Möla ja muu jauramine - muudest teemadest kõrvalekaldunud postitused
- punkel
-
Teema autor
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
Möla ja muu jauramine - muudest teemadest kõrvalekaldunud postitused
12.12.2025 18:02Eestis on olemas juhiluba ja see on ainsuses. Ja kuna juhiluba ise kehtib ainult koos juhtimisõigusega, siis oleks korrektsem küsida, mis juhtimisõigus olemas on. Prooviks sellest nõuka jäänukist(load) juba ükskord lahti saada. Ja kui aus olla, siis see jäänuk tekkis lollist miilitsast, kes voditelskoe udostovernie välja öelda ei osanud, ma usun, et oleme lollist miilitsast ikka targemad?Kas ta küsis? Miks sa ei seleta talle ise? Küsi esmalt, kas tal mingid load üldse on.Keegi võiks unistusest rääkinud inimesele ära ka seletada,
Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.
- punkel
-
Teema autor
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
Re: Möla ja muu jauramine - muudest teemadest kõrvalekaldunud postitused
13.12.2025 00:17Juhiluba ei ole “eesti ajal” võimalik saada rohkem kui 1. Oli võimalus saada juhiluba ja esmane juhiluba. Teised mis, sisaldasid sõna juhiluba ei olnud juhiluba seaduse mõistes.Ära nüüd eksi!Prooviks sellest nõuka jäänukist(load) juba ükskord lahti saada.
Kontrolli nüüd ja alati oma voolavat slängilembust.
PS. Minul on küll olnud neli erinevat juhiluba korraga. Neljad kaaned
Kuidas õigekeelselt neid mitmuses nimetadagi....
- punkel
-
Teema autor
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
13.12.2025 13:10Kuidas see siia teemasse puutub?Punkel, seleta nüüd täpselt ära, millise seaduse mõistes on õige, et katuseluuk on paigaldatud paigaldusmõginaga? Ja ära nüüd eksi!
- tohoh
-
- Pole saidil
- Vana tegija
-
13.12.2025 19:27 - 13.12.2025 19:30sonaveeb.ee/search/unif/dlall/dsall/juhiluba/1/est
sonaveeb.ee/search/unif/dlall/dsall/juhiload/1/est
Tuleb välja, et võib kasutada mõlemat kuna on sünonüümid.( sonaveeb.ee/search/unif/dlall/dsall/s%C3%BCnon%C3%BC%C3%BCm/1/est )
Mis eile imelik see täna loomulik - kui mina koolis käisin ei olnud mõeldav rääkida pastakast, tänapäeval on see loomulik (kui enam kasutatakse üldse?).
Klubiline 644
- punkel
-
Teema autor
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
14.12.2025 16:58Tegelikutl ei ole aga EKI osakonnajuhataja ei suutnud mingit muud põhjendust välja tuua, kui et venemaal on ka loadTuleb välja, et võib kasutada mõlemat kuna on sünonüümid.( sonaveeb.ee/search/unif/dlall/dsall/s%C3%BCnon%C3%BC%C3%BCm/1/est )
- punkel
-
Teema autor
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
14.12.2025 17:03Ära seda juturoboti loba usu, vaid võta näiteks Liiklusseadus lahti ja loe sealt.§ 96. Juhtimisõigust tõendav dokument (1) Mootorsõidukijuhil peab olema kehtiv juhtimisõigust tõendav dokument. Juhtimisõigust tõendavateks dokumentideks on esmane juhiluba, juhiluba, käesoleva seaduse §-s 95 nimetatud piiratud juhtimisõigusega juhiluba, välisriigi pädeva asutuse väljastatud rahvusvaheline juhiluba koos siseriikliku juhiloaga või seadusega ettenähtud juhtudel juhiluba asendav dokument. Isikul võib olla ainult üks kehtiv juhtimisõigust tõendav dokument.Kui tahad, võin aidata sõnastada ka ametlikuma variandi.
- Arvo.A
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
15.12.2025 07:57See on rohkem tõlgendamise teema, kas "правa" on õigused või load ja "разрешение" lihtsalt luba (midagi teha).
Kaptenil võivad igasugused paberid sahtlis olla, aga seadus ütleb nii: Laevapere liikme kvalifikatsiooni tõendavad mereõppeasutuse lõpetamise diplom või tunnistus ja meresõidudiplom või -kutsetunnistus.
Ja näiteks: 3000-se ja suurema kogumahutavusega laeva vanemtüürimehe diplom (lühendatult SVT); 3000-se ja suurema kogumahutavusega laeva kapteni diplom (lühendatult KKN).
- punkel
-
Teema autor
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
15.12.2025 10:05See on tegelikult imelik, et venelastel ei ole kunagi mingit "правa" olnud vaid neil on kogu aeg ainsuses olnud "право управления" Ju see mitmuse kasutamine annab nagu kaalu rohkem juurde(nagu "деньги").See on rohkem tõlgendamise teema, kas "правa" on õigused või load ja "разрешение" lihtsalt luba (midagi teha).
- Arvo.A
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
15.12.2025 10:28 - 15.12.2025 10:35Kadunud on see unistaja ja ülejäänud teema täiega lappama läinud. Luba, load, paberid- mõttetu vaidlus ja keeleliselt korrektne on ainsuse vorm, load, paberid, tunnistused, diplomid on mitmuses.
Kui veel veidi täpsustada, siis v. keeles oli kõnekeeles водительские права ja dokumendile trükitud водительскoе удостоверение.
- Arvo.A
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
- punkel
-
Teema autor
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
15.12.2025 11:26Kekutab? Ahah, nüüd ma sain aru kust selle mehe king pigistab, puhas kadedus. Kulla kaminahi, need vidinad on kõik automajaga seotud, ehk siis puhtalt selle foorumi teemad. Katki läks hoopis teisel põhjusel kui mingid arvutused, kuna see mudel oli tehtud ainult katsetamiseks(algselt iseendale) ja selle tulemuse(vähemalt osaliselt) ma sealt ka sain. Mulle tundub, et sulle ei ole foorumit vaja sul on olemas juturobot, räägi sellega, tema on väga sõbralik ja annab just neid vastuseid mida sulle vaja on. Milleks sa käid siin foorumis, kui sul on kõik selge ja kõik teised on lollid?Mees siin kekutab foorumis aastaid oma vidinatega, lõpetatud ja veelkord lõpetatud variantidega, mis kõik teh- ja teormehi arvutustel tähtsalt esitletud, tulemuseks ikka ...läks katki, tuleb täiendada...
- punkel
-
Teema autor
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
15.12.2025 14:29Sa ei ole vist väga kirgas kriit, foorum ei ole Riigikogu istungite saal, kus mingisugune lõppulemus peab saabuma, foorum on arvamuste avaldamine teemades ja siin ei ole ainult ühte, kaminahjule meelepärast, arvamust. Nii, et avalda aga arvamust ja loe mis teised arvavad, ei pea pidevalt teiste arvamusi hakkama maha tegema, kuna need sulle ei meeldi. Variant on muidugi, et teed omale foorumi ja siis on ainult sinu õiged kommentaarid tegijad. Ega ma muidugi ei tea, kas sa neid kommentaare ise üldse kirjutad, äkki juturobot klopsib neid kokku ja sina kopeerid neid siia. Ja kui aus olla, siis ma ei saa üldse pihta, miks sa oma postitusi pidevalt muudad, närvid läbi kõrges vanuses?Küsin siiski, miks sa ei tee oma foorumit, siin on sulle üks valu ja vaev, pidevalt on midagi valesti? Tee ära. Tee ise.
- punkel
-
Teema autor
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
15.12.2025 15:56Mul siuke ei meeldi ja puhastada(tolmu pühkida) ka kehva, on kommentaar nüüd sulle sobilikult teemasse?Täna sai sõber Gunnar oma matkakasse kahhelahju, sarnase, nagu sõber Ivaril, temal juba mitu aastat tagasi.
- punkel
-
Teema autor
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
15.12.2025 16:42Miks sa arvad, et ma sinust üldse midagi arvan, ei tasu endast ikka nii heal arvamusel olla. Kuna sa siia juba Saue teemaks tõid mille sa lugemisest midagi aru ei saanud, seetõttu jätan lingi teistele lugemiseks, et nad teaks millest jutt on.Sina leiutad siin, et kadestan sinu äpardunud vidinaid. Saue vallas küsitakse, miks sa nii sapine inimene oled?
- punkel
-
Teema autor
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
15.12.2025 17:00Üldiselt ei saanud ma hästi aru mida sa ütlesid aga matsile vastatakse ikka sama labasusega, mida ta ise on produtseerinud.Kuule nüüd, ütle, kes neid sinu sapiseid arvasi siin minu kohta sinu nimel siis kirjutab,Miks sa arvad, et ma sinust üldse midagi arvan, ei tasu endast ikka nii heal arvamusel olla.Sina leiutad siin, et kadestan sinu äpardunud vidinaid. Saue vallas küsitakse, miks sa nii sapine inimene oled?Aga nüüd sa jätkad siis omaselt, üleoleva, matsliku labasuse demagoogiaga, demagoogiameistrina.
- Arvo.A
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
15.12.2025 17:03Näiteks: Ajalooline põhjus: luba = mitme õiguse kogumAlgne mõte oli, et juhiluba ei anna mitte ühte õigust, vaid mitu eri õigust:
- õigus juhtida eri kategooria sõidukeid
- õigus juhtida eri tingimustel
- õigus liikluses osaleda teatud rollis
Eesti halduskeel võttis üle mitmuse loogika: load = mitu luba.3. “Load” kui ametlik terminEesti seadusandluses on sõna juhiluba olemas, kuid igapäevane ja ametlikult kinnistunud vorm on juhiload.
Sama loogika kehtib ka:
- relvaload
- ehitusload
- kalastusload
Kui omavalitsus annab ehitusloa mitmele inimesele, siis on nad väljastanud ehitusload kodanikele A, B ja C ja kokkuvõttes võib öelda, et omavalitus on väljastanud mitmeid ehituslube.
Politsei kodulehelt: Relvaluba annab füüsilisele isikule õiguse käidelda relvaloale kantud relva või sama liiki relva ja selle laskemoona ning helisummutit.
Loomulikult saab relvaloale kanda ka mitu relva, aga see ei muuda seda dokumenti relvalubadeks.
Kuna inimesel on omadus uskuda seda, mida tahab uskuda ja kui nüüd tekkis võimalus kasutada AI-d, siis tihtipeale kasutataksegi oma lünklike teadmise täiendamiseks tehisaju, andmata endale aru, et ka selle moodustise poolt väljastatud infot tuleb terve mõistusega üle kontrollida, mitte kõike puhta kullana võtta. Aga selles konks ongi, et kuna enda teadmised ei võimalda AI öeldut kriitiliselt analüüsida, siis tekivadki taolised väärarusaamad.
Muideks, olen veebis kohanud ka teisi inimesi, kes AI abil ennast ummikusse mõelnud.
Kui kirja on pandud lause: "Mind, vanainimest, õpetada on sama tulutu kui surnut ravida."
siis kuidas haakub sellega olukord, et AI on võetud õpetaja rolli?
AI on tööriist, tema abil on võimalus palju aega ja ressurssi nõudvad tegevused kiiremini ära teha, st inimesel jääb rohkem aega muudeks vajalikeks toimetusteks, igapäevatööks, aga olulisemate asjade puhul tuleb AI ikkagi üle kontrollida. Päris nii ka asjad ei käi, et AI projekteerib maantesilla ja lähebki ehitamiseks, sest kõik usuvad, et tema oskab paremini kui koolis õppinud inimene.
- punkel
-
Teema autor
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
15.12.2025 18:05Asi ei ole vääritimõistmises vaid mõttemaailmas, eks siis väga paljud inimesed tänases vabas Eestis elavad veneaegses mõttemaailmas ja seda otseselt tunnistamata. Neid kaudseid veneaja jäänukeid on väga palju ja igapäeva elus on seda ka pidevalt näha, alustades sellest samasest load teemast - lähen teen endale load, kus saab lubasid teha jne, kuigi lubasid toodab(teeb) trükikoda aga kogu mõttemaailm istub kinni vanas mõttemaailmas ja kahjuks ei taha vanad seda tunnistada ja nii see noortele edasi kandub. Kuigi peaks ammu olema kadunud sõnad - privet, davai, pakaa, nu vot jne on see aktiivses suhtluses sees. EKI teeb selle veel eriti lihtsaks, kuna "pikib" suvalisi sõnu eesti keelde ja väidab, et keel areneb. Võib tuua kümneid näiteid, kus grammatiliselt vale sõnakasutus on EKI poolt muudetud grammatiliselt korrektseks, näiteks tuimastuse asemel võib kasutada ka tuimestus. Olles pea 30a töötanud ametikohtadel, kus hommikust õhtuni sellise jamaga kokku puutusid, siis kahjuks viskab vahel kopa ette ja hakkan moraali lugema.PS! EV-s on meil registreerimistunnistus(aastast 1993), mida ka vene päraselt teh.pass või tehniline pass kutsutakseProovin korra veel mõne lehe tagasi keerata ja küsida, kas võib öelda foorumitekstis load, kui see ei tekita üldist vääritimõistmist?
- punkel
-
Teema autor
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
15.12.2025 18:20Tegelikult ei ole see päris õige, sul on A,B,C kategooria mootorsõiduki juhtimisõigus, mille tunnistamiseks on sulle väljastatud juhiluba.(1) Juhil peavad mootorsõiduki juhtimisel olema kaasas juhiluba või muu juhtimisõigust tõendav dokument,
- “Mul on juhiload kategooriatega A, B, C .
- Mul on A kategooria juhiluba
- Mul on B kategooria juhiluba
- Mul on C kategooria juhiluba.
(1) Mootorsõidukid ja autorongid jagunevad vastavalt juhtimisõigusele põhikategooriatesse ja alamkategooriatesse.
(1) Mootorsõidukit võib juhtida isik, kellel on vastava kategooria mootorsõiduki juhtimisõigus ning kelle juhtimisõigust ei ole peatatud, ära võetud või kehtetuks tunnistatud või keda ei ole juhtimiselt kõrvaldatud.
(1) Mootorsõidukijuhil peab olema kehtiv juhtimisõigust tõendav dokument.
Seaduses on küll olemas koht mis väidab ka kategooria juhiloa olemust(kehtivus) aga nagu see seaduse keel on, siis mõeldi sellega kategooriaid mis on juhiloale märgitud. 15a on see seal sedasi olnud ja kohtutes probleeme õiguslikus vaates pole tekitanud(va omaaegne AM tõlgendus).
- Arvo.A
-
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
15.12.2025 18:33- Mul on A kategooria juhiluba
- Mul on B kategooria juhiluba
- Mul on C kategooria juhiluba.
Nende lubade tõestuseks palun pilti igast konkreetsest loast eraldi.
Loomulikult me teame, et neid pilte siia ei tule, seega on tegu lihtsalt kolme erineva kategooria sõiduki juhtimisõigusega, mis koondatud kokku ühele juhiloale.
Politsei ei küsi konkreetselt sõiduauto juhtimise luba, ta ta tahab näha seda dokumenti nimetusega juhiluba, kuhu selle kategooria juhtimise õigus on kirja pandud. Eestis loomulikult ei pea luba kaasas kandma, aga välismaal on see vajalik ja ikkagi on taskus üks plastikust juhiluba.
Kaua sa kavatsed selle põikpäisusega jätkata? Lõpuks värvidki ennast nurka, sest üha absurdsemaid näiteid tuues muud üle ei jää.
Seega kui tahad midagi tõestada, tee seda fotoaparaadiga- pildid erinevatest juhilubadest on parim vahend teiste suu lukkupanemiseks.
- punkel
-
Teema autor
- Pole saidil
- Foorumi guru
-
- Hundu615
-
- Pole saidil
- Kogemustega foorumlane
-
16.12.2025 19:06Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.
- Ivar Kalev
-
- Pole saidil
- Moderaator
-
16.12.2025 19:15Minu noorusajal öeldi selle kohta, et "sellised asjad aetakse korda Selveri taga".Ma olen siin foorumis küll täiesti väike kübe ja suht roheline,aga kas te 3 ( Arvo A. Punkel ja Kaminahi ) Ei tahaks mingil ilusal suvepäeval kuskil oma kämparitega kokku saada,laud katta ja omavahel asjad selgeks rääkida. Ma kujutan teid juba ette,foorumis olete nagu koerad kes lahti saades teineteisel kõrid läbi näriks,aga kui kaelarihm ära tuleb siis peale üksteise pee nuuskimise te millekski muuks võimelised pole.Edu
Või siis, "minge võtke Dzingelis tuba ja saagige seal edasi".
- kedambarai
-
- Pole saidil
- Noor foorumlane
-
16.12.2025 19:52Juhiluba on juhikeskne luba olla juht. See luba (lubades tal olla sõidukijuht) annab õiguse juhtida teatud kategooria sõidukeid. Ühel isikul kas saab olla luba või saab mitte olla, s.t. talle ei ole antud seda luba. Juhile ei ole vaja mitu korda anda luba olla juht. Tal on luba sellest hetkest alates kui ta selle saab, sama asja ei ole loogiline uuesti lubada sest tal juba on see luba.
Ühes eelnevatest postitustest oli kujutatud juhiluba ja veel kolm samasugust juhiluba. K: Mis need olid? V: Need olid kolm identset juhiluba.
Sama põhimõtte alla käib näiteks ka kutsetunnistus mõnel kindlal erialal. Näide: mul oli eile külas viis keevitajat, kõigil oli olemas kutsetunnistus. Öelda "kõigil olid olemas kutsetunnistused" on kuidagi veider - mis kutsetunnistusi veel on vaja, et olla keevitaja?
Luba saab olla ka mitmuses, näiteks kui on olemas juhiluba + läbipääsuluba + ostuluba jne. Kõik vajalikud load. Mõnel on neid erinevaid lube tasku paksult täis. Ja politseiameti sahtel on väljastamata juhilube paksult täis. Mis seal sahtlis on? Seal on juhiload. Teises sahtlis on elamisload. Kolmandas on passid.
- Egert
-
- Pole saidil
- Noor foorumlane
-
16.12.2025 21:42 - 16.12.2025 21:44Miks inimestele nii oluline, et kellel mitu luba on või ei ole. See aasta tegin tripi ja sõitsin läbi hulk riike ja neist veel 6 riiki polnud EU-s ning minu autojuhi luba polnud kellegile vaja näidata ning mida küsiti oli roheline kaart ja sedagi näitasin telefoni ekraanilt.
Sõitmisel kõige olulisem: parem kell kuus kodus, kui kell neli kabelis .
- punkel
-
Teema autor
- Pole saidil
- Foorumi guru
-