Elamuosa akude laadimine

Re: Elamuosa akude laadimine

22.04.2025 00:42
punkel kirjutas: ... kuid kui see 100Ah aku on tavaaku, siis DC ja solar laevad koos, siis pead vaatama, et “keema” ei lase. ...

Kui mõlemal on regulaatorid töökorras, siis kuda saab ta keema minna? Mõlemad lõpetavad laadimise, kui aku täis.
Ja kuda keema mittelaskmise vaatamine käib? Saad alles siis aru, kui juba keemine tüki aega käinud. Kas haisu järgi või tunned aku temperatuuri järgi.
5o9279o

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

22.04.2025 16:23
kaminahi kirjutas: Anna oma arve number, ma kannan sulle viieka, aga ära enam ennast vaeva sulle üle jõu käivate teemadega, päriselt ka. 

Ära selle taararahaga nüüd laiama ka hakka, seal teie kandis võib ju viiekas tegija olla aga meie kandis ei viitsi keegi isegi kulmu kergitama hakata.

@Motamees 100Ah maks vool võiks olla 20A, kui tal mõlemad täiega laksavad, siis on 60A

22.04.2025 21:37
punkel kirjutas:
@Motamees 100Ah maks vool võiks olla 20A, kui tal mõlemad täiega laksavad, siis on 60A
punkel kirjutas: @Motamees 100Ah maks vool võiks olla 20A, kui tal mõlemad täiega laksavad, siis on 60A

Minu arust ei ole su loogika õige. Tavaaku kannatab lühikest aega väga suuri ampreid. Siis tõusevad voldid kõrgemaks ja regulaator tõmbab laadimisvoolu maha.
Praktilise näitena võiks tuua Peugeot 406 diisel. Tal on ette nähtud 90 ah aku ja genekas on 150amprine. Analoogsete parameetritega on enamus uuema ajastu autod. Peale auto käivitamist on laadimisvool väga suur. Vanasti, kui ampermeetrid olid autodel peal, lõi vahel ka ampermeetri põhja. Siis aga olid genekad väikse võimsusega. Kirovetsi ampermeeter oli 100A skaalaga ja seal olen näinud 80A. Probleeme võimsast genekast pole küll olnud. Pigem väikestest, sest neid ju vahetatakse võimsamate vastu. Ka siin foorumis on sellest juttu olnud.
punkel kirjutas: @Motamees 100Ah maks vool võiks olla 20A, kui tal mõlemad täiega laksavad, siis on 60A
5o9279o

23.04.2025 14:29
kaminahi kirjutas: Kas ma palusin seda? 

Ma saan aru, et väikese mehe suured kompleksid aga mälu võiks ikka rohkem kui mõni päev ju olla?
kaminahi kirjutas: Kuidas arvata sellisest lahendusest? Teoreetiliselt kõik vähemalt usutav. 

Nagu ma olen aru saanud, siis see foorumi ei ole sinu oma, nii et vabalt võin kommenteerida ka sinusuguse väikse mehe 
kaminahi kirjutas: PS. Viiekaga oled sa kõvasti üle makstud. 

No eks väikesel mehel ongi see suur raha aga miks sa arvad, et sa oma väikese rahaga saaks teisi ära osta, ma küll aru ei saa. 
Arvo.A kirjutas: Päris niimoodi need voolud ikka ei summeeru, et paned näiteks viis 10A laadijat ning akusse jõuab 50A.

Ma ei tea kuidas teistes süsteemides see asi toimib aga minu automaja lahendus just täpselt nii toimibki - 25A DC-DC + XA solar, eriti huvitav on veel, et kui töötava mootiriga variandil on ka 220V järgi, siis sealt saan veel 18A juurde
Motamees kirjutas: Minu arust ei ole su loogika õige. Tavaaku kannatab lühikest aega väga suuri ampreid. Siis tõusevad voldid kõrgemaks ja regulaator tõmbab laadimisvoolu maha.

Eks see oleneb, kuidas mingid loogikad kokku on ehitatud, nii palju kui lugenud olen, siis otse akule viidud lahendused võivad ülelaadimist(laadimisvoolu) "toota" ja seetõttu kasutatakse nn tarka karbikest enne akut.

24.04.2025 09:32 - 24.04.2025 19:13
Kustutasin siin teemas oma postitused sel lihtsal põhjusel, et algne küsimus osutus   punkeli arusaamisvõimele talle taas ülejõukäivaks ja tema ilased kommentaarid ei ole enam seeditavad. Rääkimata nende "tarkusest". 
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 24.04.2025 19:13 kaminahi.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) sind: sohk

24.04.2025 12:48
Arvo.A kirjutas: Seega sinu loogika järgi jõuab akusse 25+18= 43A?

See ei ole minu loogika vaid nagu sa eelpoolnimetasid: FÜÜSIKA, ehk siis rööpühendus puhul on I=I1+I2+..Ix Aku äpp näitab suht enamvähem sellist laadimisvoolu, ampermeetriga mõõtnud ei ole.

24.04.2025 17:14 - 26.04.2025 12:00
Kui ühendad kaks, näiteks 20 A ja 30 A (või enam)  akulaadijat auto aku laadimiseks, nende laadimisvoolud ei liitu lihtsalt kokku, sest voolu jagamine sõltub  mitmest tegurist. 
 Kui mõlema laadija väljundpinge on sama, jaguneb koormus kahe  laadija vahel vastavalt nende omadustele. 
Ideaalis laeksid need kokku 50 amprit ( 20 A + 30 A), kuid praktikas on see ebatõenäoline. Erinevad takistused juhtmetes või laadijate disainis võivad mõjutada seda, kui palju voolu iga laadija tegelikult annab. 
 Aku ise võib mõjutada maksimaalset voolu, mida ta suudab vastu võtta.
 Siiski tuleb olla väga ettevaatlik, kui plaanid kahte või veel enamat laadijat kasutada samaaegselt. Erinevate laadijate ühendamine võib põhjustada elektrilisi probleeme, kahjustades laadijaid, akut või isegi auto elektrisüsteemi. 

Ise küsisin, ise vastan.

MPPT kontrolleri kasutamisel tuleb olla ettevaatlik, sest  selle disain ja spetsifikatsioonid määravad, millised ühendused on lubatud. Üldiselt ei ole soovitatav ühendada samaaegselt päikesepaneeli ja auto akut kontrolleri sisendisse, sest päikesepaneel ja auto aku võivad töötada erinevatel pingetasemetel. Kui nende pinged ei ühildu täpselt, võib see tekitada probleemi MPPT kontrolleri toimimises või  põhjustada kahjustusi.  MPPT   kontrollerid on optimeeritud päikesepaneelide võimsuse jälgimiseks. Kui ühendad auto aku paralleelselt, võib see segada kontrolleri võimsuse jälgimise algorütmi ja viia ebaefektiivse laadimiseni.
 Kui soovid lisada auto akut laadimise protsessi, võiks olla parem kasutada eraldi  spetsiaalset DC - DC aku laadijat, mis on disainitud selleks otstarbeks, loodud selleks, et ohutult ja efektiivselt laadida autoelamu akut, kasutades selleks auto generaatori toodetud voolu.

www.merevarustus.ee/toode/el/monitooring-laadijad/orion-tr-smart-12-18-isolated/

Päikeseenergia võimsused.

Päikesepaneelide võimsust arvutatakse tavaliselt keskmise päevas saadava päikesetunni järgi. 

Kui aku on 12 V ja 100 Ah, siis selle täielik laadimine vajab 1200 Wh energiat. Kui eeldada, et päikesetunde on umbes 4 tundi päevas, vajaksid umbes 300-400 W võimsusega päikesepaneele. 
Päevas kulub 600 Wh, laadimiskaod horisontaalsetel katusepaneelidel 20%.  mida kaugemal ekvaatorist, seda suurem on kaotus, sest päikese nurk on madalam.

720 Wh :  4h =180 Wh. 

Ümaralt 200W

300 Ah aku laadimiseks vajaksid 600 W päikesepaneelide võimsust.

1. Akupark suurem kui laadija võimekus: Kui akupark on suurem kui laadija maksimaalne võimekus, võib laadimine võtta kauem aega. See pole tingimata halb, kuna suurem akupark tähendab rohkem salvestatud energiat ja pikemat tööaega. Siiski võib laadija töötada maksimaalsel võimsusel pikemat aega, mis võib seda aja jooksul kulutada. Peamine on tagada, et laadija suudaks akuparki efektiivselt ja ohutult laadida.
  2. Akupark väiksem kui laadija võimekus: Kui laadija on võimsam kui akupark, võib see põhjustada aku ülekoormust, kui laadija ei reguleeri automaatselt voolu vastavalt aku suurusele. Sellises olukorras võib aku eluiga lüheneda. Seega on oluline kasutada laadijat, mis on optimeeritud väiksematele akudele, või veenduda, et laadijal on sisseehitatud voolu reguleerimise mehhanism.
Ideaalis tuleks laadija valida vastavalt akupargi suurusele, et tagada tõhus laadimine ja vältida ülekoormust või alakoormust.

3.Automaatika ja releed: Mõned süsteemid, nagu Victron Cyrix, suudavad automaatselt tuvastada, millal generaator töötab, ja vastavalt sellele lülitada laadimise sisse või välja. See võib olla hea lahendus, kui soovite vältida manuaalset sekkumist

Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 26.04.2025 12:00 kaminahi.

27.04.2025 20:12 - 27.04.2025 20:15
Päikesepaneelide ja laadimisvoolu paigaldus.

Eks  jah. Igatahes, korralik töö ja esitlus.

Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 27.04.2025 20:15 kaminahi.

29.04.2025 12:24 - 29.04.2025 12:25

Kui matkaauto elamuosa akut laetakse korraga nii generaatori kui ka päikesepaneelidega, ei ole tavaliselt vaja päikesepaneelide laadimist välja lülitada, sest laadimissüsteemidel on tihti sisseehitatud juhtimismehhanismid, nagu laadimiskontrollerid. Need tagavad, et aku ei saa ülelaetud ning jaotavad laadimisvoolu vastavalt vajadusele.

Kui aga laadimissüsteemid ei ole omavahel hästi kooskõlas (näiteks pole laadimiskontrollereid või need ei suuda koormust piisavalt hästi jagada), võib olla vajalik kontrollida, kas laadimine toimub tõhusalt või vältida võimalikke probleeme, nagu akule liigse pinge tekitamine.

Olen otsustanud, et esialgu  Victron Cyrix seadet ei kasuta. 
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 29.04.2025 12:25 kaminahi.

29.04.2025 15:03
Victron Cyrix peaks olema ainult siis kasutuses kui autol ja majal on ühte tüüpi aku. Kui erinevad siis on Victronil teised seadmed. 

29.04.2025 16:47
nootsii kirjutas: .... Victronil teised seadmed. 
Kuulaks pikemalt.
Raivo Koppel
729

29.04.2025 18:05
kaminahi kirjutas:  
Minu postituste lõpetuseks siin teemas pean midagi ka valmis ehitama. Tellimus on varutud ja tarnitud. Üllatas MPPT kogukus.
 Ju siis on väärt tehnikaga täidetud
Lisan ühe ilase kommentaari kaminahju entusiasmi jahutamiseks: See LiFePO4 aku annab välja ainult ca 1300W, nii et selle 2kW inverteri täisvõimsuse saavutamiseks pead ühe aku juurde lisama.

29.04.2025 19:24 - 29.04.2025 20:53
Punkel. Kuna ma   jällegi üldse ei mõista sinu rehkendust, siis minul jääb nii.  

Miks inverter peab saavutama täisvõimsuse :)   

MPPT kontroller on 30A, minu paneelid  max 16A. Kas pean panema sinu nõudmisel võimsamad paneelid.:)

Mis juhtub, kui 2000kg kandejõuga autole laadida vaid 1300 kg kartuleid :)

Agu mul ei olegi rohkem kartuleid, kui 1100 kg :( :( :( 

Saan nendest söönuks. 

ps. Oma kommentaari hindamine sul õnnestus.
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 29.04.2025 20:53 kaminahi.

29.04.2025 21:23
kaminahi kirjutas: Miks inverter peab saavutama täisvõimsuse :)   
Ei pea aga võib, kui sul naine sinna triikraua järgi pistab, siis teeb sinu aku SOS ja kui tal automaattaastust peale ei ole, siis pead akule kas tarka laadijat või teist akut täkuna. Kui ühtegi varianti käepärast pole, siis istud pimedas. Kui BMS on üldse vigane, siis võib see kuut sul särinal maha ka põleda. Variant on muidugi mingi 80-90A kaitse panna, et sellist jama ei juhtuks aga eks me hiljem kuule, kuidas sul aretusega läinud on.

29.04.2025 22:17
Sa jäta vähemalt mu naine oma plämas
mainimata, mats. Mina otsustan ilma sinu seosetute targutusteta, millal, mida ja kuidas ma kasutan. Haige mees. 

Kellel on minu väitele vastulauseid?
Raivo Koppel
729

29.04.2025 22:40
kaminahi kirjutas: Mina otsustan ilma sinu seosetute targutusteta, millal, mida ja kuidas ma kasutan. Haige mees. 
Jajah, otsustada võid sa tõesti, mida sa oma krempliga teed aga mida sa kiunud nagu tellikaga vasta pead saanud korstnapühkija? Arsti pabereid sul pole, nii et varsti hakkan tõesti sinu solvanguid kokku lugema ja pollarisse avalduse tegema, mis sa arvad, et foorum on mingi suvaline koht, kus valimatult solvata võib? Tahad foorumis kirjutada, siis arvesta sellega, et teistel kasutajatel on võimalus vastata ja kas see sulle meeldib või mitte ei anna sulle mingit õigust teisi kasutajaid solvata. Ja üleüldse pidid sa oma osalemise foorumis peatama, praeguse tegevuse põhiselt seda küll aru ei saa. 

29.04.2025 22:45 - 29.04.2025 22:58
Punkel, istu nüüd, puhka. Sa oled õppinud demagoog. Igat teemat on vaja sinul lammutada.  Kõige paremini oskad muidugi viimase postitusega iseloomustada tõesti ennast. Või sina võitled foorumi puhtuse eest, nõudes, et võid kirjutada mida vaid soovid? No ma ei tea, lepime kellaaja kokku, saad mind ka õpetada. Triikraudadest kohe  järgmises postituses. Saad ehk ka abi, ...
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 29.04.2025 22:58 kaminahi.

29.04.2025 22:53 - 30.04.2025 06:55
 Matkautos võiks vajadusel olla reisilmehele soviv triikraud. Meil veel ei ole. Meie oleme matkajad.

Näiteks:

Electrolux EDBT800 on kompaktne ja mugav reisitriikraud, mida saab hõlpsasti kaasa võtta, max võimsus 800 W

www.hind.ee/p/electrolux-edbt-800

Esperanza EHI006- Väike ja energiasäästlik aurutriikraud, mis sobib hästi reisimiseks. Võimsus 800 W.  

www.hind.ee/p/esperanza-ehi006/

Kas on palju neid karavaniinimesi, kellel on võimsad, üle 1000 watised  triikrauad reisul kaasas? Kui võimsad peaks olema?
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 30.04.2025 06:55 kaminahi.

30.04.2025 08:41 - 30.04.2025 16:44
punkel kirjutas:
kaminahi kirjutas: Miks inverter peab saavutama täisvõimsuse :)   
Ei pea aga võib, kui sul naine sinna triikraua järgi pistab, siis teeb sinu aku SOS ja kui tal automaattaastust peale ei ole, siis pead akule kas tarka laadijat või teist akut täkuna. Kui ühtegi varianti käepärast pole, siis istud pimedas. Kui BMS on üldse vigane, siis võib see kuut sul särinal maha ka põleda. Variant on muidugi mingi 80-90A kaitse panna, et sellist jama ei juhtuks aga eks me hiljem kuule, kuidas sul aretusega läinud on.

Tahtsid kuulata, kuidas aretus mul läinud. Tänan küsimast, sinu kurvastuseks, väga hästi.

Naine teab, mis on meil lubatud võimsused, ei ole äpu, nagu sina pakud. 

Mul on tark aku, mul on tark laadija, mitte nagu sina pakud.

Juba eespool pakud happeakusid mulle keeta... Loe, vaata värviliseid pilte, ära lahmi. Aga sina raiud alati oma.

Minul on ka teine, autoaku.  Mul on väikene bensiinigeneraator. Ma ei istu " ühegi variandita" pimedas, nagu sina pakud.

BMS ei ole "üldse vigane", nagu sina pakud.

On autoelamu, Autostar 8068. Mitte kuut, nagu sina pakud.

Kaitse on 100 A, mitte "mingi 80-90A", mida sina pakud.

Kui  saad suutlikuks teemasid jälgida, nendes eelnevalt avaldatud kirja ja pilte  mõistma, kas siis muutuksid sinu "pakkumised" adekvaatsemaks?
 Sa ei saaks pakkuda akukeetmist teemas, kus on pildid LiPo akust. See oli  üks isikupärane kild sinu sisenemisest aruteludesse, ilma eelnevat teavet vajalikuks pidamata või lausa mõistmata.

Ma võin muiates ära kuulata paljudki väiklused ja solvata tahtmised, aga sina ja kõik teised inimesed, piir on seal, kui muututakse avalikult väiklaseks naiste, laste ja perekonna suhtes. 
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: 30.04.2025 16:44 kaminahi.

Eile 08:01
DC/DC laadija   on selle tootja kõige uuem lahendus. Vajalik kuna erinevatel akudel erinevad "laadmis kõverad" .  Ducato 7 ( ja uuemad ma eeldan ) puhul töötab paremini koos D+ signaaliga  vanematel peaks töötama probleemivabalt ka ilma. 

Eile 18:08 - Eile 18:21
Ikka veel elamuosa LiPo akude laadimisest.

Laadimisvool ja C-reiting

C-reiting määrab, kui kiiresti akut võib ohutult laadida või tühjendada. See näitab aku võimet anda välja või võtta vastu voolu ilma kahjustusteta.

• 1C laadimine tähendab, et aku täisvõimsus laetakse ühe tunniga. Näiteks:
    • 100 Ah LiPo aku @ 1C → Maks. laadimisvool = 100 A
  • 2C laadimine kiirendab protsessi, laadides aku täielikult 30 minutiga:
    • 100 Ah @ 2C → Maks. laadimisvool = 200 A
  • 0.5C laadimine on aeglasem ja ohutum, kestes 2 tundi:
    • 100 Ah @ 0.5C → Maks. laadimisvool = 50 A

Minu näidatav Power Queen 12V 100Ah LiFePO₄ aku sisaldab 100A BMS-i, mis võimaldab 100A pidevat voolu. See tähendab, et aku maksimaalne laadimisvool on 1C ehk 100A.
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: Eile 18:21 kaminahi.

Täna 07:10 - Täna 07:17
nootsii kirjutas: DC/DC laadija   on selle tootja kõige uuem lahendus. Vajalik kuna erinevatel akudel erinevad "laadmis kõverad" .  Ducato 7 ( ja uuemad ma eeldan ) puhul töötab paremini koos D+ signaaliga  vanematel peaks töötama probleemivabalt ka ilma. 

Pikemaks lugemiseks leidsin sellise selgituse, mille lasin Googli Karlal ära tõlkida.

www.renogy.com/troubleshooting/How-To-wire-D-signal?srsltid=AfmBOoreuU7EpqBo7vzmTpFNsYqvrfOT48dFWUQDLdtqLad7bPGyIBjh

Teksti tähtsam osa: See on lühike sissejuhatus D+ signaalijuhtme sõidukiga ühendamisse ja me soovitame alati, et seda teeks kogenud paigaldaja või professionaal. 
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: Täna 07:17 kaminahi.

Täna 10:09
Lisaks on olemas ka D+ signaali simulaatorid 
ehk nendele autodele kellel ei ole "õiget" D+ väljundit olemas
ja need töötavad erinevatel põhimõtetel.
on nii ladimispinge kontrolli peale rakenduvaid kui ka vibratsiooni peale rakenduvaid mooduleid.

Täna 10:40 - Täna 10:41
Raivo Koppel
729

Viimati muutis: Täna 10:41 kaminahi.

Moderaatorid: Ivar Kalev