. Olenemata sellest soojade ilmadega liistude pikkused vähenenud täpselt nii, et igast otsast 3-4mm tagasi tõmbunud. Pedantlikule ei soovitaks, üsna kole näeb välja mõnes kohas ja minul lähevad need vahetusse..

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Inglise haagissuvila veekahjustuse remont, kas on mõtet?

01.10.2019 18:40
#5
Tänud pika põhjaliku teema eest. Enda inglase remondile oli väga palju abiks.
Ledide kuumuse murele on lihtne vastus. Kuna led tarbib nii palju kui pakutakse siis tekib ka kuumus. Led-ise toidet saab reguleerida kas takistitega või dc/dc led stabilisaatotritega. Takisti hea odav jääb mõnekümne sendi juurde kuid stabilisaator jääb 4-30 euro juurde oleneb võimsusest. 12v ledidele soovitatav 470k takisti vahele, endal sai testiks pandud erinevate takistustega ja ei jäänud rahule kuidagi, kas liiga pime või liiga kuum. Läheb kohe kaitsme taha lampidele siis stabilisaatori plokk DLL1500LW kuna 1,5A peaks olema maa ja ilm laes asuvatele hiina led elementidele, mida hetkel kokku 6tk ehk 3 lambi jagu. Edaspidi viimane päevavalgus lamp samuti ümber teha ja korras. Need 12v 3w elemendid suudavad sisemuse mõnuga valgustada, kuid asi vaja paremaks ja voolusäästlikumaks.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Inglise haagissuvila veekahjustuse remont, kas on mõtet?

31.05.2021 22:20
#6
Tean, et tegemist juba vana postitusega, aga nüüd seda uurides tekkis tahtmine ka oma inglase renoveerimise pildid siia lisada. Algas see kõik sellega, et oma teadmatuses ostsin omale ühe õnnetuse kaela. Vihmaga hakkas eest vett sisse tulema  ja avastasin ümber akna plastikus praod. Otsustasin seestpoolt lahti võtta ja atsetooniga ABS lapid peale liimida. Mida rohkem sai katkutud, seda rohkem jama välja tuli. Vahe peal tekkis juba tahtmine käega lüüa, kuna elu on liiga lühike, et oma aega sellisele projektile matta. Kuna aga tehtud oli juba palju, siis ei hakanud pooleli ka jätma. Igatahes kõik mäda eemaldatud ja asendatud ja väljast kõik ühendused ülevalt ja alt Sika heleda butüülmassiga uuesti tihendatud.  Pildid peaks avanema selle lingi alt :
drive.google.com/drive/folders/1R4NZxzTMunWYUlyuemuADk0qUOhFt3fA?usp=sharing
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Priit Peljo

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Inglise haagissuvila veekahjustuse remont, kas on mõtet?

31.05.2021 22:34
#7
Tubli!
Tervitades,
Priit Peljo
Klubi Eesti Karavan liige nr 748
★★★ Mobile office on road ★★★
www.teeseeise.ee/et
Tel 53315713

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev