Hull sakslane

Hull sakslane

09.06.2011 12:20 - 09.06.2011 12:21
#1
Traktori ja väikese maja mõõtu haagissuvilaga mööda Euroopat tuuritav Dieter Christian Ochs ütleb muiates, et vähemalt põhja poolt tulles on Eesti kõige päikeselisem koht. "Väga toredad inimesed ja üldse on siin kõik ilus," tõdeb Dieter Pärnumaal Kabli mändide all mereõhku ninasõõrmetesse tõmmates.

Mehe ülevoolavalt sõbralikku meeleolu ei riku seegi, et reisib ta koos oma naise Barbaraga. Daami käest vanust küsida ei sobi, Dieter on 61aastane. Viis viimast aastat on paar suurema osa ajast ratastel olnud ning traktoriga Euroopa teedel kümneid tuhandeid kilomeetreid läbi sõitnud.

Tädi Paula

Kui Dieteri juttu kuulata, siis tundub, et reisil on kaasas veel ka keegi kolmas. Tegu on siiski traktori taga veetava puitsuvilaga, millel on isegi nimi – Tante Paula.

"Paula on tegelikult minu naisest veidi noorem – 49aastane. Traktorgi pole enam oma esimeses nooruses, kuid 48 hobujõudu annab uhkelt välja," naerab Dieter. Samal ajal kui traktoriturist Dieter rooli keerab, leiab tema naine tegevust tädi Paula hubases üsas, kus on tualett, köök ja ka televiisor koos satelliidiantenniga.

Dieter tõdeb uhkusevarjundiga hääles, et tema raudsuksu on võimeline kiirust arendama kuni 25 kilomeetrit tunnis. "Aga me ei kiirusta ja sõidame kahekümnega või kilomeeter peale. Reisimine on ju suur lõbu ja puhkus, me ei tulnud rallile," selgitab ta.

Hull sakslane

Dieter ütleb, et reisimine ja inimestega kohtumine on nii toredad asjad, et ta ei suuda oma reisidelt midagi negatiivset meenutada. "Kui siis, et Taanis tuli tiheda liiklusega tänaval Paulal tagaratas alt ja jäime teele liiklust häirima päris mitmeks tunniks. Siis oli küll närv must. Saatuse iroonia on, et sama ratas veeres alt ära ka Rootsis ja otse järve, kuhu pidin põlvini vette sellele järele minema. Ja kui juba kurtmiseks läks, siis Norras külmus osa meie lilli miinus kuue kraadi juures ära. Norra tipus Nordkapis olime kolm nädalat tagasi," räägib ta.

Dieterile meeldib nalja visata. Tema traktori Zetor Vagabund tagaklaasile on soome keeles kirjutatud: Kui sa seda kirja lugeda näed, siis olen ma oma suvila ära kaotanud. Suvila tagaseina külge kinnitatud suur kell näitab aga Saksa aega, mis parasjagu Eesti omast kaks tundi maas. "Nii on inimestel hea rahulik karavani taga sõita, ei pea kiirustama," muigab ta.

Traktorituristide teekond viib edasi läbi kogu Euroopa Hispaania kaugeima punktini välja. 1. aprillil teele asunud rändajad loodavad Kasseli lähedale Carlsdorfi tagasi jõuda oktoobris.

Keeltehuviline Dieter oskab muu hulgas rootsi, taani, poola ja esperanto keelt. Eestist võttis ta kaasa kaks väljendit: "kurat küll" ja "hull sakslane" ning sõna "tee".

Tuleval aastal plaanib igapäevaelus vanurite hooldusfirmat pidav mees reisi raamatusse panna. Dieter on avaldanud 16 raamatut, kuid peab ennast hobiluuletajaks ja -kirjanikuks.

"Huvi reiside vastu on suur. Meie kodulehekülge on vaadanud juba 70 000 inimest. Mida ma Eesti kohta kirja panen, seda veel ei tea, aga kindlasti on see vaid hea," lubab ta.


Allikas: Õhtuleht
Klubi Eesti Karavan liige nr 652
Viimati muutis: 09.06.2011 12:21 Ivar Kalev.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:Hull sakslane

09.06.2011 22:18 - 09.06.2011 22:20
#2
siia sobiks ka üks filmisoovitus !
alampealkirjaga "hull ameeriklane"

sai soetatud kunagi David Lynch´i film "the straight story"
tõestisündinud loo põhjal tehtud film invaliidist veteranist kes sõidab vana murutraktoriga mille taha on haagitud omavalmistatud "haagissuvila" läbi ameerika 240 miili ja 6 nädalat - et minna külla oma veel haigemale vennale.

ametlik trailer



mina soetasin selle raamatupoest solarisest aga kui kedagi huvitab võin ka välja laenata. puuduvad subtiitrid.

infot: en.wikipedia.org/wiki/The_Straight_Story
Kui suureks saan hakkan ise sõitma - vohh!
Viimati muutis: 09.06.2011 22:20 MeelisV.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev