Uued liikmed

Kristjan ja Polar 550

Kristjan ja Polar 550

27.04.2023 13:12
#1
Tere. Nimeks Kristjan ja vanust 31. Olen vallaline ja kaaslaseks üks noor labrador. Elan üürikorteris Saue linnas. ning plaan kolida sügisel väljamaale. Hiljuti sai soetatud haagissuvila Polar 550 et siis suvel veidi resisida eestis ja võibolla natuke ka väljamaal. Üldiselt seiklushimuline ja meeldib igast asju proovida.
Ühel päeval lõi pirn põlema et päris äge kogemus oleks see periood kuni kolimiseni elada alaliselt kuudis ja lisaks säästaks ka korteri üürilt raha. Natuke hirmutab see mõte kuna pole üldse kogemust haagistega ja pole jõudnud enda omaga kuskil käia. Hetkel käib veel tutvumine et kas ja kuidas mingid süsteemid üldse toimivad ning samaaegselt ka mugavuste ehitamine nagu päieksepaneelid, 230v inverter, mööbli kerge ümber paigutamine, telekad, helisüsteemid jne

Otsiks mõttekaaslasi ja võimalikke ideid kuhu maalapile ennast parkida. Lisaks haagisele tuleb ka kaks autot ja mootoratas ja tahaks ka mingid toolid/lauad õue jättte seega avalikud parklad või RMK alad ei tundu väga turvaline varguste suhtes kuna ma päeval olen ära tööl. Saunapunkt siin samas Saue lähedal küsib 300 ühe kuu eest, mis on täitsa mõeldav arvestades et selle sees reovee tühjendus, vesi ja turvalisus aga pistab et seal pole väga n.ö elu. Mõni õhtu tahaks ikka kellegagi õlut juua ja arutada kuidas tegelikult tuleks riiki juhtida...

Võibolla kellegil ka sarnased mõtted ja paneks ise kuhugi riigimaale väikese kommuuni püsti nagu kodus ja võõrsil :D



 

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kristjan ja Polar 550

27.04.2023 13:49
#2
Õnneks 31 aastaselt oli mu esimene koer juba ammu surnud ja oli kolm last. Valitsuse kirumise aeg oli ka tolleks ajaks läbi, sest vene aeg oli otsas.

Aga kõigepealt peaksid ikka prioriteedid paika panema. 2 autot ja mootorratas on natuke palju nii suvila vedamiseks, kui välismaale kaasa võtuks. Kui on haagise load, saaks ju võtta kastika ja 1 ratas ja suvila lahendatud. Autotreiler lahendab juba kõik prbleemid. Aga nagu ma aru saan, siis koos suvilaga Sa välismaale kolima ei hakka? Samuti mitte kõigi autode ja rattaga. Kas koer tuleb ka välismaale kaasa ?

Miks peaks suvilas aga olema telekad? Kas ühest ei piisa? Helisüsteem vaevalt suvila väärtust müügil tõstab. Mööbli ümberpaigutamine? Ei ole hea mõte. Enamus seinte külge kinnituvast, näiteks kapid ,  on oma konkreetsel kohal ja seal on kinni kruvimiseks seina sees puitosad. Vahu sisse kruvi ei jää. Voodit võib muidugi nii asendada, kui ümber paigutada, põrand on vähe tugevam kruvimiseks, kui seinad.

Mulle tunduvad osad soovid nii lühikese ajaga teostamatud, kui mitte utoopilised.Soovid hõivata kuskile tüki riigi maad ja tekitada sinna kommuuni (kodus ja võõrsil pole juba oma 10 aastat näinud) aga meil ei ole Austraalia. Pealegi kes seda siis sügisest edasi juhiks?

Tahad jõuda selle aja sees eestis suvilaga rännata ja veel välismaale ka jõuda. Olenevalt reiside pikkusest teostatav. Samas alustada saad ju alles siis, kui ümberehitused lõppenud.

Elu on näidanud, et ka kiirelt teostatav ümberehitus võtab oma aja materjalide muretsemiseks.  Paneelid, kinnitused, juhtmed paneelist,  laadija paneelide otsa, laadija akule 220V pealt, aku ise, inverter, inverteri juhtmed akuni, 12V juhtmed tarbijatele - sobivat karbikut, kaitsmeplokke, suurt kaitset aku tarbijatele, suurt kaitset inverteri ja aku vahele, pealülitit 12V tarbijatele... Soovitan veel ka 220V välisvoolult automaatset ümberlülitust inverteri 220V , et elu maha ei põleks. Maksis küll viimati juba üle 80 euro saksamaal, aga selle eest kiire lülitusega, pisike ja kompaktne.
Esiteks, kõik see maksab ja kokku mitte vähe.

Minul lihtne suvila külmiku vahetus koos ahju lisamisega ja natukese mööbli ümberehitus õppinud meeste juures venis 2 kuu pikkuseks, sest mu soovid lisade osas läksid üha suuremaks.
 
Bussisõit kaitseb keskkonda

.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kristjan ja Polar 550

27.04.2023 20:15 - 27.04.2023 20:20
#3
Ei luba riik teiesugustel oma maa peal laaberdada. See on riigi maa, mitte rahva maa.
Aga aja feissaris kamp kokku, ostke kuskil maalapp, kasvõi lageraielank, millesuguseid siin juba palju, vedage kuudid peale ja ongi kommuun loodud. Ilmselt tuleks sinna ka kaev puurida, suurem pütt maa sisse vetsu tühjendamiseks, elektrit teevad paneelid ja tuugen ning elu keeb. Kuna varsti surutakse ka varamaksud selga ning paljud müüvad oma kodud maha või kolivad üürikatest välja, siis ainus odav võimalus ongi karavanis elu jätkata.
Viimati muutis: 27.04.2023 20:20 Arvo.A.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: Pikk, Illar

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kristjan ja Polar 550

27.04.2023 21:05
#4
Sakust linna tulles on vasakul kellegis haagis mitmendat aastat tagasi. Elu kàib. Usun, et see ka riigi maa, nàe ei ole àra artud veel
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: shwipster

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kristjan ja Polar 550

28.04.2023 12:23
#5
Tänud kõigile vastuste eest!
Ehituse osas minu plaanid palju lihtsamad. Karavani n.ö. kandvaid struktuure lõhkuma ei hakka. Pigem nagu ehitaks voodi ümber ja mõned kapid juurde et elu oleks natuke mugavam. Kogu  ruum tuleb nutikalt ära kasutada. Elektrisüsteem vajab ainutl paneelide paigaldamist katusele ja siis valmis. Võimsus kokku 400w ja akuks AGM 100Ah. 230v ümberlülitus toimub lihtsa relee abil ja see lihtsalt tagavara variant

MInu põhilised murekohad on teadmatus kui keeruliseks elu läheb ja millega peaks arvestama kuna pole praktiliselt üldse kogemust. Igasugused trikid/nipid teretulnud. Ilmselt vajab ka veidi julgust et loobuda luksusest mida korter pakub ja seetõttu ootan pigem positiivsed mõtteid 
Näiteks mõned konkreetsed küsimused oleks et kaua üks 11kg palloon kestaks suve perioodil kui külmkapp ja küte selle peal ? Kas vesi veepaagis elama ei hakka kui palavate ilmadega seisab kaua ?
Kui tihit peaks minimaalselt WC kassetti tühjendama ? Palju vett enam-vähem kulub kui haagise dušši kasutada (mul vist 20l veepaak)

Teien mõttekoht on asukoht. Kõige lihtsam valida mõni karavanipark ja leppida kokku kuutasu. Nii on ka kogu varandus mõnevõrra valvatud kui ise parasjagu tööl. Varanduse all mõtlen auto, mootoratas, toolid/lauad liskas haagisele.  Teine variant oleks minna riigimaale aga siis vaja mõelda kust saada värsket vett,  reoveetühjendus ja loomulikult asjad jäävad valveta päeval. See variant oleks mõeldav ainult siis kui leidub keegi kes sooviks kah suveks sellsit väikest seiklust ja saab näiteks kaugtööd teha. Siis vähemalt enamasti keegi kohapeal olemas. Siin kohal igasugused kastist välja ideed oodatud. Äkki kellegi tuttaval rannabaar vms kus on ka auto parkla lähedal et saaks väikese raha eest vett ja WC tühejndada

Aitäh Remo22 vihje eest. Mingi päev otsin üles ja loodetavasti pole seal joodikud . Samal maanteel ja samal suunal sõites on männiku karjaääri kõrval üks karavan aga ma pole ühtegi inimest ega elumärki seal näinud

Kommuni ei soovi rajada küll aga oleks see vist kõige ideaalsem variant aga kahjuks eestist sellist asja ei ekstisteeri

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kristjan ja Polar 550

28.04.2023 13:06
#6
Gaasi ja veega on nagu rahaga- kõik saab otsa, kui kulutad.

Kütet suvel paljud ei tarvita. Ise armastan luugid ööseks lahti ja küte järgi. Siis ei hakka madratsid "higistama"  Ainult külmik palju ei võta, kui korras on. Mul ka kuu käinud, kui kedagi kapi ukse kallal ei ole.

Kui kappe hakkad ehitama, siis on soovituslik panna ka mingi lisasein põranda ja lae vahele, mis kinni seisab. Olemasolevad seinad ei pruugi kruvisid hoida, sest paljud vaheseinad on seest suhteliselt tühjad, ainult natuke pabermassi.

Elu veepaagis saab natuke vältida mingi hõbeda lisandiga traadist "käsnaga" . Müüakse näiteks matkasuvilad.ee
Erinevate suurustega paakidele, hind oli mingi 20-25 mõned aastad tagasi.

WC kassetti ostad sobiva keemia see tavaliselt meie kliimas nii kriitiline ei ole. Mul on olnud ka unustades 3 kuud, aga on oht, et siis isegi spetsiaalne lagunev paber tõmbab klompi, muust rääkimata. Selle vastu aitab ainult sõitmine.

100Ah tavaakule ma eriti kauaks ei loodaks, AGM või mitte. Vähemalt pärast 200A LiFePO4 akut mul ei saagi kõik vool otsa. Vanasti võttis konditsioneer kolmveerand tunniga kõik ära ja öösel kamina tagune 220V ventilaator rabas hommikuks selle, mis veel järgi jäi. Veepump andis paar liitrit ja siis oota päikest. 140Ah Geelaku ja enne seda 2 100Ah ratastooli akut. Telekat vaatasin õhtul  ikka läpakast.
Bussisõit kaitseb keskkonda

.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Kristjan ja Polar 550

02.05.2023 11:19
#7
Tänud eavp kasulike nippide eest   Preaguste ilmadega on ainult küte kestnud 6 ööpäeva nii et ma suht rahul. Külmkapi sain ka alles hiljuti tööle aga pidevalt käima veel ei jätnud. Oli vaja roostet natuke maha kopsida põleti juures ja igaksjuhuks toksisin kruvikeerajaga ka elektroonilist klappi. Usun et kui ilmad soojemad siis üks balloon, küte ja külmkapp korraga, võiks kesta kaks nädalat. 
Dušš vajab veel katsetamist kui saab ruumi korralikult veekindlaks tehtud. Nurkad peaks silikooniga täitma ja ukse juurde mingi kardin muidu läheb mingi osa veest otse esikusse. Kui veepaak saab ühe pesuga otsa siis küll veidi tülikas.
100Ah hetkel piisab kuna tabijaid väga pole ja aku tuttuus. Iga aku maksimaalne mahtuvus kahaneb kasutamisega nii et vana autoaku millel kirjas 70Ah võib reaalsuse mahutada ainult 40Ah kui teda kaua kasutatud. Telekas,tehnosüsteemid ja led tuled võtavad mul kokku max 50Wh/h nii et jämeda arvutuse järgi võiks aku kesta 20h. Reaalsuses rohkem kuna telekas ja tuled ei tarbi terve päev. Kui pilves ilmad pikalt siis võib jah asi natuke hapuks minna ja sama lugu kui kui hakata elektriga kütma või jahutmaa. Alati saab panna ühe aku juurde kuigi parem oleks kui mõlemad akud ühte moodi kulunud

 

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev