Uued liikmed

Kaubik vs matkaauto vs karavan

Kaubik vs matkaauto vs karavan

19.02.2018 16:39 - 19.02.2018 19:15
#1
Ütleks ka Tere! ja siia ehk sobiks ka ühe diskussiooni püstitada.

Ise tegelen lohesurfiga, kalastamisega jms esialgu kavatsen universaaliga 2-3 kuud euroopas tiirutada. See aga ei jää kindlasti viimaseks tripiks ja tulevikus peaks endale seiklemiseks kaubiku tegema, matkaauto või karavani ostma. Mis foorumlased arvavad, millised oleksid erinevad plussid ja miinused? Matkaauto on valmis disainitud aga ka üsna suur väljaminek. 20-30 tuhat on üsna suur summa. Kus maalt algavad nö odavama otsa matkaautode hinnad, mis oleksid varustuselt ja tehnilises mõttes mõistlik valik? Kujutan ette, et neid tasuks vaadata ka muudelt, kui Eesti autoturult, valik suurem, leidub ilmselt paremaid hindu. Matkaautode miinuseks on mu arust, et ega neid ju kuskil mujal väga ei pargi, kui spetsiaalsetes kämpimis kohtades ja see on tasuline. Kui 20€ päevas maksta, siis on see juba 600 kuus, selle hinna eest leiaks juba airbnb-st korteri endale võib-olla. Kuigi, eks leidub ka odavamaid kämpimis kohti, eks sõltub ka riigist. Või vahel siiski leidub tasuta kohti ka? Matkakaubik tuleb kõigepealt valmis teha aga see ei ole ju ületamatu. Matkakaubikut ilmselt ei õnnestuks teha nii koduseks, funktsionaalsuselt jääks matkaautole alla. Kaubikul on aga oluline eelis, kaubikuga on võimalik leida nö tasuta majutuskohti. Karavaniga nagu aru saan on pikki vahemaid üsna kehva läbida ja karavani samuti peaks kämpingus parkima. Karavan on jällegi aga hinnalt odavam ja karavanil on eelis, et saab autot eraldiseisvalt kasutada. Neljas variant on ka universaali juuurde jääda, saab magada autos, telgis, kitsad tingimused võivad kiiremini ära tüüdata, vahepeal peaks ilmselt mugavuste tarvis korterit üürima. Huvitaks teiste kogemused, nägemused, millised oleks te eelistused, miks? Huvitaks veel, kaua neis nö kitsamates tingimustes peate sobilikuks elada, mingite kuudega ilmselgelt tüdineb ära? Aastaringseks elamiseks vast eriti neid ei kasutata. Mobiilne maja on ka veel üks huvitav variant aga sellega ju väga tihti ja kaugele ei liigu, praegusel juhul see langeks valikust välja.
Viimati muutis: 19.02.2018 19:15 BlameTheWind.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 01:13
#2
Eestis pakutavad matkaautod vaatad üle 10 minutiga. Mul sõber ostis umbes 5000.- EUR maksva 90-ndate Fiati. Sõidab küll ilma suurema remondita aga nokitsemist on parasjagu.Kui tahta gramm kobedamat, siis ilmselt üle 10 tuhande tuleb letti laduda. Eelmise bussi tõin Saksast ja siis olid seal normaalsed hinnad. Eelmisel aastal tuli soov suurema järgi ja esimene pilk mobile.de tekitas tunde, et seal on riigipööre toimunud. Hinnatase võttis õhku ahmima. Siis leidsin, et Soome nettikaravaani hinnad on täitsa söödavad. Tänast seisu ei ole väga täpselt uurinud. Soovitusti anda on raske. See mis ühele kallis, tundub teisele mõistlik. Varustusele ja tasemele on ka nõuded erinevad. Kui tänast Audi universaali arvestada, siis saad ehk midagi talutavat ka alla 10 000.- EUR ostetud.
Põhiline nõuanne on sobivana tunduvad autod oma silmaga üle vaadata. Soovitavalt koos tuttavaga. Eriti hea, kui tuttaval on endal mingi kogemus olemas. Mina tõin oma bussi Soomest. Valisin välja Helsingi ümbrusest paarkümmend kandidaati ja sõitsin kohale. Kõige mõistlikumaid pakkusid siiski omanikud oma õuel. Ühe sellise ostuotsus sündis poole tunniga. Üks suure müügiplatsi buss tundus piltide järgi talutav. Kohale jõudes tegime tiiru ümber bussi ja ei hakanud isegi müügimehe käest võtmeid küsima, istusime autosse ja lahkusime. No see oli ikka jube elukas. Maksis palju ja oli konkurentsitult kõige sitem nähtutest. Seega oma silm on kuningas.
Bussi hinna ja muu ööbimise vahel hinnavõrdlust ei saa teha. See sõltub sihtgrupist. Mina olen oma bussiga viimase 10 aasta jooksul kämpingus ööbinud mingi paar korda. Otsin kusagil vaiksema koha. See nõuab muidugi natuke tagumikutunnetust ja kogemust.
Järelveetav sobib, kui sõidad kohale, kerid tugijalad välja, telgil eeeskojaks püsti ja puhkad vähemalt nädala. Siis on mugav autoga ringi tiirutada või poes käia.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Ivar Kalev, Priit Peljo, Tomster, BlameTheWind

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 02:03
#3
Soome portaalidest olen isegi matkaautosi ja karavane vaadanud, seal valikut on.
Kas selle 10 aasta jooksul pead silmas lähimaades või ikka üle Euroopa sõitmist? Mu sihiks oleks rannik Taanist Hispaaniani, eriti Hispaania, kuna seal head tuuled, ilmselt käiks ka UK ja tiiru Horvaatia suunal jne, niipalju juba tean, et Horvaatias võib trahvi saada. Kuidas teistes riikides, trahvitakse, tullakse õiendama? Eks vahel ka järved aga pargiksin põhiliselt mere ääres, mere ääres vb raskem leida häid kohti. Kas universaalil karavan sabas 4000km on väga jube sõita?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 09:39
#4
Tervist! Isiklikult soovitaksin turbomootoriga varjanti...olgu see siis kas kaubik või camper....aga alla 60kw diisel mootorid ei jõua väga minna...vastutuulega ja tõusudel annab kohe tunda ning möödasõidud on suht võimatud...kuna ise ehitan hetkel veidi vanemast Boxerist üht camperit siis rahalises mõttes saan rohkem varjeerida et mis ja kuidas...aga capmeris on kõik olemas aga hind ka vastav :)

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 10:20
#5
3.0TDI 165kw vist oli

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 10:40
#6
Mina olen selgelt haagise usku. Ruumi on rohkem ja püsikulud madalamad kui mootoritega variantidel. Mis puutub liikumise kiirusesse, siis siin ma vahet ei näe. Kiiruse piirangud on kõigile samad ;) Ja muidugi liikumise vabadus. Saba võib alati jätta kuskile hoiule ja autoga mööda kitsaid külavahe või mägiteid ringi sõita. Lisaks turvalisuse küsimus. Üldreeglina pommitatakse mootormajasid rohkem kui haagiseid. Kaabakad saavad kah aru, et kui oled haagise kuskile jätnud ja autoga tiirutamas oled, siis kõik väärtuslik on ju autos ja enesega ühes.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 10:47
#7
Laias laastus oled peamised erinevused endale kenasti selgeks teinud. Enda kogemuste pealt soovitan mõelda paarile nüansile:
1) Lapsega reisimisel on matkaauto haagissuvilast oluliselt mugavam, kuna saad eluruumi ka sõidu ajal kasutada.
2) Linnades liigeldes on matkaautoga oluliselt lihtsam leida parkimiskohti, kui "autorongiga".
3) Kui Sinu kämpamistavad eeldavad elamu jätmist kämpingusse ja väikese autoga liiklemist, siis on haagiselamu õigem variant. (Kui kasutad näiteks statsionaarset telki).
4) Kui kavatsed kasutada raskesti ligipääsetavaid "wild" kämpamise võimalusi, siis sobib selleks kõige paremini van´i baasil liiklusvahend,(4x4 oleks kõige õigem, aga seda Sinu valikus polnud), kõige ebamugavam on järelveetav elamu.
5) Kui tahad teada, kas lihtsam on sõita matkaauto või haagissuvilaga, siis ainuke adekvaatne võimalus vastuse saamiseks on rentida esmalt üks, siis teine.
6) Varaste kätte võid sattuda ükskõik millise liiklusvahendiga ükskõik kus, piisab sellest, et oled valel ajal vales kohas.
Ja nüüd jääbki veel vaid see põhimõtteline valik: kas ema või tütar. ;)
Ära sõida kiiremini, kui su kaitseingel lennata suudab.
Klubi Eesti Karavan liige nr. 700
Illar Algma
EuraMobil 2004
Tel: 5072560
Tallinn, Kristiine.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Priit Peljo, Tomster

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 11:20
#8
Minu Euroopa sõidud on valdavalt liinil- Läti-Leedu-Poola-Saksamaa. Juurde Slovakkia, Tsehhi, Ungari, Austria, Šveits, Rootsi, Norra, Soome. Rannikul eirti ei liigu. Sisemaal on minu arvates nurgataguse koha leidmine lihtsam. Aga siis pead olema ka valmis selleks, et näiteks maaomanik tuleb uudistama, miks buss tema põlluservas seisab.Hea, kui võõrkeelt osakad ja suhelda suudad. Mul sellisteks puhkudeks ports Eesti õlut kaasas, mida kingiks jagada. Selliseid ebameeldivaid kordi on aastatega paar tükki kogunenud. Mõlemad Poolast. Minu kohalviibimisest ei jää maha prahti, lõket ega murtud oksi jne. Korra olen ka otse kontrolljoonel telgi ülesd pannud ja seda nalja mäletan ilmselt nii mina kui ka tollitöötajad pikalt. Naersid teised tükk aega kui aru said, et olengi kohaga eksinud. Tookord oligi saksa keele oskus abiks. Ainuke trahv tehti mulle 20 aasta tagasi Šveitsis, 20 franki. Mingi kohalik mammi, kes oma koera jalutas ajas laupäeval terve väikelinna politsei jalule, et meil metsas suur mustlaslaager. No helikopter kuulipildujaga veel puudus, muus osas oli nagu filmis. Politseivärvides autod metsateel 100-ga kihutamas niiet kruus kahte lehte lendab, kõrvalistuja väljus veel natuke liikuvast autost jne. Dokumendid vaadati üle, samuti käidi läbi metsaalune ja siis võeti vabalt. Trahv tehti, et oleks ülemusele midagi ette näidata. Korraks ehmatas ära küll, et mis siis nüüd valesti on.
Horvaatias on metsik kämpimine seadusega keelatud. Vähemalt algselt oli põhjus vanades miiniväljades, mis viimasest sõjast alles jäänud.

Kuna ma ühe koha peal ei peesita, siis minu jaoks on buss mugavam. Järelveetavas sõidu ajal olla ei tohi ja auto tagaiste on ka ebamugavam. Manööverdamine on tänu pikkusele ilmselt tülikam. Järelveetava haagisega näiteks Grossglocknerile üldse ei lasta ja neid kohti oli veel. Näiteks Oslos leidsin toreda parkla spordikompleksi juures. Parkla sissesõidul oli suur silt, kus järelveetava pildile suur jäme punane joon peale tõmmatud. Aga see on jälle selline ema-tütre teema.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 13:18 - 20.02.2018 13:21
#9
Kui see ema, tütre teema siin pidevalt õhus, siis ilmselgelt valiks tütre :P

Meelis, arvan, et on oluline erinevus riikides, mida nimetasid ja riikides, mis mul sihiks(turismikoormus suurem). Teiseks on oluline erinevus, kas rannik või sisemaa, matkaautoga arvan oleks mul palju keerulisem nimetatud riikides tasuta parkida, kuigi, eks mingeid kohti ikka leiaks. Algselt plaanisin kaubikut, et ümberehitada, esialgu lihtsa versiooni, kus magamine ja esmased võimalused oleks, hiljem, kui tripikogemus juba olemas siis teaks täpsemalt, kas ja kuidas teha. Kui ei sobi, siis saaks uuesti maha müüa. Siis aga mõtsin, et universaaliga saab ju ka mingid kogemused ja esialgu proovin nii. Kuigi kaubikuid siin nüüd väga pole keegi pooldanud. Kuidas aga selle ajalise poolega, kui pika ajaga tüütab ära kitsamates tingimustes elamine, või ei tüütagi?
Viimati muutis: 20.02.2018 13:21 BlameTheWind.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 13:26
#10
Kas kitsates tingimustes elamine ära tüütab? Sellele küsimusele oskad küll vaid ise vastata. Keegi ei saa seda sinu eest kosta. Kui juba tütre valinud oled, ei lähe ju sõpradelt küsima, kas tütar sind rahuldab ja kas sa temast ära ei tüdine ;)
Näiteks mina eelistangi haagist avaruse ja liikumisvabaduse pärast. Sõitsin 24 aastat tsikliga ringi ja minu jaoks see ammendas ennast just selle pärast, et ma ei saanud enese jaoks piisavalt mugavust kaasa vedada. Samas minuga koos alustanud sõidavad siiani ja teevad ka ümbermaailma reise, elades telgis ja kandes nädalaid samu riideid. Mina niimoodi enam ei suutnud. Eelkõige soovisin ärgata oma linade vahel ja istuda omal potil. :)
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Ivar Kalev, olari, Illar

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 13:32
#11
Su jaoks näiteks 3-6 kuud haagisega trippida, seal elada ei oleks probleemiks?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 13:34
#12
Jah, tee see tiir Audiga ära ja ela selles nii kaua, kuni meeldib. Kui enam ei meeldi, siis vaata suurema sõiduki poole (kuigi kaubikut pole kommenteeritud, siis just see võikski järgmine olla, neid kaubikute ehitamise teemasid siin küll).
Igal sinu poolt pakutud variandil on omad võlud ja omad valud. Siit teemast vastuseid kogudes vaevalt leiad endale selle kõige sobivama variandi, mille juurde jääda.

Ja veel, kõikide nende variantide juurde käib ka erinev raha number (soetamine, ülalpidamine, reisikulu). Kui kirjutad selle ka juurde, palju sul eelarve on, siis võib olla saaksid siin teemast ka info, millised variandid nagunii ära langevad. Audiga reisimise eelarvega sõitva ja toimiva matkaauto saaksid kindlasti maha tõmmata.
Klubi Eesti Karavan liige nr 652

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 13:36
#13
Siiani ei ole probleem olnud. Kõik vajalik on olemas ja ruumi jagub.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 13:56
#14
kindlasti oleneb kui suur on sinu seltskond, mina oma perega 5 inimest küll ei kujuta ette matkaautos. Iga inimene tahab ruumi, kui ei ole ruumi siis tekivad olematutest asjadest pinged.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 14:15
#15
Olengi nõus, et rannikul keerulisem. Kõik tahavd ju vee lähedal olla, mitte kaugelt kohale vantsida.Su hobi on ilmselt lohesurf või midagi sarnast. Siis ongi õige ninaga rannas olla. Lööd ukse lukku, teed tunnikese sõitu, tuled tagasi. Kilomeetri kauguselt käis on ebamugav. Taanist olen siiani ainult läbi sõitnud, Hispaaniasse bussiga pole läinud. Kolme nädala jaoks liiga palju sõitmist. Ma ei viitsi tagumikku kandiliseks istuda.
Kui mugavusest rääkida, siis esimesed reisid olid mul tavalise sedaaniga, boks katusel. Magasime telgis. 2 aastat kannatasin seda. Siis tuli volkari buss kus istmete vahel spets vahetükid, et magamisase tekitada kolmele-neljale. Asjad siis istmete all. Telk oli ka kaasas ilusa ilma jaoks. See variant kestis 3 aastat. Kui koos muu Europaga nädalaid vihmas ligunesin, siis sai sellest kopitanud haisust siiber. Tegin täiskõrgest kaubikust ise bussi. Siis leidsin varsti, et tehase toodang on mugavam ja praktilisem. Iseehitatud bussis WC puudus. Koos väikeste laste tulekuga muutus WC hädavajalikuks. Nüüs soetasin suurema, sest vana jäi lõpuks kitsaks. Ole valmis, et käid läbi sama tee. Mitte just täpselt nii aga alguses sa ei tea, mis lõpuks meeldib ja mis segab.
Üks variant on ka Audi asemel Chrysler Voyager või sarnane. 2 tagumist rida välja ja ruumi on kõrguses rohkem kui Audis. Usu mind, see roomamine Audis on esimene mis segama hakkab. Meil siin foorumis teema olemas, kus Voyagerist ajutiselt reisiauto tehakse.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: olari

