Rehvid ja nende koormus.
- Arvo
-
Teema autor
- Pole saidil
- Administraator
-
Rehvid ja nende koormus.
08.08.2013 08:38 - 08.08.2013 11:50Ma ei tahtnud kirjutada sellest, kui vastik oli tuulevaiksel metsavahel palavaga seda ratast vahetada, ega sellest, mida eraldunud tükk auto all ära lõhkus, vaid hakkasin mõtlema, miks nii juhtuda sai. Autol olid Continental Vanco 2 235x65 R16c rehvid 115/113R indeksiga. Uurides koormusindeksi tabeleid sain teada, et 115 peaks kannatama 1215 kg. (ainult). Kohe sai selgeks, et vähemalt minu auto puhul täielikus reisivarustuses on tagarehvid olnud kogu aeg ülekoormuse all. Antud rehv pidas vastu 55000 km., mis on hea tulemus minu meelest ja niigi oli plaanis uued rehvid muretseda, nüüd lihtsalt tehti see vajadus möödapääsmatuks. Hetke seisuga on autol juba uued rehvid all. Kuna ei näinud põhjust rehvimarki vahetada, siis ainus muutus on see, et tagumisteks valisin 121/119R indeksiga rehvid, kus kandevõime peaks olema 1450 kg.
Minu sõnumiks oleks see, et vaadake üle oma autode rehvide koormused (reaalsed, mitte mis passis kirjas), pole nagu koht, millega riskida.
Arvo, klubi liige nr. 691
Hymer BMCI 550
Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.
- MeelisV
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
- ventilatsioon - kliimaseadmed - soojuspumbad
Re: Rehvid ja nende koormus.
08.08.2013 10:54lisan, et tegeliku s.t. koos kaubaga reaalse kaalu saab välja kaaluda nt. tehnoülevaatuse punktis kus on veel amordistend - see kaalub sillakoormust kah.
- Talvo
-
- Pole saidil
- Noor foorumlane
-
09.08.2013 11:15Ja kui oli ka tegemist ülekoormiusega, kahtlen, kas see oli selle intsidendi põhjuseks. Rehvitootjad panevad küll maksimaalse kandevõime peale rehvile kuid tegelikult ületab selle tegelik kandevõime kindlasti 1215 kg. Ei ole lihtsalt võimalik, et 1215 kg ja natuke üle ja kõik, rehv puruneb. Reaalselt on seal veel vähemalt minimaalselt 10 % varu.
Lugupidamisega
Talvo
- Arvo
-
Teema autor
- Pole saidil
- Administraator
-
09.08.2013 12:09Peaaegu ühelgi autol ei jagu koormus võrdselt 4 ratta vahel võidusõidul nähakse selle nimel väga palju vaeva. Minu autol on tagateljel 2600+ ja esiteljel 1100+ kg, kui on pikema reisi täisvarustus. Kogumass kõigub ca 150 kg vee ja kütusekoguste muutudes. Varustuse paigutamisega väga palju võitu ei saa, aga loomulikult olen püüdnud seda arvestada. Kui palju on tagumise telje parem pool rohkem koormatud kui vasak tõesti ei tea, aga kindlasti üldjuhul on sest teekaldel on mõju. Kuna auto garaaž on tunduvalt tagasillast tagapool, siis iga sinna pandud kilo suurendab tagatelje koormust tegelikult rohkem kui kilo, sest esitelje koormus väheneb. Usun et 10% ülekoormust peaksid rehvid taluma ja ka see rehv talus 55000 km. Ilmselt umbes 10% ülekoormust tal keskmiselt oligi. Lihtsalt see +18€ rehvi hinnas suurema kandevõime eest lõi mulle piisava rahustava tunde. Eks paistab, mida järgnevad aastad toovad. Lihtsalt ma tean, et meil liigub minu autost raskemaid isendeid, kus taga pole paarisrattaid. Võimalik, et neil on telgede vaheline kaalujaotus muidugi parem.
Arvo, klubi liige nr. 691
Hymer BMCI 550
- Motamees
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
09.08.2013 13:13Pole küll praegu paberites sorinud, aga ise pole ka seda juttu välja mõelnud. Sain need ülekoormuse tabelid kunagi eksperdi käest, kui ehitasin Ladast kastikat.
Jutt oli isegi sellest, et need ümberarvestuse tabelid aitavad teel olles politsei käest välja, kui tema väidab kummid üle koormatud olema. Sellisel juhul oleks aga hää, kui teil on auto taga kiirusepiirangu märk. Tegelikult aga pidi lugema reaalne kiirus. Ilmselgelt peab aga sellise vaidluse puhul olema poolenisti advokaat.
- Motamees
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
- tiit
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
- tiit
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
08.04.2014 08:34www.reifendirekt.co.ee/cgi-bin/rshop.pl?dsco=161&cart_id=26011289.161.10464&sowigan=GAN&Breite=235&Quer=65&Felge=16&Speed=&Load=121/119&kategorie=6&Marke=Continental&ranzahl=4&tyre_for=&Herst=Continental&m_s=3&sort_by=&rsmFahrzeugart=PKW&Label=E-B-73-2&details=Ordern&typ=R-166764
www.reifendirekt.co.ee/cgi-bin/rshop.pl?dsco=161&cart_id=26011289.161.10464&sowigan=GAN&Breite=225&Quer=75&Felge=16&Speed=&Load=121/120&kategorie=6&Marke=Continental&ranzahl=4&tyre_for=&Herst=Continental&m_s=3&sort_by=&rsmFahrzeugart=PKW&Label=E-B-73-2&details=Ordern&typ=R-148178
www.reifendirekt.co.ee/cgi-bin/rshop.pl?dsco=161&cart_id=26011289.161.10464&sowigan=Wi&Breite=225&Quer=75&Felge=16&Speed=&Load=121/120&kategorie=6&Marke=Continental&ranzahl=4&tyre_for=&Herst=Continental&m_s=3&sort_by=&rsmFahrzeugart=PKW&Label=D-C-76-3&details=Ordern&typ=R-102641
Viimasel on 12PL aga talvemuster. Kuidas see suvel vastu peab? 12PL rehvidel on / peaks olema tuntavalt tugevamad küljed ja samuti tugevam, lisaks on hind 146tk, teistel 223tk. Kas kiirem kulumine teeb selle hinnavahe tagasi?
- Ivar Kalev
-
- Pole saidil
- Moderaator
-
- Imre
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
04.05.2014 19:52 - 04.05.2014 19:54Klubi Eesti Karavan liige nr. 670; 999
- Motamees
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
04.05.2014 20:17Mina vajadusel sisekummi panemist ei pelgaks. Seda on varemgi tehtud.
Autode sisekummist loobumine oli rohkem kaalu ja osade vähendamise pärast.
- Ivar Kalev
-
- Pole saidil
- Moderaator
-
04.05.2014 22:25Varem või hiljem hakkavad need plekkveljed mu bussi all kõik lekkima.
- tiit
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
04.05.2014 22:31Kui kellelgi on huvi korralike (ja odavate) 235/65 R16C rehvidele indeksiga 115/113 võib minu poole pöörduda, esisillas ka raskel autol on sobivad samuti tagavararattaks. Omale panen teisipäeval alla 225/75R16C 121/120 rehvid bridgestone 723, nendel oli ainukesena 14mm kõvemat tüüpi lamelli.
- Ivar Kalev
-
- Pole saidil
- Moderaator
-
04.05.2014 23:30Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.
- tiit
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
- Ivar Kalev
-
- Pole saidil
- Moderaator
-
- MeelisV
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
05.05.2014 18:56Ivar Kalev kirjutas: Ma just mõtlesin, et kas viskan oma 2 tk liitekeevituses oleva mikropraoga plekkvelge metalli kokkuostu (uus asemele on umbes 70 €) või uute ostmise asemel panen siserehvi.
Varem või hiljem hakkavad need plekkveljed mu bussi all kõik lekkima.
kui ma teaks, et veljes on pragu olgugi, et "mikro" siis ma küll ei julgeks minna taas teele nende samade velgedega.
on siis koos lohviga või ilma kui ma tean, et auto on oma täismassis või üle selle
kunagi ei tea millal ühe velje asemel saad omale kaks rõngast ja tutvuda lähemalt maanteäärse kraavibotaanikaga
võibolla siis ehk lühiajaliselt koos lohviga varurattaks kasutada
minu mõte liigub ikka seda teed et ei ole need kaubikud mõeldud PIDEVAKS kaustamiseks nn. lubatud täismassi piiril ja üle selle
nagu näha lagunevad nii veovõllid, rehvid, veljed, vedrud, jms.
eks tehased teevad ajsu kerge riskiga teadmises et SUUR enamus neid kaubikuid sõidavad tugevalt alakoormatuna.
- Ivar Kalev
-
- Pole saidil
- Moderaator
-
05.05.2014 19:00Eks tasapisi liigub mõte ka teisele jooksule valuvelgedele (suverehvid juba on valuvelgedel).
Nendel on suurema kandevõimega mudelid olemas ja keevituse muret pole.
- MeelisV
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
05.05.2014 19:31ja just matkaka probleemiks on kaks asja 1. pikk seismine ja 2. lühikese aja jooksul normaalsest intensiivsem kasutamine
mõlemad mõjuvad just fataalselt velgedele ja rehvidele ning ka vedrudele
eks ka muud asjad kannatavad mõlema "probleemi" käes (kui mitte unustada eelnevat ülekaalu märksõna)
ehk kui tavakaubik on pidevas kasutamises lühikesed otsad kergem koorem jne.
aga matkakas seisab pool aastat paigal rehvid lapikud veljed pinges vedrud surnud jne. ja kui siis ükskord kukub uhama ja tõmbab mõne päevaga korraga 3000...5000....km.
auto pole vein mis seistes paremaks läheb ja ega kannataka liigset "käimist" ehk viskab samuti punni maha nagu vein :silly: keeruline on see masinavaärk
lugedes seda soomlaste foorumit kus oli teemaks autode kaalumine kuskil saksa prantsuse piiril vms. ja seal käis jutt 4...4,5 t. kaaludest siis ei imesta ka kui miski järgi annab.
- Ivar Kalev
-
- Pole saidil
- Moderaator
-
05.05.2014 19:49Tegelikult oigavad ka soomlased sel teemal, et karavanide juhilubade süsteem on jama. Võiks olla kuskil 4 tonni ja B load, siis saaks normaalse kandevõimega autod toota ja kasutada. Ajale jalgu jäänud vanast ajast vist, kui üle 3,5 tonni sõiduk oli liikluse jaoks kohe hirmus kole veoauto.
- tiit
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
05.05.2014 21:01Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.
- Arvo.A
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
09.03.2015 10:04pilt.delfi.ee/my_picture/16666127/
- Arvo.A
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
18.01.2017 15:04www.motorcaravanning.com/tyresafe_mh_tyres_08.pdf