Liikluseeskirjad Euroopas

Liikluseeskirjad Euroopas

06.11.2009 12:01 - 06.11.2009 12:06
#1
Leidsin internetist sellise info, millest võib vahel kasu olla ja otsustasin selle siia ülesse panna.

Info pärineb D.A.S. Kindlustusgrupp kodulehelt (Deutscher Automobil Schutz Allgemeine Rechtsschutz-Versicherungs AG - Saksa Auto Kaitse Üldine Õigusabikulude-Kindlustuse-AS.
Sellest lühend D.A.S. - Deutscher Automobil Schutz)


Liikluseeskirjade mõned erisused Euroopa riikides
20. juuli 2009
NB! Allpool toodud info riikide kohta on seisuga 2009 aasta algus. Kuna eeskirjad võivad muutuda, siis soovitame alati enne riiki reisimist või kohale jõudes olulised reeglid ja piirangud üle kontrollida. D.A.S. ei võta endale vastutust esitatud info õiguse eest.

Välismaal reisides tuleb meeles pidada, et seal kehtivad vastava riigi seadused. See ei puuduta ainult liikluseeskirju, vaid ka rahatrahvide sissenõudmise korda ja muid menetlusnorme. Alljärgnevalt on riigiti välja toodud olulisemad erisused võrreldes Eesti liikluseeskirjadega.

Trahvide sissenõudmine

Trahv nõutakse välismaal viibides enamasti sisse kohapeal. Kuigi Euroopa Liit on otsustanud vastastiku tunnustada trahviotsuseid, on välismaal tehtud trahviotsuse täitmisele pööramine Eestis siiski suhteliselt keerukas. Seetõttu tuleb liikluseeskirja või parkimiskorda rikkunul kohapeal trahv tasuda.

Juhtimisõiguse äravõtmine

Tihti küsitakse seda, et kui Eestis on mõne liiklusrikkumise eest sõiduki juhtimisõigus ajutiselt ära võetud, siis kas välismaal võib rendiautoga sõita? Teoreetiliselt kehtib Eestis määratud karistus tõepoolest ainult kodumaal, kuid sellele vaatamata tuleks karistusaja jooksul vältida autojuhtimist ka välisriikides. Teatud juhtudelt kehtivad Eestis määratud karistuses ka välisriikides. Sellisel juhul rikute sõidukirooli istudes ka välisriigis seadust.

Kui teilt võetakse juhtimisõigus ära välisriigis, puudub hetkel Eestis sellisel karistusel alus. Samas on peagi jõustumas leping, mille kohaselt saab Euroopa Liidu kodanikult juhtimisõiguse peatamise pöörata täitmisele ka tema koduriigis.

Austria

Kiirusepiirangud Austrias on:
asulaväliselt 100 km/h;
kiirteedel 130 km/h;
pukseerimisel 40 km/h.
Pöörake tähelepanu ka teemaksumärkide kohustusele kiir- ja maanteedel. Teemaksumärgid tohib kleepida ainult tuuleklaasile ja neid ei ole lubatud toonimisribadega kinni katta.

Varasemalt kehtinud päevasel ajal tuledega sõitmise kohustus on alates 2008. aasta algusest tühistatud. Kollased siksakilised jooned sõidutee servas tähendavad parkimiskeeldu.

Austrias võib sõidukirooli istuda üldiselt alla 0,5-promillise joobega. Algajatele juhtidele, kel on juhiluba olnud vähem kui kaks aastat, kehtib aga 0,1-promilline piirang.


Austrias on igal liidumaal oma trahvimäärad. Parkimiskorra rikkumisel määratakse karistus tavaliselt kohaliku omavalitsuse määruste järgi ning olenevalt liidumaast jääb see suurusjärku 7-21 eurot. Kui trahvi kiiresti ei tasuta, võib see kasvada 72 euroni. Eramaal loata parkimisel võib ees oodata ebameeldiv üllatus - tsiviilhagi, mille menetlemine võib maksta kuni 700 eurot. Kiiruseületamise eest karistatakse tavaliselt 21–726 euro suuruse trahviga, ülima hoolimatuse korral koguni kuni 2180-eurose trahviga.


Belgia

Liikluseeskirjade rikkujatesse suhtuvad Belgia ametiasutused karmilt. Määratud rahatrahv või vähemalt mõistliku suurusega kautsjon tuleb üldjuhul tasuda kohapeal, vastasel juhul ei lubata liiklusrikkujal edasi sõita. Isegi valesti parkimise eest määratakse Belgias trahv 50 eurot. Rahatrahvide suurus erinevate liiklusalaste rikkumiste eest jääb praegu vahemikku 50-2750 eurot.

Belgias peavad sõiduki lähituled olema kogu päeva vältel sisse lülitatud. Kollase joonega tähistatud äärekivid tähendavad parkimiskeeldu nagu ka Eestis.

Kehtivad järgmised kiirusepiirangud:

asulaväliselt 90 km/h;
kiirteedel 120 km/h;
sõiduki pukseerimisel 25 km/h ning kiirteelt tuleb lahkuda järgmisel mahasõidul.


Holland

Hollandis karistatakse liikluseeskirjade rikkujaid sageli väga kangekaelselt sõltumata menetluskulude suurusest


Anonüümselt tehtud trahvide korral (näiteks kiiruskaamera fikseeritud kiiruseületamine või valesti parkimine) ei vastuta sõiduki omanik selle eest ainult siis, kui sõidukit kasutati vastu tema tahtmist, näiteks kui see varastati või oli konkreetsel ajavahemikul kellelegi välja üüritud. Kaebusi on võimalik esitada alles pärast seda, kui trahviraha on tagatiseks ära makstud.

Hollandis kehtivad kiirusepiirangud on:


Kiirusepiirangud on:
asulaväliselt 80 km/h;
kiirteedel 120 km/h.
Kollasega tähistatud kõnnitee äärekivid tähendavad parkimiskeeldu. Sinisega tähistatud aladel vajate parkimiskella, mis tuleb asetada nähtavale kohale.

Valesti pargitud autole paigaldatakse sageli edasisõitmist takistav rattalukk. See võib juhtuda isegi siis, kui ületate parkimiskella või parkimisautomaatiga lubatud parkimisaega ainult veidi. Rattalukk eemaldatakse alles pärast seda, kui kõik tekkinud kulud on täielikult tasutud.

Alkoholiga seotud liiklusalaste rikkumiste eest karistatakse vähemalt 250-eurose trahviga. Hollandis kehtib sõidukijuhile üldiselt 0,5-promilline joobepiirang. Erandiks on 0,2-promilline piirang neile, kel juhiluba on olnud vähem kui viis aastat ning samuti alla 24-aastastele mopeedijuhtidele.

Horvaatia

Horvaatias kehtivad järgmised kiirusepiirangud:

kiirteedel ja poolkiirteedel 130 km/h;
väljaspool asulaid kaherealistel teedel 100 km/h;
ülejäänud juhtudel väljaspool asulaid 80 km/h.
Koolibussidest ei tohi reisijate sisenemise või väljumise ajal mööda sõita. Möödasõidu ajal tuleb kuni manöövri lõpetamiseni näidata suunatuld.

Horvaatias kehtib päevasel ajal tuledega sõitmise kohustus. Varukütust ei tohi riiki sisse ega sealt välja viia.

Kõikide autosviibijate jaoks peavad kaasas olema hoiatusvestid, sest need tuleb nii maanteedel kui kiirteedel pärast avariid autost lahkudes selga panna.

Naastrehvide kasutamine on Horvaatias üldjuhul keelatud.

Meelde tuleb jätta see, et Horvaatias ei tohi sõidukijuhi veres olla üle 0,00-promilli alkoholi. Seepärast hoiduge selles riigis ka minimaalsest alkoholitarbimisest, kui peate samal päeval veel sõidukit juhtima.

Hispaania

Kiirusepiirangud Hispaanias on:

maanteedel 90 km/h;
kõrgema järgu maanteedel 100 km/h;
kiirteedel 120 km/h.
Autos sõitvad koerad tuleb Hispaanias turvavööga kinnitada. Eraautoga pukseerimine ei ole lubatud

Trahv määratakse vastavalt liiklusrikkumise raskusastmele: kergem rikkumine 90 eurot, raskem rikkumine 91-300 eurot, väga raske rikkumine 301-1500 eurot. Raske liiklusrikkumise korral võib ähvardada kuni 3-kuune juhtimisõiguse äravõtmine, väga raske rikkumise korral on see lausa tavaks. Parkimiskorra rikkumine liigitatakse enamasti kergete rikkumiste alla, välja arvatud ohtlikes kohtades parkimine või juhtumid, kus valesti parkides on märkimisväärselt takistatud kogu liiklust. Kiiruseületamist käsitletakse seevastu alati raske rikkumisena. Sõitmine kiirteel üle 200 km/h, väljaspool asulat üle 180 km/h ning asulas üle 110 km/h toob olenevalt oma sissetulekust kaasa 36 - 72 000-eurose trahvi. Rahatrahvi asemel võib raske rikkumise korral ähvardada ka 3-6 kuu pikkune vabadusekaotus.

Alkoholitarbimisega seotud rikkumiste korral ähvardab vähemalt 300-eurone rahatrahv. Üldiselt ei tohi sõidukit juhtida suurema kui 0,5-promillise joobega. Juhtidele, kel on juhiluba olnud vähem kui kaks aastat või kes juhivad enam kui kaheksa istekohaga autot, kehtib 0,3-promilline piirang.

Kui politsei määrab trahvi kohapeal ning selle ka kohe sisse nõuab, pääseb liiklusrikkuja 30% madalama trahvisummaga. Sama soodustus kehtib ka trahvi tasumisel 30 päeva jooksul. Kui trahvi suhtes ei esitata kaebust 15 päeva jooksul, on trahviotsus sellega jõustunud.

Kui liikluseeskirja rikkumist märkab politseinik juhi juuresolekul, tuleb määratud rahatrahv tasuda kohe, vastasel juhul võidakse auto hoiule võtta.

Iirimaa

Nagu Suurbritannias, nii kehtib ka Iirimaal vasakpoolne liiklus ja mööda sõidetakse paremalt poolt. Kui teie auto tuled valgustavad asümmeetriliselt, peate samuti vastava sektori kinni kleepima.

Kui sõidutee servas on kahekordne kollane joon, tähendab see parkimiskeeldu, üks kollane joon märgib peatumiskeeldu.

Kiirusepiirangud on:
asulaväliselt 80 km/h;
kiirteedel 120 km/h.
Sarnaselt Suurbritanniaga ei ole ka Iirimaal varukütuse kaasavõtmine praamidele lubatud.

Alla 12-aastased lapsed tohivad sõita ainult sõiduauto tagaistmel.

Itaalia

Kiirusepiirangud on Itaalias:
asulaväliselt 80 km/h;
kiirteedel 130 km/h, vihma ajal aga ainult 110 km/h.
Kindlasti tuleb meeles pidada, et kiirteedel on eraviisiline pukseerimine rangelt keelatud. Itaalias tuleb selleks alati kutsuda kohale päästeteenistus.

Kui äärekivid on tähistatud kollase ja mustaga, tähendab see parkimiskeeldu.

Väljaspool asulaid ja tunnelites peavad kõik autod ka päevasel ajal sõitma lähituledega, asulates kehtib see lisaks mootorratastele ja mopeedidele.

Itaalias on liinibussidel mäekurudes ja mägiteedel alati eesõigus sõltumata liiklusmärkidest.

Itaalias vastutab seaduserikkumiste eest lisaks juhile ka auto omanik. Erandiks on juhtum, kui omanik suudab tõendada, et autoga sõideti ilma tema nõusolekuta.

Rahatrahvid liiklusalaste rikkumiste eest jäävad Itaalias praegu vahemikku 15-9296 eurot. Isegi valesti parkimine lööb teie eelarvesse 38-155-eurose augu. Lubatud sõidukiiruse ületamine rohkem kui 39 km/h läheb maksma 155–624 eurot. Kui trahviraha kohapeal ära ei maksta, tuleb tasuda miinimumtrahvi suurune kautsjon - vastasel juhul võtab politsei sõiduvahendi hoiule. Kui konkreetse liiklusrikkumise eest võib kehtestada juhtimiskeelu, tohib politsei lisaks ära võtta ka juhiloa. Sellisel juhul on lubatud edasi sõita kuni riigipiirini või oma puhkusekohani. Ettevaatlik tuleb olla kiivrikandmise kohustusega: lisaks rahatrahvile alates 74 eurost võetakse kiivrita sõidu eest 60 päevaks hoiule ka teie mootorratas.

Kreeka

Kreeka liikluses kehtivad järgmised reeglid:

Suurlinnades tähendavad kollasega tähistatud kõnnitee äärekivid parkimiskeeldu.
Varukütuse kaasavõtmine kanistrites ei ole lubatud.
Tänavatel või parklates on autos ööbimine keelatud.
Kiirusepiirang väljaspool asulaid on 90 km/h ja kiirteedel 120 km/h.
Mootorrattad peavad ka päevasel ajal sõitma sisselülitatud tuledega.

Luksemburg

Luksemburgis võib trahv peatumis- ja parkimisnõuete rikkumise eest küündida 24-74 euroni. Piirkiiruse ületamisel on trahv 49-145 eurot. Kui rikkuja ei saa või ei taha trahvi kohapeal ära maksta, tuleb tasuda kahekordse hoiatustrahvi suurune kautsjon, mis on vähemalt 74 eurot. Kui kautsjoni ei tasuta, võib politsei hoiule võtta liiklusrikkuja auto. Liiklusrikkumise eest vastutab tavaliselt sõiduki juht, kuid parkimiskorra rikkumisel võidakse trahviraha sisse nõuda ka omanikult. Kui piirkiirust ületatakse rohkem kui 50% ning sõidetakse vähemalt 40 km/h lubatust kiiremini, on politseil õigus kohe juhiluba ära võtta.

Norra

Nagu kogu Skandinaavias, kehtib ka Norras sisselülitatud tuledega sõitmise kohustus päevasel ajal ning seda ka jalgratastele.
Kiirusepiirang on tähistusega maanteedel 100 km/h (bussidel, haagissuvilatel ja haagistega autodel 80 km/h), teistel juhtudel väljaspool asulaid 80 km/h.
Varukütuse kaasavõtmine autopraamidele on keelatud.
Sinisega tähistatud aladel on parkimine tasuline.

Poola

Poolas peavad kõikidel sõidukitel ka päevasel ajal sõites olema tuled sisse lülitatud. Pimedal ajal parkimisel tuleb vähemalt gabariidituled sisse lülitada.
100 meetrit enne ja pärast raudteeülesõite kehtib peatumiskeeld.

Kiirusepiirangud on järgmised:

asulates kella 5st kella 23ni 50 km/h, kella 23st kella 5ni 60 km/h;
väljaspool asulaid kaherealistel maanteedel 110 km/h, ühe- ja kaherealistel maanteedel 100 km/h, mujal 90 km/h;
kiirteedel 130 km/h.
Ristmikel on möödasõit keelatud, naastrehvide kasutamine ei ole lubatud.

Avarii korral on politsei kutsumine üldjuhul kohustuslik.

Välisriigis registreeritud sõidukite juhtidel peab olema kaasas sõidukiomaniku volitus juhul, kui omanik ei viibi ise autos.


Trahvisumma määramisel on Poola ametnikele jäetud üsna suur otsustusvabadus. Välismaalt pärit liiklusrikkujatel palutakse tavaliselt kukrut kergendada juba kohapeal. Olenevalt korravalvurite hinnangust võidakse sõidukile paigaldada liikumistõkis ning see ka teisaldada.

Prantsusmaa

Prantsusmaa on kallis riik - seda vähemalt liikluseeskirja rikkuja jaoks. Iseäranis kiirusepiirangu ületamisel ähvardavad märkimisväärsed rahatrahvid.

Kiirusepiirangud on järgmised:

asulaväliselt 90 km/h;
maanteedel 110 km/h;
kiirteedel 130 km/h.
Kollasega tähistatud kõnnitee äärekivid tähendavad parkimiskeeldu. Sinise tähistuse korral peate asetama nähtavale kohale parkimiskella. Vihma- või lumesaju ajal ning tunnelis tuleb ka päevasel ajal sõita sisselülitatud lähituledega.

Prantsusmaa eripäraks on sõidukiomaniku suurem vastutus. See tähendab, et liikluseeskirjade rikkumise eest vastutab sõidukiomanik ka siis, kui ta ei ole roolis ega suuda veenvalt tõendada, et rikkumise toimepanemise ajal juhtis tema autot keegi teine.


Kui sõidukijuhi valduses on kiirusemõõtjaid avastav radaripüüdja, karistatakse selle eest 1500-eurose trahviga. Kui panete toime liiklusrikkumise, mille eest võib karistuse määrata ainult kohus (Tribunal de Police), tuleb lisaks maksta kautsjon, mis peab katma oletatava trahviraha ja protsessikulud. Lõplik trahvisumma määratakse sel juhul kohtuprotsessil.


Rootsi

Rootsis sõitmisel peavad lähituled kogu päeva vältel põlema. Tagumisi udutulesid ei tohi sisse lülitada.
Kiirusepiirangud on:

maanteedel 70 km/h;
kõrgema järgu maanteedel 90 km/h;
ekspress- ja kiirteedel 130 km/h.
Metsloomadega seotud avariidest tuleb teatada politseile.

Pidev kollane joon sõidutee servas tähendab peatumiskeeldu, katkendlik või siksakiline kollane joon sõidutee servas aga parkimiskeeldu.

Varukütuse kaasavõtmine autopraamidele on keelatud.

Jalgratturitele kehtib erireegel: alla 15-aastased lapsed peavad kandma jalgrattakiivrit.

Saksamaa

Erinevalt naaberriigist Austriast Saksamaal kiirteel sõitmise eest maksta ei tule. Liiklusõnnetuse korral tuleb aga lahkuda kiirteelt kohe järgmisel võimalikul mahasõidul.

Autorooli istudes ei tohi joove ületada 0,5 promilli.

Turvavööd tuleb kinnitada nii ees- kui tagaistmel. Alla 12-aastased ja lühemad kui 1,5-meetrised lapsed tohivad sõita ainult tagaistmel ning kasutada tuleb turvatooli.

Mobiiltelefoni tohib sõidukiroolis kasutada ainult koos vabakäeseadmega.

Autot saab rentida alates 21. eluaastast ja selleks on vajalik krediitkaart.

Lähituled peavad sõidukil päeval põlema vaid halva nähtavuse korral ning tunnelis.

Ratturitel on Saksamaal eesõigus: pöörde sooritamisel tuleb läbi lasta mööda kergliiklusteed otse liikuvad jalgrattad. Ringristmikel tuleb teed anda ringteel sõitvatele autodele.

Piirkondades, kus lumekettide kasutamine on kohustuslik, viitavad sellele vastavad liiklusmärgid.

Saksamaal kehtivad kiirusepiirangud on järgmised:

asulates 50 km/h;
maanteedel 100 km/h;
kiirteedel kiirusepiirangut ei ole, kuid soovitatav kiirus on 130 km/h, suurimat lubatud sõidukiirust piiratakse vajadusel alaliste, ajutiste või digitaalsete liiklusmärkidega.
Rahatrahvid liiklusrikkumiste eest jäävad Saksamaal vahemikku 10-1500 eurot. Kui 10 eurot tuleb maksta keelatud kohas peatumise eest, siis kiiruseületamise eest võib trahv küündida 680-euroni ning purjuspäi autojuhtimise või korduva liiklusrikkumise eest juba kuni 1500-euroni.

Suurbritannia

Suurbritannia kõige olulisem erinevus Eesti liikluseeskirjadest on vasakpoolne liiklus, mis tahab kindlasti harjumist.

Kui teie auto tuled valgustavad asümmeetriliselt, peate Suurbritannias liigeldes vastava sektori kinni kleepima.

Kiirusepiirangud on Suurbritannias järgmised:

asulates 48 km/h (30 miili tunnis);
väljaspool asulaid 97 km/h (60 miili tunnis);
kiirteedel 113 km/h (70 miili tunnis).
Kollased jooned sõidutee servas tähendavad parkimiskeeldu. Täielikust ööpäevaringsest parkimis- ja peatumiskeelust annavad märku kaks punast joont sõidutee servas. Kui seal on ainult üks punane joon, on peatumine keelatud kella 7st kella 19ni.

Varukütuse kaasavõtmine praamile on keelatud.

Alla 14-aastased lapsed tohivad Suurbritannias sõita ainult tagaistmel.

Slovakkia

Slovakkias on järgmised kiirusepiirangud:

asulates 60 km/h;
maanteedel 90 km/h;
kiirteedel ja kõrgema järgu maanteedel 130 km/h;
raudteeülesõitudel 30 km/h.
Naastrehvide kasutamine on ka talvel keelatud. Kogu päeva vältel tuleb sõita sisselülitatud tuledega.

Kui sõidutee servas on katkendlikud või pidevad kollased jooned, ei tohi seal parkida. Pealinnas Bratislavas on parkimine lubatud ainult selleks ettenähtud kohtades. Tööpäeviti kell 7-17 läheb vaja veel parkimiskaarte, mida saab ajalehekioskitest ja postkontoritest.

Pööret sooritavatel trammidel on alati sõidueesõigus.

Riiki saabumisel ja riigist lahkumisel tohite kaasa võtta maksimaalselt 20l varukütust.

Shveits

Sageli transiitliikluseks kasutatava riigina ähvardab Shveits liikluseeskirjade rikkujaid peaaegu kõige kõrgemate rahatrahvidega Euroopas. Kui Saksamaal nõutakse kiiruse ületamise eest 35 eurot, siis Shveitsis vähemalt 120 eurot.

Trahvid suuremate kiiruseületamiste eest on igas osariigis erinevad ning võivad küündida kuni 40 000 Shveitsi frangini. Seetõttu on sealsete liikluseeskirjade endale selgekstegemine väga mõistlik.

Eriti hoolikalt hoiab politsei silma peal sõidukis olevatel radaripüüdjatel. Sama kehtib ka POI-funktsiooniga navigatsiooniseadmete kohta, mis suudavad võimaliku kiirusemõõtmise kohta teavet anda. Kes sellise seadmega tabatakse, peab vähemalt 265 eurost loobuma.

Kui Shveitsi politsei teid liiklusrikkumiselt tabab, tuleb tasuda kautsjon, millele lisandub menetluskulu. Kui selle maksmiseks raha puudub, võidakse hoiule võtta ka auto või väärtesemed, näiteks kellad või kallis golfivarustus.


Kiirusepiirangud Shveitsis on:

maanteedel 80 km/h;
kõrgema järgu maanteedel 100 km/h;
teemaksukohustusega kiirteedel 120 km/h.
Alkoholitarbimisega seotud rikkumiste eest karistatakse vähemalt 775-eurose trahviga. Alates 1. juunist 2006 kehtib Shveitsis sõidukijuhtidele 0,8-promilline joobepiirang.

Kollasega tähistatud äärekivide juures ei tohi parkida. Lühiajalise parkimise aladel tuleb nähtavale kohale asetada parkimiskell.

Mobiiltelefoni tohib Shveitsis sõidukiroolis kasutada ainult koos vabakäeseadmega. Talvel on oluline see, et lumekettide kohustuse kehtestamisel tuleb need paigaldada vähemalt kahele vedavale rattale.

Nn postiteedel, mis on pasunaga tähistatud, on posti- ja liinibussidel alati sõidueesõigus. Kui mägiteedel ei ole kahel autol võimalik teineteisest mööduda, peab üldjuhul mäest alla sõitev auto andma teed. Erandiks on juhtum, kui kohtuvad kaks erineva kaaluga autot. Siis peab teed andma kergem sõiduk.

Taani

Ka Taanis tuleb sõita lähituledega nii valgel kui ka pimedal ajal. Teede ristumiskohad on seal enamasti ringristmikud ning ringil liikuval sõidukil on eesõigus nagu ka Eestis.

Kui sõiduteel on valged kolmnurgad, peate andma teed. Parkimiskeeld kehtib 10 meetrit enne ja pärast ristmikku. Selle reegli rikkumine läheb teile maksma ligikaudu 75 eurot.

Suurim lubatud kiirus on maanteedel 80 km/h ja kiirteedel 100 km/h. Kui viite oma sõiduki praamiga teisele kaldale, ei tohi varukütust kaasa võtta.


Purjuspäi rooliistumise eest võidakse Taanis kuni kuupalgasuuruse rahatrahvi kõrval karistada ka arestiga. Kui piirkiirust ületatakse rohkem kui 60%, kehtestatakse sõidukijuhtimise keeld. Alates sõidukiirusest 140 km/h lisatakse trahvile suure kiiruseületamise eest eraldi summa, mis jääb vahemikku 67-268 eurot.


Türgi

Möödasõidul ja enne kurve tuleb signaali anda. Talvel on lumesaju ajal lumeketid ja pidurikiilud kohustuslikud, kuid naastrehvide kasutamine on aastaringselt keelatud.

Tollivabalt võite riiki kaasa viia 25 liitrit varukütust.

Tsehhi

Kehtivad järgmised kiirusepiirangud:

maanteedel 90 km/h;

kõrgema järgu maanteedel ja kiirteedel praegu 130 km/h;
raudteeülesõitudel 30 km/h;
lumekettidega sõites 50 km/h.
Tsehhis kehtib ka päevasel ajal tuledega sõitmise kohustus. Sõidu- ja veoautodes peab alati olema üks komplekt varupirne.

Algajate juhtide autodel peab olema ümmargune punase servaga roheline silt, keskel valge kolmnurk, milles on Z täht.
Enne ja pärast jalakäijate ülekäiguradasid kehtib möödasõidukeeld. Mööda ei tohi sõita ka bussidest, millel on tähistus, et veetakse lapsi.

Pidevad kollased jooned sõidutee servas tähendavad peatumiskeeldu. Kui seal on katkendlikud kollased jooned või kui sõidutee on tähistatud sinisega, tähendab see parkimiskeeldu.

Pidage ka meeles, et kell 5-19 peab parkivate autode ja trammirööbaste vahele jääma 3,5 meetrit. Naastrehvid on keelatud.

Riiki on lubatud viia maksimaalselt 10 liitrit varukütust.

Alla 18-aastased jalgratturid on kohustatud kandma kiivrit.


Liiklusrikkumise eest karistatakse selles riigis väga rangelt. Parkimiskorra rikkumine läheb maksma vähemalt 1500-2500 Tsehhi krooni (umbes 55-92 eurot). Kuni 5000 Tðehhi krooni suurused trahvid (umbes 185 eurot, mis määratakse näiteks asulas piirkiiruse ületamise eest üle 40 km/h) nõutakse sisse kohapeal. Raske liiklusrikkumise korral konfiskeeritakse kohe juhiluba.


Ungari

Kiirusepiirangud selles riigis on:

maanteedel 90 km/h;
kõrgema järgu maanteedel 110 km/h;
kiirteedel 130 km/h;
asulates ei tohi enne raudteeülesõite 30 km/h, väljaspool asulaid maksimaalselt 40 km/h, raudtee ületamisel ainult 5 km/h.
Asulatest väljaspool peate ka päevasel ajal sõitma lähituledega. Kurvides, ristmikel ja raudteeülesõidukohtades kehtib möödasõidukeeld.

Naastrehvide kasutamine on keelatud. Talvel peavad kindlasti kaasas olema lumeketid, sest ilma nendeta võidakse sissesõit vastavate ilmastikutingimuste ajal ja lumekettide kohustuse korral keelata.

Varukütuse sisse- ja väljavedu on keelatud. Alla 12-aastased lapsed peavad sõitma tagaistmel.

Kollasega tähistatud sõiduteeservad tähendavad peatumiskeeldu, mida jälgitakse rangelt. Sageli paigaldatakse valesti pargitud autodele rattalukk ja takistatakse edasisõitu seni, kuni määratud rahatrahv on makstud. Lisaks on Ungaris suur auto minemavedamise oht.

Jalgratturid peavad kandma nii öösiti kui ka halva nähtavuse korral hoiatusvesti.
Viimati muutis: 06.11.2009 12:06 ford.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:Liikluseeskirjad Euroopas

08.11.2009 20:20
#2
Lisaks veel seda, et saksamaal saab ilma turvavööta sõidu eest trahvi 30 eurot. Trahvi eest saab tasuda kohapeal ka pangakaardiga. Kui rihm on lahti kõrvalistujal, tegeleb politsei ainult temaga. Ehk siis trahvi saab ja maksab see, kes rikub eeskirja.

Erinevalt näiteks eestist, kus juht vastutab ka kõrval ja tagaistmel sõitjate turvavöö lahtioleku eest isegi suurema trahviga, kui maksab tegelik rikkuja.
Bussisõit kaitseb keskkonda

.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Re: Re:Liikluseeskirjad Euroopas

19.11.2009 23:19
#3
Slovakkias ja Horvaatias kasutatakse talvel kette.
Ja Praha vanalinnas/kesklinnas on kõige tähtsam ja kõvem liikuja hobune.
Dzonn,lase vesi välja!

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

Moderaatorid: Ivar Kalev