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 14:19
#16
jube tuttav jutt, alustasiem telgiga, juba 5 kesi telgis siis oli pakke rohkem kui vaja. Naine ütles, et nüüd aitab. ( Kuuna mõnikord naist ka). siis sai haagis muretsetud. nüüd on hea lahe olla.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 14:20 - 20.02.2018 14:21
#17
Käisin oma vana bussiga 2 aastat reisil, 3 täiskasvanut ja kaks pisipõnni. Korra isegi 4 täiskasvanut ja 2 last. Oli kitsas, saime kuidagi hakkama. Lapsed kasvasid ja nüüd oli juba neljakesi kitsas. Praeguses bussis mõni sõber või naise sõbranna kaasa võtta poleks mingi probleem. Aga see on jälle see koht, kus tuleb mängu iseloom.
Viimati muutis: 20.02.2018 14:21 meelis.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 14:26
#18
meie haagise eelistus tekkis sellest kuna kodus on juba 2 autot ja veel ühte lisaks ei tahtnud. natuke hinnavahe oli ka :)

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 14:26
#19
Eks enamus ole telgiga alustanud. Teine mure on ju raha. Elu alustades teda suurt pole. Vähemalt rublade ajal oli nii. Võrdne vaesus kõigil.
Elu esimesel välisreisil magasin korrusmaja keldriparklas autos. Kuradi külm oli aga ellu ma jäin. Tahtsin ikka kallist valuutat asjadele kulutada.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 15:56
#20
Siiski Grossglockner`ile saab nii camperi kui auto kombinatsioonis haagisega. Hinnad vastavalt siin: www.grossglockner.at/grossglockner/preise-und-oeffnungszeiten/5510-prod_preisliste-2018-en-0118web.pdf

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

20.02.2018 22:47 - 21.02.2018 00:57
#21
Mahtuniversaal, jah, olen ka mõelnud, ruumi olemiseks ja pakiruumi saaks rohkem aga see ei saaks olema lõplik lahendus ja ei taha nii autosi vahetada. See esimene tripp, ma ei plaani aint autos/telgis olla, vahepeal võtaks airbnb-st. Kahekesi on plaanis trippida. Hetkel tundub siiski kaubik hea lahendus ja just seepärast, et oleks parkimisel rohkem vabadust. Jah, kohavalikul seavad tingimusi hobid. Eelistaks rohkemat privaatsust, millega kämpingutes ilmselt tihti kehvasti võib olla. Riigile, pankadele jne meeldiks maksta raha nii vähe, kui võimalik :whistle: taolise matkamis, eluviisi eelis ongi võimalus puhata madalamate kuludega. Mis on veelgi olulisem, kui rääkida pikematest trippidest. Kaubik peaks lihtsalt olema võimalikult hästi lahendatud tehniliselt ja hubane. Osad loobuvad akendest, et end paremini varjata, need, arvan, peaks siiski jätma, et kaubikus ka avarust oleks ja näeks ümbruskonda. Kui oleks lapsed, siis jah kaubik ilmselt enam kaalukausil ei oleks.
Viimati muutis: 21.02.2018 00:57 BlameTheWind.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

21.02.2018 01:55
#22
2018 hinnakirjas tõesti sõiduauto haagisega lubatud. Ilmselt on reeglid üle vaadatud. Mäletan, et Norras Trollstiegenil oli ka haagis keelatud. Lugesin omal ajal kokku päris mitu tuntud kohta, kuhu haagisega ei lubatud. Vanadel paberkaartidel olid lausa haagise kujutised punase keelumärgiga.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

21.02.2018 07:14
#23
Päris huvitav teema huviga kohe loen!On ka selline reisimise varjant olemas,mida ma olen ise kasutanud ja teinud erinevate sõidukitega nii eestis kui euroopa trippidel.Pilt lisas!
Knaus SUN TI 650MF Platinium 2017

Lisatud failid:

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

21.02.2018 08:33
#24
Keda katusetelk huvitab, siis siin üks kuldsete kätega ehitatud variandi näidis. Vaadake kasutatud materjale.


Kuldses Börsis müüa ka.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kaubik vs matkaauto vs karavan

21.02.2018 09:57
#25
Siin eeskuju, kuidas pea terve aasta autos elada:
m.publik.delfi.ee/article.php?id=81193525
Klubi Eesti Karavan liige nr 652

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev